Espanja tarkensi koronakuolemien määrää alaspäin lähes 2 000 kuolemalla

Suhteessa väkilukuun Venäjällä on kirjattu 2 422 koronatartuntaa ja 25 kuolemaa miljoonaa asukasta kohden. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Espanja on tarkentanut tänään koronaan liittyvien kuolemien määrää alaspäin lähes 2 000:lla. Yhteensä maassa on tarkennuksen jälkeen koronakuolemia 26 834.

Uusi tiedonkeruujärjestelmä mahdollisti kahteen kertaan laskettujen tapausten tunnistamisen ja virheellisesti koronan vastuulle listattujen kuolemien poistamisen laskuista. Asiasta kertoi maan terveysministeriön edustaja Fernando Simon.

Espanja on edelleen yksi pahiten koronasta kärsineistä maista koko maailmassa. Koronatartuntoja seuraavan Worldometer -tarkkailusivuston mukaan Espanjassa on varmistettu yli 280 000 koronatartuntaa.

Irlannissa ensimmäistä kertaa sitten koronakriisin alun päivä vailla koronakuolemia

Irlannista ei ilmoitettu maanantaina yhtäkään koronaan liittyvää kuolemaa. Kyseessä oli ensimmäinen kerta sitten maan ensimmäisten koronakuolemien, kun uusien kuolemantapausten määrä putosi nollaan.

Maan pääministeri Leo Varadkar kutsui tapausta Twitterissä merkittäväksi virstanpylvääksi ja kuvaili maanantaita toivon päiväksi. Terveysministeriön edustaja Tony Holohan varoitteli kuitenkin nollalukeman voivan johtua viikonlopun aiheuttamasta viiveestä raportoinnissa.

Holohan kertoi, ettei ministeriölle ollut edellisen 24 tunnin aikana ilmoitettu yhdestäkään koronakuolemasta. Varoituksistaan huolimatta hän myönsi maanantaisten tietojen olevan osa jatkuvaa kuolemien määrässä nähtävää trendiä.

Irlannissa on ollut Worldometer -tarkkailusivuston mukaan 1 608 koronaan liittyvää kuolemaa ja yli 24 600 koronatartuntaa. Päivittäisten koronakuolemien huippu nähtiin huhtikuun 20 päivänä, jolloin kuolemia oli yhteensä 77.

Väkilukuun suhteutettuna Irlannissa oli tartuntoja miljoonaa asukasta kohden 4 996 ja koronaan liittyviä kuolemia 326, selviää Worldometerin seurannasta. Suomessa vastaavat suhdeluvut olivat maanantaina 1 191 ja 56.

Irlanti haluaa avautua uudelleen elokuuhun mennessä

Viikko sitten Irlannissa alettiin helpottaa lähes kaksi kuukautta voimassa olleita koronarajoituksia.

Irlanti on ilmoittanut viisiaskeleisesta suunnitelmasta avata maa uudelleen elokuuhun mennessä. Ensimmäiset askeleet otettiin viime maanantaina, kun ulkona työtä tekevien annettiin palata töihin ja joitain kauppoja avattiin uudelleen. Myös joidenkin urheilulajien, kuten golfin ja tenniksen peluun, sallittiin jälleen jatkua.

Vaikka maanantaiset nollalukemat otettiin vastaan kehityksenä, ovat viranomaiset huolissaan, että maassa nähdään "toinen aalto", jos rajoituksia höllennetään.

Holohanin mukaan uusien tartuntojen ja kuolemien määrät viime viikoilta osoittavat, että maa on onnistunut nujertamaan koronaviruksen. Hänen mukaansa aikaisintaan viikon päästä voidaan nähdä, onko rajoitusten helpottamisella mitään vaikutusta tartuntatapausten ilmenemiselle.

Hollannissa viranomaiset uskovat jo toisen ihmisen saaneen koronatartunnan minkiltä

Hollannissa minkkitarhan työntekijän uskotaan saaneen koronatartunnan minkiltä. Hollannin maatalousministeri Carola Schouten kertoi asiasta tänään kirjeessä maan parlamentille.

Tartunnan kerrotaan tapahtuneen ennen kuin minkkien tiedettiin kantavan virusta. Työntekijöillä ei ollut tämän vuoksi ollut tuolloin suojavarustusta.

