Japanikin aukeaa hiljalleen rajoitusten keskeltä – poikkeustila päättyi maanantaina

Japanin pääministeri Shinzo Abe julisti maanantaina poikkeustilan päättyneeksi. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Japani on monien muiden maiden tavoin asteittain jälleen avautumassa tiukkojen koronavirusrajoitusten hellittäessä. Maan pääministeri Shinzo Abe julisti maanantaina poikkeustilan päättyneeksi.

Maailman kolmanneksi suurimmassa taloudessa uusien tartuntojen määrä on saatu merkittävästi hidastumaan. Verrattuna esimerkiksi Yhdysvaltoihin, Venäjään, Brasiliaan ja Euroopassa pahiten kärsineisiin maihin Japani on päässyt pandemiasta suhteellisen vähällä. Worldometer-sivuston mukaan tapauksia on Japanissa raportoitu reilut 16 500 ja koronavirukseen liittyviä kuolemia on tiedossa 820. Miljoonaa asukasta kohti luvut ovat 131 ja 6.

Tilanne kuitenkin vaikutti vielä huhtikuun alussa olevan karkaamassa käsistä, joten pääministeri julisti tuolloin poikkeustilan ensin osalle alueista ja myöhemmin koko maahan. Vaikka yrityksiä ja kouluja pyydettiin sulkemaan ja ihmisiä pysymään kotona, säännöt olivat monia muita maita höllemmät eikä niiden rikkomisesta jaettu varsinaisia rangaistuksia.

Kansalaiset olivat kuitenkin kuuliaisia, eli Tokion normaalisti täpötäydet kadut ovat olleet hyvin hiljaisia.

Monia selittäviä tekijöitä

Japanin suhteellisen matalille tartuntaluvuille ei ole ilmennyt yhtä selittävää tekijää. Syiden nimeämisestä onkin tullut ihmisille suorastaan harrastus sosiaalisessa mediassa. Ehdotuksia ovat olleet esimerkiksi korkea hygieniataso, hyvä yleisterveys, kenkien riisuminen sisätiloissa, kumartaminen kättelyn tai poskisuukon sijaan ja laajalle levinnyt suojamaskien käyttö.

Japani on saanut osakseen arvostelua verrattain vähäisestä testaamisesta. Testejä on tehty Worldometerin mukaan noin 270 000, mikä on G7-maista vähiten asukasta kohti.

Japanin viranomaiset ovat kuitenkin vakuutelleet, ettei massatestaaminen koskaan kuulunutkaan maan strategiaan. Tartuntatapausten määrä pysyi riittävän alhaisena, jotta maa pystyi tehokkaaseen kontaktien jäljittämiseen.

Viime viikkoina Japanikin on lisännyt testaamista, sillä viranomaiset ovat varoitelleet mahdollisen toisen aallon olevan niin laaja, ettei jäljittäminen välttämättä enää onnistu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lohjalaiset vanhemmat tehneet kansalaisaloitteen kyläkoulujen suojelemiseksi – "Emme voi rangaista lapsia siitä, että he ovat syntyneet kyliin"
 2. Laakspohjan kartanossa järjestetään 400 osallistujan esteratsastuskilpailut – "Tämä on monelle harrastajalle poikkeuksellinen tilaisuus"
 3. Billnäsin koulun pihalla tiistaina puukotettu 17-vuotias pääsi sairaalasta – alaikäinen puukottaja rikospaikalla isänsä kanssa
 4. Koronavirus näkyi lisääntyneenä metalliromuna kierrätyspisteillä – nyt keräysautojen kesäkierros alkaa taas
 5. Puukotus yöllä Billnäsin koulun pihalla – kaksi epäiltyä kiinni
 6. Sähköt ovat poikki yhä tuhansilta talouksilta Itä-Suomessa – Savon junaliikenne palaa normaaliin
 7. Yhdysvalloissa työllisyys parani kesäkuussa ennakoitua nopeammin
 8. Seiska: Pääministeri Sanna Marinin isä on kuollut
 9. Korona ei pysäytä kaupungistumista, mutta voi hidastaa kaikkea muuttoliikettä, asiantuntija arvioi – "Julkisessa keskustelussa ovat hirveän paljon tunteet ja toiveet pinnalla"
 10. Räikkönen sai kuulla tutun kysymyksen – antoi "oikean" vastauksen
 11. Seurapiirijulkkis Ghislaine Maxwell on pidätetty Epstein-tutkintaan liittyen
 12. Kreikan saarilta nuoria Suomeen auttava koordinaattori: Jokaisella on oma tarinansa
 13. Petteri Koponen ei selitellyt joukkueensa kehnoa kautta – "Homma ei vain toiminut"
 14. 10 vuotta sitten nähtiin yksi MM-historian kuuluisimmista käsivirheistä – Suarezille ei edelleenkään anneta anteeksi
 15. Tanssijat pääsevät jo paikoin parketeille erityisjärjestelyin – elokuussa lavoilla saa tanssia väljemmillä säännöillä kuin ravintoloissa

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Puukotus yöllä Billnäsin koulun pihalla – kaksi epäiltyä kiinni
 2. Vantaalaisyritys tuo maahan erikoiskalvoa, jonka pinnalla koronaviruskin nujertuu puolessa tunnissa
 3. Billnäsin koulun pihalla tiistaina puukotettu 17-vuotias pääsi sairaalasta – alaikäinen puukottaja rikospaikalla isänsä kanssa
 4. Kodin ulkopuolelle sijoitettuja lapsia enemmän kuin koskaan aiemmin – lastensuojeluilmoitusten määrä kaksinkertaistunut kymmenessä vuodessa
 5. "Ei ole tavoiteltava tilanne, että ulkopuolella on jonoja"
 6. Vihdin kunta aikoo hankkia lisää aurinkovoimaa – listalla virasto, koulu ja perhekeskus
 7. Kirsti Anttilan uusin näyttely kertoo vapaudesta ja sen suhteellisuudesta – "En saanut käydä edes kaupassa vielä muutama viikko sitten"
 8. Lohjalaiset vanhemmat tehneet kansalaisaloitteen kyläkoulujen suojelemiseksi – "Emme voi rangaista lapsia siitä, että he ovat syntyneet kyliin"
 9. Suomalaisilla on kesätapahtumien ja kulttuurin jano eristyksen jälkeen – musiikkifestivaalien muutama uskalikko hamuaa tuhtia pottia
 10. Huimat maisemat! Kukkukalliolla ihaillaan Lohjanjärveä ja muistellaan pommin räjähdyksiä – Ylös on olemassa myös loivempi reitti
 11. Poliisi epäilee, että nuori naispotilas murhattiin nukutuslääkkeellä sairaalassa Salossa – henkilökuntaa kuulusteltu
 12. Laakspohjan kartanossa järjestetään 400 osallistujan esteratsastuskilpailut – "Tämä on monelle harrastajalle poikkeuksellinen tilaisuus"
 13. Nostalginen aitta nousi Lohjalla suosituksi matkailukohteeksi — "Täällä on paljon houkutuksia"
 14. Koronavirus näkyi lisääntyneenä metalliromuna kierrätyspisteillä – nyt keräysautojen kesäkierros alkaa taas
 15. Länsi-Uusimaan näköislehti luettavissa maksutta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.