Koronakriisin nakertama kuluttajien luottamus nousi kaikkien aikojen pohjalukemasta mutta pysyi synkällä tasolla

Kuluttajien luottamusindikaattorin kaikki neljä osatekijää vahvistuivat toukokuussa, mutta odotus Suomen taloudesta parani vain hieman. Vesa Moilanen / LEHTIKUVA

STT

Kuluttajien ja yritysten luottamuksessa oli pientä elpymistä toukokuussa, selviää Tilastokeskuksen ja Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n luottamusindikaattoreista. Silti luottamus pysyi toukokuussa reilusti alle pitkän aikavälin keskiarvon.

Kuluttajien luottamusindikaattori oli toukokuussa -9,0, kertoo Tilastokeskus. Huhtikuussa luottamus romahti kaikkien aikojen heikoimpaan lukemaan -13,9.

Pitkän ajan keskiarvo kuluttajien luottamuksessa on -1,7. Vielä vuosi sitten toukokuussa luottamusindikaattori oli -1,8.

Kuluttajien luottamusindikaattorin kaikki neljä osatekijää vahvistuivat toukokuussa, mutta odotus Suomen taloudesta parani vain hieman. Viime vuoden vastaavaan aikaan nähden kaikki osatekijät heikkenivät.

Arviot omasta taloudesta vain vähän keskiarvon alapuolella

Kuluttajien kuva Suomen talouskehityksestä oli toukokuussa edelleen synkällä tasolla ja lähellä historiallisia pohjalukemiaan vuosilta 2008–2009.

Sen sijaan arviot kuluttajan oman talouden nykytilasta ja varsinkin lähitulevaisuudesta olivat enää vain vähän pitkän ajan keskiarvon alapuolella. Lisäksi rahankäyttöaikeet kestotavaroihin olivat jo kuukaudessa palautuneet keskimääräiselle tasolleen.

Kuluttajien odotus työttömyystilanteen kehityksestä Suomessa parani, vaikkakin odotus oli yhä ankealla tasolla. Sama päti palkansaajien ja yrittäjien kokemaan omakohtaiseen työttömyyden uhkaan.

Oman rahatilanteensa kuluttajat arvioivat toukokuussa edelleen erinomaiseksi. Ajankohtaa pidettiin hyvin huonona säästämiselle, lainanotolle ja kestotavaroiden ostamiselle. Kuitenkin myös nämä arviot paranivat kuukaudessa.

Lisäksi huhtikuun tapaan huomattavan monet harkitsivat toukokuussa lainanottoa ja asunnon ostoa seuraavan vuoden aikana.

Koko vähittäiskauppa hidastui huhtikuussa, mutta päivittäistavarakauppa kävi aiempaa vilkkaammin

Vähittäiskaupan työpäiväkorjattu liikevaihto laski huhtikuussa 0,4 prosenttia vuodentakaisesta. Tämä ilmenee Tilastokeskuksen kaupan pikaennakosta, jonka mukaan vähittäiskaupan myynnin määrä väheni samaan aikaan 0,5 prosenttia.

Päivittäistavarakaupassa työpäiväkorjattu liikevaihto sitä vastoin kasvoi huhtikuussa 6,0 prosenttia. Myynnin määrä nousi 4,6 prosenttia verrattuna vastaavaan aikaan viime vuonna.

Myynnin määrästä on poistettu hintojen muutoksen vaikutus. Työpäiväkorjatuissa luvuissa taas on huomioitu arkipäivien lukumäärän vaihtelu.

Yritysten rakenne- ja tilinpäätöstilaston mukaan päivittäistavarakaupan osuus vähittäiskaupan liikevaihdosta oli toissa vuonna noin 51 prosenttia.

– Kummankin toimialan kehitykseen vaikutti koronaviruksen aiheuttama poikkeustilanne, Tilastokeskus arvioi huhtikuun lukuja tiedotteessaan.

Tilastokeskuksen kaupan pikaennakko perustuu otokseen, joka kattaa keskimäärin 60 prosenttia vähittäiskaupan liikevaihdosta. Toimialoittaiset tiedot kaupan myynnistä julkaistaan kesäkuun puolivälissä.

Vähittäiskaupassa luottamus koheni reilusti, teollisuuden luottamus laski entisestään

Elinkeinoelämän luottamus on yhä pohjalukemissa, kertoo Elinkeinoelämän keskusliitto. Kaikkien alojen luottamusindikaattorit pysyivät toukokuussa reilusti alle pitkän aikavälin keskiarvon, mutta pientä nousua oli havaittavissa huhtikuuhun verrattuna.

– Tulevat viikot juhannukseen asti ratkaisevat paljon, mihin suuntaan koronakriisi on menossa. Saamme lisää tietoa siitä, miten luottamus palautuu, onko kriisiapu mennyt riittävässä määrin ja nopeasti perille sekä käynnistyykö talous loppukesän aikana, kuten on ajateltu. Tilannetta pitää seurata sekä kansallisella että globaalilla tasolla, kertoo EK:n johtava ekonomisti Sami Pakarinen tiedotteessa.

Vähittäiskaupan luottamus koheni eniten: luottamusindikaattori oli toukokuussa -13, kun se oli vielä huhtikuussa -36. Vähittäiskaupan pitkän aikavälin keskiarvo on -1.

