Yön uutiskooste: Kultarannassa keskustellaan pandemian jälkeisestä ajasta - presidentin isännöimät keskustelut näytetään suorana lähetyksenä

Presidentti Sauli Niinistön isännöimät Kultaranta-keskustelut järjestetään tänään. Heikki Saukkomaa / LEHTIKUVA

STT

Presidentti Sauli Niinistön isännöimät Kultaranta-keskustelut järjestetään tänään. Keskustelut näytetään suorana lähetyksenä kello 18.15 alkaen Yle TV1:llä ja Areenassa.

Keskusteluissa on aiheena koronapandemian jälkeinen aika. Suorassa lähetyksessä pureudutaan kysymyksiin siitä kuinka sopeudumme niihin muutoksiin, joita koronan jälkeinen maailma tuo mukanaan.

Keskustelijoina ovat muun muassa arkkiatri Risto Pelkonen ja EU-komissaari Jutta Urpilainen. Kultaranta-keskustelut päättää presidentti Niinistön, eduskunnan puhemiehen Matti Vanhasen ja pääministeri Sanna Marinin keskustelu.

Hätäkeskuksiin tuli viime vuonna lähes kolme miljoonaa puhelua - vajaa kolmasosa turhia

Suomen hätäkeskuksissa vastattiin viime vuonna yhteensä lähes kolmeen miljoonaan puheluun. Suurin osa puheluista koski terveydentilan yleistä heikentymistä, kaatumista tai sydänperäistä rintakipua, Hätäkeskuslaitoksesta kerrotaan.

Noin puolet puheluista johti ambulanssin tai poliisin saapumiseen.

Viime vuoden puheluista noin 865 000 ei olisi sisällöltään kuulunut hätäkeskukseen. Suurin osa niin sanotuista turhista puheluista on erilaisia tiedusteluja: kysytään esimerkiksi viraston aukioloaikoja tai yhteystietoja.

Jotkut soittavat hätänumeroon pienen vamman tai vaarattoman sairastumisen takia.

Sadat nuoret kokoontuivat pysäköintialueelle Oulussa - tilanne eskaloitui

Lauantai-illan ja alkuyön aikana Oulussa kokoontui satoja nuoria tai nuoria aikuisia ajoneuvoilla, kertoo poliisi tiedotteessa.

Paikalliselle pysäköintialueelle saapui poliisin mukaan muun muassa autoja, moottoripyöriä ja mopoja. Kokoontujat pysyivät pääosin ajoneuvoissaan.

Alkuillasta kokoontuminen näytti pysyvän rauhallisena, mutta myöhemmin ajoneuvoilla rällättiin ympäri pysäköintialuetta, poliisi kertoo. Kiihdyttely johti myös useisiin kolareihin, joissa osa loukkaantui lievästi.

Poliisi tyhjensi pysäköintialueen, ja tekoja tutkitaan muun muassa liikenneturvallisuuden rikkomisena.

Rivitalo paloi asuinkelvottomaksi Tampereen Takahuhdassa - henkilövahinkoja ei ole tiedossa

Neljän asunnon rivitalo paloi asuinkelvottomaksi Tampereella Takahuhdin Varsankadulla lauantai-iltana. Pirkanmaan pelastuslaitoksen mukaan henkilövahinkoja ei ole tiettävästi tullut.

Palo oli saatu suurelta osin sammumaan puoleenyöhön mennessä, mutta jälkivartioinnin arvioitiin jatkuvan läpi yön.

Pelastuslaitos sai ilmoituksen palosta hieman ennen kello iltayhdeksää. Palo oli alkanut yhdestä huoneistosta ja levinnyt siitä koko rakennuksen ullakolle. Syttymissyystä ei vielä ole tietoa.

Palosta syntyi runsaasti savua, joka levisi Takahuhdin ja Ruotulan suuntaan.

