KKO: Rikottu kaljapullo on hengenvaarallinen väline ja sen voi rinnastaa teräaseeseen – oikeuden pohdittavana oli tapaus, jossa kaksi naista ryösti kolmannen naisen tavaratalon vessassa

STT

Rikottu kaljapullo on hengenvaarallinen väline, jonka voi rinnastaa teräaseeseen, katsoo korkein oikeus (KKO) antamassaan ennakkopäätöksessä. KKO:n pohdittavana oli tapaus, jossa kaksi nuorta naista ryösti kolmannen naisen rikotuilla kaljapulloilla uhaten Jyväskylässä.

Käräjä- ja hovioikeudessa naiset tuomittiin perusmuotoisesta ryöstöstä. KKO kuitenkin katsoi, että kyseessä oli törkeä ryöstö.

Ampuma- tai teräaseen tai muun niihin rinnastettavan hengenvaarallisen välineen käyttäminen ryöstössä on osa törkeän ryöstön tunnusmerkistöä. KKO:n mukaan kaljapullon käytön lisäksi teon törkeyden puolesta puhuivat muun muassa se, että tekijöitä oli useampi kuin yksi ja uhri oli ahdistettuna erittäin ahtaaseen ja lukittuun tilaan ryöstäjiensä kanssa. Ryöstäjät myös uhkasivat tappaa uhrin samalla, kun osoittivat häntä rikotuilla lasipulloilla.

KKO:n ennakkopäätöksellä voi olla merkitystä siihen, katsotaanko jatkossa esimerkiksi ryöstö tai pahoinpitely törkeäksi, jos siinä käytetään rikkinäistä pulloa tai muuta rikkonaista lasiesinettä.

Pullojen kaulasta oli helppo pitää kiinni

Käräjä- ja hovioikeuden mukaan vuosina 1999 ja 2000 syntyneet naiset menivät toukokuussa 2018 Jyväskylän Sokoksen WC-tilaan ja työnsivät vessasta poistumassa olleen naisen takaisin lukittavaan vessakoppiin. Siellä he uhkasivat naista rikotuilla lasipulloilla ja vaativat tältä pankkikortin tunnuslukuineen sekä puhelimen ja siihen sopivan pin-koodin. Tilanne päättyi, kun uhri suostui vaatimuksiin.

Oikeuden mukaan olutpullot oli rikottu niin, että niiden kaulaosasta oli helppo pitää käsin kiinni.

– Tällä tavoin rikotut lasipullot ovat soveltuneet väkivallalla uhkaamiseen ja väkivallan tekemiseen teräaseen tavoin ja niitä on ryöstössä myös käytetty kuten teräasetta, ennakkopäätöksessä sanotaan.

KKO kiristi naisten tuomioita

Keski-Suomen käräjäoikeus ja Vaasan hovioikeus tuomitsivat kumpikin nuoret naiset perusmuotoisesta ryöstöstä lyhyisiin ehdollisiin vankeusrangaistuksiin. KKO kiristi naisten rangaistuksia ja tuomitsi tekohetkellä 17-vuotiaan naisen nuorena henkilönä tehdystä törkeästä ryöstöstä ja nuorena henkilönä tehdystä lievästä petoksesta kahden vuoden ehdolliseen vankeuteen.

Tekohetkellä täysi-ikäinen nainen tuomittiin törkeästä ryöstöstä, pahoinpitelystä, lievästä petoksesta ja virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta kahden vuoden ja viiden kuukauden ehdottomaan vankeuteen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.