Puolan presidentinvaalit eivät ehkä olekaan läpihuutojuttu – presidentti Dudan kannatus sukelsi

Dudan voitto näytti vielä toukokuun alussa varmalta. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Puolan presidentin Andrzej Dudan valinta jatkokaudelle ei olekaan välttämättä niin itsestään selvää kuin miltä vielä muutama viikko sitten näytti.

Dudan kannatus on uusimmissa gallupeissa pudonnut alle 40 prosentin, kun hänen suosionsa oli vielä toukokuun alussa yli 50 prosentin. Tällä viikolla julkaistuissa kahdessa riippumattomassa kannatusmittauksessa Dudaa kannatti 35 ja 39 prosenttia vastaajista.

Vaalien ratkeaminen suoraan ensimmäisellä kierroksella alkaa näyttää epätodennäköiseltä. Yli 50 prosentin ääniosuus merkitsisi sitä, ettei toista kierrosta tarvita.

Pääoppositiopuolue kansalaisfoorumin ehdokkaan Rafal Trzaskowskin kannatus puolestaan on noussut uusimmissa kyselyissä 18–21 prosenttiin. Sitoutumattoman keskustalaisen ehdokkaan Szymon Holownian kannatus oli 15–19 prosentissa.

Kansalaisfoorumi vaihtoi Varsovan pormestarin Trzaskowskin ehdokkaakseen viime viikolla. Siihen asti ehdokkaana ollut Malgorzata Kidawa-Blonska luopui ehdokkuudestaan. Hänen kannatuksensa oli toukokuun alussa alle 10 prosentissa.

Vaalien siirtämisestä väännettiin

Presidentinvaalit oli tarkoitus järjestää 10. toukokuuta, mutta niitä jouduttiin siirtämään koronaviruksen takia. Vaalien lykkäämisestä syntyi maassa poliittinen soppa.

Duda ponnisti presidentiksi Puolassa valtaa pitävän Laki ja Oikeus -puolueen (PiS) riveistä, ja konservatiivinen valtapuolue olisi halunnut pitää vaalit koronakriisin keskelläkin postiäänestyksenä.

Opposition hallitsema senaatti ei kuitenkaan tähän suostunut, ja myös EU kritisoi suunnitelmaa. Postiäänestykseen tarvittavia lipukkeita ei olisi ehditty toimittaa kaikille äänestäjille ajoissa.

Hallitus ja oppositio eivät onnistuneet sopimaan sen paremmin vaalien lykkäämisestä kuin perumisestakaan perustuslain vaatimalla tavalla. Lopulta vaalipäivä tuli ja meni ilman äänestyksiä, ja Puolan vaaliviranomaiset mitätöivät vaalit jälkeenpäin.

Uutta vaalipäivää ei ole vahvistettu, mutta sekä PiS:n että opposition edustajien mukaan vaalit saatetaan pitää 28. kesäkuuta. Dudan virkakausi päättyy 6. elokuuta.

Koronakriisin arveltiin hyödyttäneen istuvan presidentin Dudan kannatusta kevään aikana. Kuten monessa muussa maassa, Puolassakin hallitus on saanut rutkasti näkyvyyttä kriisin hoidon ansiosta. Kriisin edetessä ja pandemian talousvaikutusten tullessa ilmi tilanne voi kuitenkin kääntyä päälaelleen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Työttömien määrä kasvoi reilusti kaikissa Länsi-Uudenmaan alueen kunnissa – lomautusten takia Lohjan työttömyysaste jo 13,9 prosenttia
 2. Villa Haikari avautuu sittenkin kesäksi – Lohjan kaupunki on valinnut uuden yrittäjän, joka ylistää estoitta Lohjaa ja Haikaria
 3. Siuntion valtuustossa ärhäkkää keskustelua Pikkala-Marsuddenin kaavasta – tuntien mittaisessa käsittelyssä vilahti Trump ja ”natsikorttikin”
 4. Tämän vuoden Kahvilapäivässä iloitaan siitä, että asiakkaita voi taas tavata
 5. Lempolan frisbeegolfrata ilkivallan kohteena – vihjepalkkio luvattu, rikosilmoitus tehty
 6. Ruokavirasto pyytää keskeyttämään suosittujen Dipper-makeispatukoiden myynnin oireilmoitusten jälkeen
 7. Ampumahiihtoliiton valtionapuvalitus hylättiin – liitto pohtii vielä jatkovalitusta
 8. Suora verkkolähetys Lohjan valtuustokokouksesta epäonistui – syy tuntematon
 9. Energiayhtiö palkitsee hyvää mieltä levittäviä harrastusseuroja 5 000 eurolla – Voittajia valitsemassa suosikkitubettaja Roni Back
 10. Maximus Tainio isänsä oppiin Hakaan – sopimus kattaa tämän kauden
 11. Faces-festivaali aiotaan järjestää Karjaalla tänäkin kesänä
 12. EU:n elvytysrahoituksen tukipainotteisuus on Suomelle pettymys – Tuppuraisen mukaan painotuksen olisi pitänyt olla lainoissa
 13. "Me ollaan tilattu ruusuja niin että hirvittää – kukaan ei nyt voi tietää kysyntää"
 14. Tekstiviestit: Mikä ihmeen vimma on lopettaa niitä kouluja ja päiväkoteja
 15. Pönttöpongauksessa tarkkaillaan pönttölintuja

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Espoossa pihalta varastettu pyörä ilmestyi myyntiin nettiin – omistaja meni tapaamaan myyjää ja hälytti poliisin
 2. Villa Haikari avautuu sittenkin kesäksi – Lohjan kaupunki on valinnut uuden yrittäjän, joka ylistää estoitta Lohjaa ja Haikaria
 3. Lohjan asuntomessujen pysäköinti on ja pysyy Tynninharjulla – nyt puhuu Osuuskunta Suomen Asuntomessujen operatiivinen johtaja Heikki Vuorenpää
 4. Lempolan frisbeegolfrata ilkivallan kohteena – vihjepalkkio luvattu, rikosilmoitus tehty
 5. Tämän vuoden Kahvilapäivässä iloitaan siitä, että asiakkaita voi taas tavata
 6. Laki tiukkenee: Pientä lasta ei saa kuljettaa lyhyttäkään matkaa ilman turvalaitetta, edes taksissa
 7. Korisliigan parhaaksi äänestetty Kantonen siirtyy Ranskan kakkosliigaan
 8. Lempolan aseman suunnittelu etenee: Lohjansolmusta kaavaillaan jopa 15 000 asukkaan urbaania kaupunginosaa, jossa asutaan kävelyetäisyydellä asemasta
 9. Lohjan Yhteislyseon lukion uudet opiskelijat on valittu – tässä lista sisäänpäässeistä
 10. Lohjan säästölistalla päiväkotien lakkautuksia – säästöt uhkaavat myös avointen päiväkotien toiminnan jatkoa
 11. Suurten purjelaivojen Tall Ships Races -tapahtumaa puuhataan Turkuun kesäksi 2021
 12. Siuntion valtuustossa ärhäkkää keskustelua Pikkala-Marsuddenin kaavasta – tuntien mittaisessa käsittelyssä vilahti Trump ja ”natsikorttikin”
 13. Ylioppilastodistukset eivät ehdi Lohjalla ajoissa saajilleen – todistuksen voi hakea koululta
 14. Jalkapallon Helsinki Cup toteutuu koronapandemian ehdoilla – "Haluamme palata varovasti kohti normaalia"
 15. Made in Uusimaa -kampanja nostaa Uudenmaan identiteettiä – uusmaalaiset yritykset voivat ilmoittautua maksutta mukaan

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.