Afganistaniin kolmen päivän tulitauko id al-fitrin ajaksi

Afganistanissa Taleban on ilmoittanut kolmen päivän tulitauosta id al-fitrin ajaksi. Id al-fitr on muslimien tärkein juhla, jota vietetään pyhän kuukauden ramadanin päätteeksi.

Maan presidentti Ashraf Ghani hyväksyi ehdotuksen ripeästi ja määräsi joukkonsa noudattamaan tulitaukoa.

Yhdysvaltain edustaja tahojen välisissä rauhanneuvotteluissa näki tulitauon tärkeänä tilaisuutena, jota ei tulisi hukata.

Koronakriisin aikana YK on toistuvasti peräänkuuluttanut välitöntä tulitaukoa maailman konfliktialueille. (Lähde: AFP)

Puolan presidentinvaalit eivät ehkä olekaan läpihuutojuttu - presidentti Dudan kannatus sukelsi

Puolan presidentin Andrzej Dudan valinta jatkokaudelle ei olekaan välttämättä niin itsestään selvää kuin vielä muutama viikko sitten.

Dudan kannatus on uusimmissa gallupeissa pudonnut alle 40 prosentin, kun hänen suosionsa oli vielä toukokuun alussa yli 50 prosentin. Vaalien ratkeaminen suoraan ensimmäisellä kierroksella alkaa näyttää epätodennäköiseltä.

Presidentinvaalit oli tarkoitus järjestää 10. toukokuuta, mutta niitä jouduttiin siirtämään koronaviruksen takia. Uusi vaalipäivä on näillä näkymin 28. kesäkuuta.

Vaalien lykkäämisestä syntyi maassa poliittinen soppa. (Lähde: AFP)

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Lohduton näky palopaikalta: Kuusi asuntoa tuhoutui tulipalossa Vihdin kirkonkylässä
 2. Suomessa todettu vuorokaudessa 29 uutta koronavirustartuntaa – Husin apulaisylilääkäri: "Trendi on ylöspäin, mistä pitää olla huolestunut"
 3. Rivitalo tulessa Vihdissä – yksi asukas toimitettu sairaalaan, sammutustyöt jatkuivat iltakymmeneltä
 4. Yksikään lohjalainen ei ole saanut koronadiagnoosia kuukauteen – testejä tehdään nyt arkipäivisin Lohjalla jopa 70
 5. Tällainen siitä nyt tuli: Kuvakavalkadi paljastaa upouuden Olympiastadionin uljaat piirteet erikoisine valolyhtyineen
 6. Suositukset lähestyvät – Maskien kysyntä kasvoi Lohjalla selvästi
 7. Yrittäjä Olli Muurainen kertoo saaneensa koronatartunnan – Karjaalla suljettiin ravintola altistuksen takia
 8. Hurja takaa-ajo Raaseporissa: Moottoripyörän mittarissa 210 kilometrin tuntinopeus
 9. Lakkautettujen leikkipuistojen laitteita kierrätetään Lohjan puistoissa – Uusien laitteiden jatkuva hankkiminen olisi kaupungille iso menoerä
 10. Helsinkiläinen Tiitu, 35, sai punkin puremasta pahan taudin: "Heräsin niin kovaan pääkipuun että oksensin – naama roikkui"
 11. Uusi halpabussi pysähtyy myös Lohjan Muijalassa
 12. Länsi-Uudenmaan musiikkiopistoon reilusti enemmän hakijoita – kasvu voi johtua opiston uudistetusta hakujärjestelmästä
 13. Poliisi vahvistaa: Helsingissä viime viikolla paljastunut henkirikos on paloittelusurma – 12 ihmistä vangittuna
 14. Nostalginen aitta nousi Lohjalla suosituksi matkailukohteeksi — "Täällä on paljon houkutuksia"
 15. Suomalaisprofessori: Räjähdys lisää Libanonin poliittisia jännitteitä entisestään

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.