Volkswagen-konserni joutuu lunastamaan peukaloidut dieselit takaisin Saksassa – koko ostohintaa ei tarvitse korvata

Dieseljupakka on piinannut Volkswagen-konsernia jo vuodesta 2015 lähtien. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Saksan korkein oikeus linjaa, että Volkswagen -konsernin ei tarvitse korvata koko ostohintaa auton ostajalle, jolle oli myyty päästömanipuloitu dieselauto.

Karlsruhen tuomioistuin katsoi, että auton ostaneella Herbert Gilbertillä oli oikeus palauttaa vuosimallin 2014 Volkswagen Sharan -mallinen auto, mutta hänen on hyväksyttävä alennettu hinta korvauksena.

VW määrättiin alemmassa oikeusasteessa maksamaan Gilbertille 25 616 euroa, joka on 6 000 euroa vähemmän kuin ostohinta. Oikeus katsoi, että korvauksessa täytyy ottaa huomioon ajokin arvon aleneminen sen iän myötä.

Sekä Gilbert että Volkswagen olivat valittaneet tästä päätöksestä. Gilbert vaati koko ostohintaa takaisin ja Volkswagen torjui korvausperusteet.

Volkswagen on aiemmin päässyt sopuratkaisuun 235 000 saksalaisen autonostajan kanssa ja luvannut maksaa heille 750 miljoonaa euroa korvauksina. Korvaukset jäivät selvästi pienemmiksi kuin ne, mitä yhtiö maksaa vahingonkorvauksina ja sakkoina Yhdysvalloissa. Saksassa on ratkaisematta vielä noin 60 000 korvausvaatimusta.

Volkswagen ilmoitti pyrkivänsä ratkaisuun näistä tapauksista lähiaikoina.

Kaikkiaan skandaali on tullut maksamaan saksalaiselle autojätille tähän mennessä noin 30 miljardia euroa.

11 miljoonaa peukaloitua autoa

Dieseljupakka on piinannut Volkswagen-konsernia jo vuodesta 2015, kun yhtiö kärähti dieselmoottorien päästömittaustulosten peukaloinnista. Manipuloituja dieselautoja myytiin kaikkiaan noin 11 miljoonaa ympäri maailman. Autoihin asennettu ohjelmisto sai niiden päästöt näyttämään mittaustilanteessa todellista pienemmiltä.

Saksalaismedioissa on arvioitu, että Volkswagen on halunnut pitkittää kiistojen oikeuskäsittelyä, jotta korvaukset jäisivät autojen ikääntyessä pienemmiksi. Volkswagen on kiistänyt syytökset.

Saksassa on vielä vireillä Volkswagenin osakkeenomistajien vaatimus, että yhtiön pitäisi korvata omistajille dieseljupakan aiheuttama arvonalennus.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lohjalaiset vanhemmat tehneet kansalaisaloitteen kyläkoulujen suojelemiseksi – "Emme voi rangaista lapsia siitä, että he ovat syntyneet kyliin"
 2. Laakspohjan kartanossa järjestetään 400 osallistujan esteratsastuskilpailut – "Tämä on monelle harrastajalle poikkeuksellinen tilaisuus"
 3. Billnäsin koulun pihalla tiistaina puukotettu 17-vuotias pääsi sairaalasta – alaikäinen puukottaja rikospaikalla isänsä kanssa
 4. Koronavirus näkyi lisääntyneenä metalliromuna kierrätyspisteillä – nyt keräysautojen kesäkierros alkaa taas
 5. Puukotus yöllä Billnäsin koulun pihalla – kaksi epäiltyä kiinni
 6. Seiska: Pääministeri Sanna Marinin isä on kuollut
 7. Korona ei pysäytä kaupungistumista, mutta voi hidastaa kaikkea muuttoliikettä, asiantuntija arvioi – "Julkisessa keskustelussa ovat hirveän paljon tunteet ja toiveet pinnalla"
 8. Räikkönen sai kuulla tutun kysymyksen – antoi "oikean" vastauksen
 9. Seurapiirijulkkis Ghislaine Maxwell on pidätetty Epstein-tutkintaan liittyen
 10. Kreikan saarilta nuoria Suomeen auttava koordinaattori: Jokaisella on oma tarinansa
 11. Petteri Koponen ei selitellyt joukkueensa kehnoa kautta – "Homma ei vain toiminut"
 12. 10 vuotta sitten nähtiin yksi MM-historian kuuluisimmista käsivirheistä – Suarezille ei edelleenkään anneta anteeksi
 13. Tanssijat pääsevät jo paikoin parketeille erityisjärjestelyin – elokuussa lavoilla saa tanssia väljemmillä säännöillä kuin ravintoloissa
 14. EU-komissiolta odotellaan edelleen linjausta hidasautoista – asialla alkaa olla kiire
 15. EU:n ja Britannian välillä edelleen merkittäviä erimielisyyksiä tulevasta suhteesta

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Puukotus yöllä Billnäsin koulun pihalla – kaksi epäiltyä kiinni
 2. Vantaalaisyritys tuo maahan erikoiskalvoa, jonka pinnalla koronaviruskin nujertuu puolessa tunnissa
 3. Billnäsin koulun pihalla tiistaina puukotettu 17-vuotias pääsi sairaalasta – alaikäinen puukottaja rikospaikalla isänsä kanssa
 4. Kodin ulkopuolelle sijoitettuja lapsia enemmän kuin koskaan aiemmin – lastensuojeluilmoitusten määrä kaksinkertaistunut kymmenessä vuodessa
 5. "Ei ole tavoiteltava tilanne, että ulkopuolella on jonoja"
 6. Kirsti Anttilan uusin näyttely kertoo vapaudesta ja sen suhteellisuudesta – "En saanut käydä edes kaupassa vielä muutama viikko sitten"
 7. Vihdin kunta aikoo hankkia lisää aurinkovoimaa – listalla virasto, koulu ja perhekeskus
 8. Suomalaisilla on kesätapahtumien ja kulttuurin jano eristyksen jälkeen – musiikkifestivaalien muutama uskalikko hamuaa tuhtia pottia
 9. Huimat maisemat! Kukkukalliolla ihaillaan Lohjanjärveä ja muistellaan pommin räjähdyksiä – Ylös on olemassa myös loivempi reitti
 10. Kesäkuu oli ennätyslämmin – eniten hellepäiviä kuuteen vuosikymmeneen
 11. Nostalginen aitta nousi Lohjalla suosituksi matkailukohteeksi — "Täällä on paljon houkutuksia"
 12. Länsi-Uusimaan näköislehti luettavissa maksutta
 13. Poliisi epäilee, että nuori naispotilas murhattiin nukutuslääkkeellä sairaalassa Salossa – henkilökuntaa kuulusteltu
 14. Suomesta löytyi hyttyslaji, joka pystynee levittämään malariaa
 15. Suomesta löytyi uusi hyttyslaji, joka saattaa levittää malariaa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.