Yhdysvaltojen ja Kiinan nokittelu jatkui – Kiinan ulkoministeri väläytti maiden olevan kylmän sodan partaalla

Mielenosoittajat protestoivat vireillä olevia uusia turvallisuuslakeja vastaan, koska pelkäävät niiden romuttavan Hongkongin demokratian. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Äänenpainot Kiinan ja Yhdysvaltojen välillä jyrkkenivät jälleen viikonloppuna, kun Kiinan ulkoministeri Wang Yi sanoi tiedotustilaisuudessa maiden olevan uuden kylmän sodan partaalla. Wangin mukaan maiden väliset jännitteet johtuvat koronaviruksesta, Hongkongin tilanteesta sekä muista asioista.

– Olemme havainneet, että jotkin poliittiset voimat Yhdysvalloissa ovat ottaneet Kiinan ja Yhdysvaltojen väliset suhteet haltuunsa ja ajavat niitä uuden kylmän sodan partaalle, Wang sanoi.

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola katsoo, että kylmä sota tarkoittanee tässä sitä, että maat näkevät etunsa vastakkaisina.

– Hongkongin ja Taiwanin asema on perustunut win-win-tilanteiden hakemiseen ja ongelmien osittaiseen lakaisemiseen maton alle. Nyt ollaan menossa nollasummapeliin, jossa Kiinan ja Yhdysvaltojen intressit ovat toisiaan poissulkevia ja vaikka eivät olisikaan, ne halutaan nähdä niin, Aaltola sanoo.

Yhdysvaltojen ja Kiinan välejä ovat jo pitkään hiertäneet kauppasota, ihmisoikeudet sekä Etelä-Kiinan meren ja Taiwanin tilanteet. Koronavirus on nostanut paineen maiden välillä uudelle tasolle.

Aaltolan mukaan Yhdysvallat näkee Kiinan olevan osasyyllinen prosessiin, jossa lähes 100 000 yhdysvaltalaista on kuollut. Kiina taas kokee, että taudit voivat saada alkunsa missä tahansa ja se on tehnyt kaiken niin hyvin kuin pystyy.

"Hongkongin turvallisuuslait säädettävä heti"

Tunnelma Hongkongissa kuumeni jälleen viikonloppuna, kun poliisi hajotti väkivalloin tuhansien demokratia-aktivistien mielenosoituksen käyttäen muun muassa kyynelkaasua ja vesitykkejä. Kasvomaskein varustautuneet mielenosoittajat uhmasivat koronaviruspandemian vuoksi asetettua kokoontumiskieltoa.

Poliisi kertoi pidättäneensä 120 mielenosoittajaa.

Mielenosoitusten taustalla on perjantaina alkanut Kiinan kansankongressin niin kutsuttu kaksoiskokous, jossa aiotaan käsitellä Hongkongin turvallisuuslakeja. Mielenosoittajat pelkäävät turvallisuuslakien romuttavan Hongkongin demokratian. Lakiesitys kieltäisi muun muassa vallankumouksellisen liikehdinnän, ulkomaisen vaikuttamisen ja terrorismin erityishallintoalueella.

Ulkoministeri Wang sanoi kansankongressin kaksoiskokouksen yhteydessä pidetyssä lehdistötilaisuudessa, että Hongkongin turvallisuuslait on säädettävä heti.

Poliitikot ympäri maailmaa ovat kritisoineet Kiinan suunnitelmia, joiden pelätään myös heikentävän Hongkongin asemaa merkittävänä kansainvälisenä talouskeskuksena.

Hongkongissa osoitettiin mieltä jo viime vuoden puolella. Sunnuntain mielenosoituksissa kuultiin sekä jo viime vuodelta tuttuja että uusia vaatimuksia. Jotkut mielenosoittajat vaativat Hongkongille itsenäisyyttä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Juuri nyt: Rivitalo tulessa Vihdissä – yksi asukas toimitettu sairaalaan, sammutustyöt jatkuivat iltakymmeneltä
 2. Fokus-talon purku alkaa lokakuussa: Karjaan kirjasto on jo nyt suljettu - väistötilat Grabbegårdeniin
 3. Tulevaisuuden kapellimestarit johtavat Lohjan kaupunginorkesteria torstain konserteissa
 4. Faces onnistui epäilyksistä huolimatta – Järjestäjän mukaan kävijöitä monta sataa
 5. Raamattukylässä jo yli 130000 kävijää
 6. Syyttäjän mukaan United Brotherhoodin johtajaksi epäilty mies valvoi jäsenten huumeidenkäyttöä virtsatestein: "Pyrki varmistamaan jäsenten kuuliaisuuden ja paremman rikollisen toimintakyvyn"
 7. Teknologiaindeksi Nasdaq kipusi ennätyskorkeuksiin New Yorkin pörssissä
 8. Syyria aktivoi ilmatorjuntajärjestelmiään myöhään maanantaina – Israel kertoo tehneensä ilmaiskuja syyrialaiskohteisiin
 9. Huntington paransi 100 metrin ennätystään kertarysäyksellä – Kalevan kisoissa tähtäimessä on seitsenottelun Suomen ennätys
 10. Luksian vastaanottotilaisuudet uusille opiskelijoille tällä viikolla porrastetusti Lohjalla ja Nummelassa – opetus aloitetaan lähiopetuksena
 11. Keskiaikaiset Markkinat Siuntiossa lauantaina – työnäytöksiä, eläimiä ja vaakunoiden suunnittelua
 12. Asuntomessut Tuusulassa: Japandi-tyylissä skandinaavinen harmonia kohtaa japanilaisen askeettisuuden ja tyylipuhtauden
 13. Tekstiviestit: "Kyllä siellä olisi useampikin tankkauspiste jos se olisi kannattavaa"
 14. Pääkirjoitus: Lähde rohkeasti keväällä ehdolle
 15. Lohjalaiselle kuskilupaukselle Tuukka Taposelle upea voitto EM-osakilpailusta

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.