Hongkongin turvallisuusviranomaisilta tulvii tukea mielenosoittajat raivostuttaneille lainsäädäntösuunnitelmille – Kiina varoittelee Yhdysvaltoja

Viime vuonna Hongkongissa oli useiden kuukausien ajan suuria ja usein väkivaltaisia demokratiaa puolustavia mielenosoituksia. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Kiina varoittelee Yhdysvaltoja "kaikilla mahdollisilla toimilla", jos Yhdysvallat asettuu Kiinan etujen tielle Hongkongin tilanteen vuoksi.

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Robert O'Brien varoitti sunnuntaina, että jos Kiina säätää Hongkongiin suunnittelemansa uuden turvallisuuslain, Hongkongin erityisasema Yhdysvaltain kanssa käydyssä kaupassa voisi olla uhattuna. Lakiesitys kieltäisi muun muassa vallankumouksellisen liikehdinnän, ulkomaisen vaikuttamisen ja terrorismin erityishallintoalueella.

Viime vuonna Hongkongissa oli useiden kuukausien ajan suuria ja usein väkivaltaisia demokratiaa puolustavia mielenosoituksia. Nyt mielenosoittajat pelkäävät Kiinan suunnittelemien lakien romuttavan Hongkongin demokratian. Tuhannet mielenosoittajat kokoontuivat sunnuntaina koronaviruspandemian vuoksi asetetuista kokoontumisrajoituksista huolimatta vastustamaan turvallisuuslakeja.

Sanailu alkoi jo viime viikolla

Kiinan ulkoministeriö totesi maanantaina, ettei Yhdysvalloilla ole oikeutta arvostella tai puuttua asiaan, sillä erityishallintoalueen lainsäädäntö on Kiinan sisäinen asia.

– Jos Yhdysvallat aikoo loukata Kiinan etuja, Kiina ottaa käyttöön kaikki mahdolliset toimet vastatakseen tähän ja vastustaakseen tätä, ukoministeriön edustaja Zhao Lijian sanoi.

Sunnuntaina Kiinan ulkoministeri Wang Yi sanoi tiedotustilaisuudessa maiden olevan uuden kylmän sodan partaalla. Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo puolestaan sanoi viime perjantaina, että lakiesitys olisi kuolinisku Hongkongin autonomialle.

Viranomaisilta koordinoitua kiitosta

Hongkongissa paikallishallinnossa turvallisuusasioista vastaava ministeri John Lee on toivottanut Kiinan suunnittelemat turvallisuuslait tervetulleiksi. Ministerin mielestä lakeja tarvitaan terrorismin ja itsenäisyysvaatimusten hillitsemiseen.

Ministeri sanoo lausunnossaan, että terrorismi on kasvanut kaupungissa ja kansallista turvallisuutta vahingoittavat toimet ovat pahentuneet. Lausunto oli yksi monista koordinoiduista viesteistä, joita Hongkongin eri turvallisuusviranomaiset lähettivät tuen osoituksena turvallisuuslaeille. Esimerkiksi paikallinen poliisijohtaja Chris Tang sanoi lakien auttavan palauttamaan yleisen järjestyksen.

Lait säädetään Pekingissä eivätkä ne kulje erityishallintoalueen paikallishallinnon kautta.

"Katsotaan, miltä Washingtonin tukema Hongkongin demokratia todella näyttää"

Kiinassa valtionmedia on levittänyt videota mielenosoittajien pahoinpitelemästä juristista ja käyttänyt sitä Hongkongin demokratialiikkeen parjaamiseen.

Videolla verikasvoinen mies yrittää paeta muutamia mielenosoittajia, jotka potkivat ja lyövät miestä sateenvarjoilla. Hyökkäys tapahtui sunnuntain mielenosoituksen yhteydessä. Poliisi hajotti mielenosoituksen kyynelkaasulla ja vesitykeillä.

Hongkongin juristien järjestö ilmoitti videolla näkyvän miehen olevan järjestön jäsen. Mies on järjestön mukaan viety sairaalaan. Lausunnossa järjestö vetosi myös kaiken väkivallan lopettamisen puolesta.

Paikallismediassa on kerrottu miehen väitelleen mielenosoittajien kanssa, kun nämä pystyttivät tiesulkuja.

Kiinan hallinto on aiemminkin käyttänyt demokratialiikkeen mielenosoittajien hyökkäyksistä kuvattuja videoita esittääkseen nämä väkivaltaisina radikaaleina. Global Times -lehden päätoimittaja Hu Xijin julkaisi videon Twitterissä .

– Katsotaan, miltä Washingtonin tukema Hongkongin demokratia todella näyttää, hän kirjoitti saatteeksi.