Schoutenin mukaan tapaus on jo toinen laatuaan. Viime viikolla ilmoitettiin vastaavanlaisesta tartuntapauksesta maan eteläosassa sijaitsevan Eindhovenin kaupungin lähistöllä olevalta minkkitarhalta. Koronavirusta kerrotaan havaitun minkkien keskuudessa huhtikuussa.

Tartuntariski minkkien säilytykseen käytetyn rakennuksen ulkopuolella on olematon, uskovat tartuntariskiä arvioineet terveysviranomaiset Schoutenin mukaan.

Minkkien koronatestaaminen pakolliseksi

Uutiskanava CNN kertoi viime viikolla, että Hollannin hallinnon mukaan näyttää siltä, että minkeillä voi olla koronatartunta ilman näkyviä oireita.

CNN:n mukaan maan hallinto kertoi samaisessa lausunnossaan, että vasta-ainetestejä aletaan tehdä kaikissa maan minkkitarhoissa ja testaaminen tehdään pakolliseksi. Lausunnossa kerrotaan myös, että kissat ovat mahdollisesti levittäneet virusta tarhojen välillä.

Minkkien kasvatus niiden kallisarvoisten turkkien vuoksi on kiistanalainen asia Hollannissa. Maan korkein oikeus määräsi vuonna 2016, että kaiken minkin kasvatuksen tulee loppua vuoteen 2024 mennessä.

Hollannissa on tähän mennessä ollut 45 445 koronatartuntaa ja 5 830 koronaan liittyvää kuolemaa. Maailman koronatartuntoja seuraavan Worldometer-tarkkailusivuston mukaan maassa on väkilukuun suhteutettuna 2 653 tartuntaa miljoonaa asukasta kohden.

Koronakuolemia taas on miljoonaa asukasta kohden 340.

Ruotsissa koronaan liitetyissä kuolemissa rikottiin 4 000:n raja

Ruotsissa koronaviruksen aiheuttamaan tautiin liitettyjen kuolemantapausten määrä on noussut yli 4 000:n. Eilisen jälkeen maassa oli rekisteröity 31 uutta kuolemantapausta, joiden myötä koko epidemian aikana kirjattujen kuolemantapausten määrä nousi 4 029:ään.

Vahvistettuja koronatartuntoja on Ruotsissa nyt rekisteröity lähes 33 900. Suhteessa väkilukuun Ruotsissa on 399 koronaepidemiaan liitettyä kuolemantapausta miljoonaa asukasta kohden.

Valtionepidemiologi Anders Tegnellin mukaan koronatilanne kehittyy Ruotsissa nyt myönteiseen suuntaan. Vaikka tehohoidossa paine on edelleen kova, hoitoon tulee koko ajan vähemmän uusia potilaita, hän kertoi.

Lisäksi vanhusten hoitokotien koronatartuntatapaukset ovat vähentyneet noin 60–70:een viikossa, kun niitä pahimmillaan kirjattiin yli viikoittain yli 400.

– Tämän myötä kuolemantapaukset vanhainkodeissa ovat vähentyneet pahimmillaan yli sadasta nykyiseen noin 30:een viikossa, Tegnell kertoi tiedotustilaisuudessa.

Saksa suunnittelee koronavirusrajoitusten jatkamista heinäkuun alkupuolelle

Saksa suunnittelee koronavirusrajoitusten venyttämistä heinäkuun 5. päivään asti. Asia käy ilmi uutistoimisto AFP:n näkemästä suunnitelmaluonnoksesta.

Aiemman määräyksen mukaisesti rajoitusten on ollut tarkoitus olla voimassa kesäkuun 5. päivään saakka.

Saksan liittokansleri Angela Merkelin kanslian tekemä luonnos koskee muun muassa määräyksiä 1,5 metrin turvaväleistä sekä maskipakosta tietyissä julkisissa tiloissa.

Thüringenin ja Saksin osavaltiot ovat tosin liittovaltion mahdollisia uusia määräyksiä uhmaten kertoneet luopuvansa rajoituksista jo kesäkuun 6. päivästä lähtien.

Venäjällä lähes 9 000 uutta koronatartuntaa

Venäjällä on kirjattu vuorokauden kuluessa lähes 9 000 uutta koronavirustartuntaa. Vahvistettujen tartuntojen yhteismäärä nousi maassa jo yli 350 000:n.

Suhteessa tartuntojen suureen määrään on koronavirukseen liitettyjen kuolemantapausten määrä Venäjällä edelleen alhainen. Tuoreimman virallisen tiedon mukaan kuolemia on 3 633, mutta todellisen luvun epäillään olevan huomattavasti korkeampi.

