Kultarannassa keskustellaan pandemian jälkeisestä ajasta – presidentin vieraana poliitikkoja, asiantuntijoita ja vaikuttajia

Kultaranta-keskustelut järjestetään poikkeuksellisesti virtuaalisesti. Heikki Saukkomaa / LEHTIKUVA

STT

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön isännöimät Kultaranta-keskustelut järjestetään tänään. Keskustelut näytetään suorana lähetyksenä kello 18.15 alkaen Yle TV1:llä ja Areenassa.

Kultaranta-keskustelut järjestetään tänä vuonna poikkeuksellisesti virtuaalisesti.

Keskusteluissa on aiheena koronapandemian jälkeinen aika. Suorassa lähetyksessä pureudutaan kysymyksiin siitä kuinka sopeudumme niihin muutoksiin, joita koronan jälkeinen maailma tuo mukanaan. Samalla pyritään myös arvioimaan sitä, miten me voimme itse vaikuttaa muutoksen suuntaan.

Presidentillä huoli Euroopan vaikutusvallan heikkenemisestä

Niinistön mukaan koronakriisi näyttää laukaisseen jännitteitä, jotka olivat jo olemassa ennen sitä. Niinistö kommentoi asiaa Kultaranta-keskustelujen pohjustuksena toimineessa mediatapaamisessa perjantaina.

– Olemme nähneet kahtiajakoa sekä Kiinan ja Yhdysvaltain välisen vuoropuhelun kiristymistä, hän sanoi.

Euroopan unionin kohdalla korona on tuottanut myös jännitteiden purkautumista taloudessa.

Ranska ja Saksa ovat hiljattain ehdottaneet 500 miljardin euron elpymisrahastoa EU-budjetin yhteyteen talouden uudelleenkäynnistämiseksi. Varat käytettäisiin pahiten koronaviruskriisistä kärsineiden alueiden ja alojen tukemiseen.

Jäsenmailla on ollut hyvin erilaisia näkemyksiä esimerkiksi siitä, annettaisiinko rahastosta tukea jäsenmaille lainoina vai avustuksina.

Niinistö ilmaisi perjantaina huolensa myös Euroopan vaikutusvallan heikkenemisestä. Hänen mukaansa se jatkuu väistämättä, ellei Euroopan unioni selviydy sisäistä paineista, kuten talous- ja rajakysymyksistä.

Myös koronatilanne on voinut heikentää EU:n keskinäistä luottamusta. Esimerkiksi Italia on ilmaissut pettymystä vähäiseksi kokemaansa tukeen unionilta koronakriisin aikana.

Ohjelma huipentuu keskusteluun puhemiehen ja pääministerin kanssa

Kultaranta-keskusteluja presidentin kesäasunnolla on pidetty vuodesta 2013 lähtien. Keskustelujen aiheina ovat olleet muun muassa Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikka, demokratian tila, Venäjän kehitys sekä kyber- ja informaatioturvallisuus.

Keskusteluihin osallistuu tavanomaisesti laaja joukko kotimaisia ja ulkomaisia asiantuntijoita ja vaikuttajia yhteiskunnan eri tahoilta.

Presidentin kanslian tiedotteen mukaan ohjelma alkaa tänään Niinistön, arkkiatri Risto Pelkosen ja Suomen lukiolaisten liiton puheenjohtajan Adina Nivukosken avauskeskustelulla.

Muita keskustelijoita ovat muun muassa EU-komissaari Jutta Urpilainen, Nokian ja F-Securen hallitusten puheenjohtaja Risto Siilasmaa ja entinen pääministeri Esko Aho. Kultaranta-keskustelut päättää presidentti Niinistön, eduskunnan puhemiehen Matti Vanhasen ja pääministeri Sanna Marinin keskustelu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Espoossa pihalta varastettu pyörä ilmestyi myyntiin nettiin – omistaja meni tapaamaan myyjää ja hälytti poliisin
 2. Villa Haikari avautuu sittenkin kesäksi – Lohjan kaupunki on valinnut uuden yrittäjän, joka ylistää estoitta Lohjaa ja Haikaria
 3. Lohjan asuntomessujen pysäköinti on ja pysyy Tynninharjulla – nyt puhuu Osuuskunta Suomen Asuntomessujen operatiivinen johtaja Heikki Vuorenpää
 4. Lempolan frisbeegolfrata ilkivallan kohteena – vihjepalkkio luvattu, rikosilmoitus tehty
 5. Tämän vuoden Kahvilapäivässä iloitaan siitä, että asiakkaita voi taas tavata
 6. Laki tiukkenee: Pientä lasta ei saa kuljettaa lyhyttäkään matkaa ilman turvalaitetta, edes taksissa
 7. Korisliigan parhaaksi äänestetty Kantonen siirtyy Ranskan kakkosliigaan
 8. Lohjan Yhteislyseon lukion uudet opiskelijat on valittu – tässä lista sisäänpäässeistä
 9. Lempolan aseman suunnittelu etenee: Lohjansolmusta kaavaillaan jopa 15 000 asukkaan urbaania kaupunginosaa, jossa asutaan kävelyetäisyydellä asemasta
 10. Lohjan säästölistalla päiväkotien lakkautuksia – säästöt uhkaavat myös avointen päiväkotien toiminnan jatkoa
 11. Suurten purjelaivojen Tall Ships Races -tapahtumaa puuhataan Turkuun kesäksi 2021
 12. Ylioppilastodistukset eivät ehdi Lohjalla ajoissa saajilleen – todistuksen voi hakea koululta
 13. Siuntion valtuustossa ärhäkkää keskustelua Pikkala-Marsuddenin kaavasta – tuntien mittaisessa käsittelyssä vilahti Trump ja ”natsikorttikin”
 14. Jalkapallon Helsinki Cup toteutuu koronapandemian ehdoilla – "Haluamme palata varovasti kohti normaalia"
 15. Made in Uusimaa -kampanja nostaa Uudenmaan identiteettiä – uusmaalaiset yritykset voivat ilmoittautua maksutta mukaan

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.