Luottamus rakennusalalla ja palvelualalla koheni vain hieman. Rakennusalalla tuli neljän pisteen lisäys lukemaan -24, mutta luottamus pysyi silti selvästi pitkän aikavälin keskiarvon -6 alapuolella.

Palvelualalla luottamus oli -46, mikä on kaksi pistettä parempi kuin huhtikuussa. Pitkän aikavälin keskiarvo palvelualalla on +13.

Sen sijaan teollisuusyritysten luottamus laski entisestään toukokuussa lukemaan -26, mikä on kolme pistettä vähemmän kuin huhtikuussa. Pitkän aikavälin keskiarvo alalla on +1.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lohjan asuntomessuille rankentava Storbjörkin perhe: "Tässä rakennetaan loppuelämän kotia"
 2. Kuivausrumpu syttyi palamaan Nummelassa – kotona olleet asukkaat hoitivat alkusammutuksen
 3. Lintu puussa, eläin tuijottaa, harmaa joutsen ja mahtailevat metsot – Lohjalla on vuosittain kolmisenkymmentä eläimen pelastustehtävää. Pelastettavaa on hevosista lokkeihin ja joutseniin.
 4. Toivottu kirppis aloitti toimintansa Virkkalan torilla: "Paikalle voisi tulla myös vaikka trubaduureja ja marjamyyjiä"
 5. Aluevalvontavirasto valvoo ravintoloiden koronarajoitusten noudattamista – Länsi-Uudellamaalla ei ole havaittu suuria puutteita
 6. Barcelona jatkaa mestaruudesta taistelua – "Nämä kolme pistettä ovat erittäin tärkeät"
 7. 12 000 uutta alokasta astuu armeijan vihreisiin
 8. Kroatian istuva pääministeri julisti konservatiivipuolueensa voiton parlamenttivaaleissa
 9. Yhdysvalloissa koronatartuntojen kovasta lisääntymisestä syytetään liian nopeaa rajoitusten purkua
 10. Israel teki ilmaiskuja Gazaan vastaiskuna kaistaleelta ammuttuun rakettituleen
 11. Vihdoin se tapahtui – Joronen torjui Brescialle kalenterivuoden avausvoiton
 12. Kitee löi IPV:n Superpesiksessä, Manse PP hyytyi kotitappioon
 13. Sateet leviävät yöksi maan etelä- ja keskiosiin – maanantaiksi luvassa sadekuuroja ja tuulenpuuskia
 14. Liverpool napsii kotikentällään pelkästään voittoja – Valioliigan mestari ei hurmannut, mutta kukisti Aston Villan
 15. Tyypillisiä puheita Trumpille, epätyypillisiä presidentille: Trump suuntasi itsenäisyyspäivän puheensa ydinkannattajilleen, vaikka perinteisesti niillä on pyritty yhdistämään kansaa, tutkija arvioi

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Lohjalaismiehille elinkautiset Virkkalan erityisen raa'asta murhasta – uhriin ainakin 70 teräaseiskua
 2. Kuivausrumpu syttyi palamaan Nummelassa – kotona olleet asukkaat hoitivat alkusammutuksen
 3. Tiesitkö? Jukka Kuoppamäki on Topeliuksen jälkeläinen, esiintyy Karjalohjan uudessa musiikkitapahtumassa Koivussa ja tähdessä
 4. Lintu puussa, eläin tuijottaa, harmaa joutsen ja mahtailevat metsot – Lohjalla on vuosittain kolmisenkymmentä eläimen pelastustehtävää. Pelastettavaa on hevosista lokkeihin ja joutseniin.
 5. Lohjan asuntomessuille rankentava Storbjörkin perhe: "Tässä rakennetaan loppuelämän kotia"
 6. Toivottu kirppis aloitti toimintansa Virkkalan torilla: "Paikalle voisi tulla myös vaikka trubaduureja ja marjamyyjiä"
 7. Auto kiepsahti Turun moottoritiellä kaiteiden väliin
 8. Melkein joka taloudessa on kaapeissa hylättyä elektroniikkaa, vaikka se olisi arvokkainta kierrätystavaraa
 9. Nostalginen aitta nousi Lohjalla suosituksi matkailukohteeksi — "Täällä on paljon houkutuksia"
 10. Ylinopeutta ajanut mies jäi poliisin haaviin 2 800 nuuskapurkkia autossaan – kahta parikymppistä joensuulaista epäillään veropetoksesta ja salakuljetuksesta
 11. Tiuhaan maaleja tekevä Sergio Ramos laukoi Real Madridin rangaistuspotkusta voittoon
 12. Kaupungit yrittävät neuvotella lentoreittien palauttamisesta – "keskustelut Finnairin kanssa eivät ole olleet vakavia"
 13. Poliisi lopetti Riina Mäkisen, 20, etsinnät – rikosepäily leijuu silti ilmassa
 14. Aluevalvontavirasto valvoo ravintoloiden koronarajoitusten noudattamista – Länsi-Uudellamaalla ei ole havaittu suuria puutteita
 15. Billnäsin koulun pihalla tiistaina puukotettu 17-vuotias pääsi sairaalasta – alaikäinen puukottaja rikospaikalla isänsä kanssa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.