Suhteessa väkilukuun Venäjällä on kirjattu 2 422 koronatartuntaa ja 25 kuolemaa miljoonaa asukasta kohden.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lohjalaiset vanhemmat tehneet kansalaisaloitteen kyläkoulujen suojelemiseksi – "Emme voi rangaista lapsia siitä, että he ovat syntyneet kyliin"
 2. Laakspohjan kartanossa järjestetään 400 osallistujan esteratsastuskilpailut – "Tämä on monelle harrastajalle poikkeuksellinen tilaisuus"
 3. Billnäsin koulun pihalla tiistaina puukotettu 17-vuotias pääsi sairaalasta – alaikäinen puukottaja rikospaikalla isänsä kanssa
 4. Koronavirus näkyi lisääntyneenä metalliromuna kierrätyspisteillä – nyt keräysautojen kesäkierros alkaa taas
 5. Puukotus yöllä Billnäsin koulun pihalla – kaksi epäiltyä kiinni
 6. Seiska: Pääministeri Sanna Marinin isä on kuollut
 7. Korona ei pysäytä kaupungistumista, mutta voi hidastaa kaikkea muuttoliikettä, asiantuntija arvioi – "Julkisessa keskustelussa ovat hirveän paljon tunteet ja toiveet pinnalla"
 8. Räikkönen sai kuulla tutun kysymyksen – antoi "oikean" vastauksen
 9. Seurapiirijulkkis Ghislaine Maxwell on pidätetty Epstein-tutkintaan liittyen
 10. Kreikan saarilta nuoria Suomeen auttava koordinaattori: Jokaisella on oma tarinansa
 11. Petteri Koponen ei selitellyt joukkueensa kehnoa kautta – "Homma ei vain toiminut"
 12. 10 vuotta sitten nähtiin yksi MM-historian kuuluisimmista käsivirheistä – Suarezille ei edelleenkään anneta anteeksi
 13. Tanssijat pääsevät jo paikoin parketeille erityisjärjestelyin – elokuussa lavoilla saa tanssia väljemmillä säännöillä kuin ravintoloissa
 14. EU-komissiolta odotellaan edelleen linjausta hidasautoista – asialla alkaa olla kiire
 15. EU:n ja Britannian välillä edelleen merkittäviä erimielisyyksiä tulevasta suhteesta

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Puukotus yöllä Billnäsin koulun pihalla – kaksi epäiltyä kiinni
 2. Vantaalaisyritys tuo maahan erikoiskalvoa, jonka pinnalla koronaviruskin nujertuu puolessa tunnissa
 3. Billnäsin koulun pihalla tiistaina puukotettu 17-vuotias pääsi sairaalasta – alaikäinen puukottaja rikospaikalla isänsä kanssa
 4. Kodin ulkopuolelle sijoitettuja lapsia enemmän kuin koskaan aiemmin – lastensuojeluilmoitusten määrä kaksinkertaistunut kymmenessä vuodessa
 5. "Ei ole tavoiteltava tilanne, että ulkopuolella on jonoja"
 6. Kirsti Anttilan uusin näyttely kertoo vapaudesta ja sen suhteellisuudesta – "En saanut käydä edes kaupassa vielä muutama viikko sitten"
 7. Vihdin kunta aikoo hankkia lisää aurinkovoimaa – listalla virasto, koulu ja perhekeskus
 8. Suomalaisilla on kesätapahtumien ja kulttuurin jano eristyksen jälkeen – musiikkifestivaalien muutama uskalikko hamuaa tuhtia pottia
 9. Huimat maisemat! Kukkukalliolla ihaillaan Lohjanjärveä ja muistellaan pommin räjähdyksiä – Ylös on olemassa myös loivempi reitti
 10. Kesäkuu oli ennätyslämmin – eniten hellepäiviä kuuteen vuosikymmeneen
 11. Nostalginen aitta nousi Lohjalla suosituksi matkailukohteeksi — "Täällä on paljon houkutuksia"
 12. Länsi-Uusimaan näköislehti luettavissa maksutta
 13. Poliisi epäilee, että nuori naispotilas murhattiin nukutuslääkkeellä sairaalassa Salossa – henkilökuntaa kuulusteltu
 14. Suomesta löytyi hyttyslaji, joka pystynee levittämään malariaa
 15. Suomesta löytyi uusi hyttyslaji, joka saattaa levittää malariaa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.