Myös valtion People's Daily -sanomalehti julkaisi videon Twitter-tilillään .

Kiina on koko ajan pyrkinyt esittämään Hongkongin mielenosoitukset ulkovaltojen tukemana yrityksenä aiheuttaa epävakautta Kiinassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lohjalaiset vanhemmat tehneet kansalaisaloitteen kyläkoulujen suojelemiseksi – "Emme voi rangaista lapsia siitä, että he ovat syntyneet kyliin"
 2. Laakspohjan kartanossa järjestetään 400 osallistujan esteratsastuskilpailut – "Tämä on monelle harrastajalle poikkeuksellinen tilaisuus"
 3. Billnäsin koulun pihalla tiistaina puukotettu 17-vuotias pääsi sairaalasta – alaikäinen puukottaja rikospaikalla isänsä kanssa
 4. Koronavirus näkyi lisääntyneenä metalliromuna kierrätyspisteillä – nyt keräysautojen kesäkierros alkaa taas
 5. Puukotus yöllä Billnäsin koulun pihalla – kaksi epäiltyä kiinni
 6. Seiska: Pääministeri Sanna Marinin isä on kuollut
 7. Korona ei pysäytä kaupungistumista, mutta voi hidastaa kaikkea muuttoliikettä, asiantuntija arvioi – "Julkisessa keskustelussa ovat hirveän paljon tunteet ja toiveet pinnalla"
 8. Räikkönen sai kuulla tutun kysymyksen – antoi "oikean" vastauksen
 9. Seurapiirijulkkis Ghislaine Maxwell on pidätetty Epstein-tutkintaan liittyen
 10. Kreikan saarilta nuoria Suomeen auttava koordinaattori: Jokaisella on oma tarinansa
 11. Petteri Koponen ei selitellyt joukkueensa kehnoa kautta – "Homma ei vain toiminut"
 12. 10 vuotta sitten nähtiin yksi MM-historian kuuluisimmista käsivirheistä – Suarezille ei edelleenkään anneta anteeksi
 13. Tanssijat pääsevät jo paikoin parketeille erityisjärjestelyin – elokuussa lavoilla saa tanssia väljemmillä säännöillä kuin ravintoloissa
 14. EU-komissiolta odotellaan edelleen linjausta hidasautoista – asialla alkaa olla kiire
 15. EU:n ja Britannian välillä edelleen merkittäviä erimielisyyksiä tulevasta suhteesta

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Puukotus yöllä Billnäsin koulun pihalla – kaksi epäiltyä kiinni
 2. Vantaalaisyritys tuo maahan erikoiskalvoa, jonka pinnalla koronaviruskin nujertuu puolessa tunnissa
 3. Billnäsin koulun pihalla tiistaina puukotettu 17-vuotias pääsi sairaalasta – alaikäinen puukottaja rikospaikalla isänsä kanssa
 4. Kodin ulkopuolelle sijoitettuja lapsia enemmän kuin koskaan aiemmin – lastensuojeluilmoitusten määrä kaksinkertaistunut kymmenessä vuodessa
 5. "Ei ole tavoiteltava tilanne, että ulkopuolella on jonoja"
 6. Vihdin kunta aikoo hankkia lisää aurinkovoimaa – listalla virasto, koulu ja perhekeskus
 7. Kirsti Anttilan uusin näyttely kertoo vapaudesta ja sen suhteellisuudesta – "En saanut käydä edes kaupassa vielä muutama viikko sitten"
 8. Suomalaisilla on kesätapahtumien ja kulttuurin jano eristyksen jälkeen – musiikkifestivaalien muutama uskalikko hamuaa tuhtia pottia
 9. Huimat maisemat! Kukkukalliolla ihaillaan Lohjanjärveä ja muistellaan pommin räjähdyksiä – Ylös on olemassa myös loivempi reitti
 10. Kesäkuu oli ennätyslämmin – eniten hellepäiviä kuuteen vuosikymmeneen
 11. Lohjalla alkaa nelipäiväiset esteratsastuskisat torstaina
 12. Poliisi epäilee, että nuori naispotilas murhattiin nukutuslääkkeellä sairaalassa Salossa – henkilökuntaa kuulusteltu
 13. Länsi-Uusimaan näköislehti luettavissa maksutta
 14. Nostalginen aitta nousi Lohjalla suosituksi matkailukohteeksi — "Täällä on paljon houkutuksia"
 15. Koronavirus näkyi lisääntyneenä metalliromuna kierrätyspisteillä – nyt keräysautojen kesäkierros alkaa taas

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.