Korona on ollut kohtalokas Ruotsin iäkkäille – noin 90 prosenttia kuolleista yli 70-vuotiaita

Moskovassa rautatieasemaa puhdistettiin osana koronaviruksen leviämisen vastaisia toimia. AFP / LEHTIKUVA

STT–TT-AFP

Ruotsissa noin 90 prosenttia koronaviruksen aiheuttamaan tautiin kuolleista on ollut 70-vuotiaita tai tätä vanhempia. Kuolleista noin puolet on asunut hoivakodeissa, selviää maan sosiaaliviranomaisten tänään julkaisemista luvuista.

Koronavirukseen liittyviä kuolemia on sosiaalihallituksen mukaan hieman alle 4 000. Kuolleista yli 70-vuotiaita oli 3 500 ja näistä yli 85-vuotiaita hieman alle 2 000.

Sosiaalihallituksen tilastot perustuvat lääkäreiden kuolinsyytodistuksiin ja ovat jonkin verran jäljessä Ruotsin kansanterveysviranomaisen lukuihin verrattuna.

Toukokuun alusta päivitetyt luvut osoittavat, että hoitokodeissa asuvien yli 70-vuotiaiden osuus kuolleista on noussut hieman.

– Olisin luullut, että Ruotsin kaltaisessa uudenaikaisessa ja vauraassa yhteiskunnassa meidän pitäisi pystyä suojelemaan vanhuksiamme, Ruotsin valtionepidemiologi Anders Tegnell kommentoi korkeaa vanhuskuolleisuutta viime viikonloppuna.

Tegnell lisäsi myös, ettei Ruotsin kuolonuhrien määrän pitäisi näyttää samalta kuin Kiinassa tai Italiassa, jossa ei ehkä ole yhtä hyviä resursseja hoitaa asiaa.

Italian suurlähettiläs täräytti takaisin Tegnellille

Italian Ruotsin-suurlähettiläs Mario Cospito ei niellyt Tegnellin arvostelua, jonka mukaan Italian terveydenhuoltojärjestelmä olisi heikompi kuin Ruotsin.

– (Maailman terveysjärjestö) WHO:n mukaan Italian terveydenhuoltojärjestelmä on tehokkuudeltaan ja toimivuudeltaan toiseksi paras maailmassa Ranskan jälkeen. Ruotsi on 23. sijalla samassa luokituksessa, Cospito totesi suurlähetystön sivuille julkaistussa lausunnossa.

– Elinajanodote on Italiassa 83,4 vuotta, joka on pisin maailmassa Espanjan jälkeen. Ruotsissa elinajanodote on 82,2 vuotta. Sairaalavuoteiden määrä tuhatta asukasta kohti on 3,4 Italiassa, Ruotsissa 2,2.

Cospito sanoi, että muiden maiden kannattaisi mieluummin ilmaista tukeaan Italialle sen sijaan että nämä kritisoivat maata siitä, että pandemia iski sinne ensimmäisenä Euroopassa. Hän totesi myös, että toisin kuin muilla mailla, Italialla ei ollut aikaa puolellaan valmistautuakseen pandemian täyteen iskuun.

Ruotsissa on tähän mennessä raportoitu hieman yli 4 200 koronavirukseen liittyvää kuolemaa, miljoonaa asukasta kohti kuolemia on 418. Italiassa koronavirukseen liittyviä kuolemia on ollut hieman yli 33 000, eli 547 miljoonaa asukasta kohti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lohjan asuntomessuille rankentava Storbjörkin perhe: "Tässä rakennetaan loppuelämän kotia"
 2. Kuivausrumpu syttyi palamaan Nummelassa – kotona olleet asukkaat hoitivat alkusammutuksen
 3. Lintu puussa, eläin tuijottaa, harmaa joutsen ja mahtailevat metsot – Lohjalla on vuosittain kolmisenkymmentä eläimen pelastustehtävää. Pelastettavaa on hevosista lokkeihin ja joutseniin.
 4. Toivottu kirppis aloitti toimintansa Virkkalan torilla: "Paikalle voisi tulla myös vaikka trubaduureja ja marjamyyjiä"
 5. Aluevalvontavirasto valvoo ravintoloiden koronarajoitusten noudattamista – Länsi-Uudellamaalla ei ole havaittu suuria puutteita
 6. Hamilton: "En pyytänyt tai vaatinut ketään polvistumaan"
 7. Matkustitko näillä laivavuoroilla? Risteilylaivoilla on ollut useita koronan kantajia, varoittaa THL
 8. Länsi-Uusimaa-rastien jahti alkaa torstaina – 11 tapahtumassa on myös sprinttiä ja pyöräsuunnistusta
 9. Bussikuski raivosi ja heitti matkustajia väkivalloin ulos bussista Helsingissä – Vaati isoja korvauksia työsuhteen purusta, mutta joutui itse maksamaan
 10. Lohjan ratsastajien Sofia Geaylla menestyksekäs päivä Laakspohjan kisoissa
 11. Tekstiviestit: "Kuka pysäyttää hölmöyden"
 12. Kirjoittajavieras Piritta Poikonen: Ihmisiä väsyttää, koronaa ei
 13. Karhunkaatokiintiö kasvaa edelliskaudesta 71 yksilöllä – kiintiö on yhteensä 384 yksilöä
 14. Kansainvälistä elokuvaa omin ehdoin ja omakustanteisesti – Suomalainen Saara Lamberg tekee uraa ohjaajana ja näyttelijänä Australiassa
 15. Vakella yli 200 potentiaalista ilmastorahaston investointikohdetta, mutta raha ei vielä liiku hallituksen linjausten puuttumisen takia

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Lohjan asuntomessuille rankentava Storbjörkin perhe: "Tässä rakennetaan loppuelämän kotia"
 2. Tiesitkö? Jukka Kuoppamäki on Topeliuksen jälkeläinen, esiintyy Karjalohjan uudessa musiikkitapahtumassa Koivussa ja tähdessä
 3. Lohjalaismiehille elinkautiset Virkkalan erityisen raa'asta murhasta – uhriin ainakin 70 teräaseiskua
 4. Lammastilan pitäjä tuomittiin pysyvään eläintenpitokieltoon ja vuodeksi ehdolliseen vankeuteen
 5. Kuivausrumpu syttyi palamaan Nummelassa – kotona olleet asukkaat hoitivat alkusammutuksen
 6. Lintu puussa, eläin tuijottaa, harmaa joutsen ja mahtailevat metsot – Lohjalla on vuosittain kolmisenkymmentä eläimen pelastustehtävää. Pelastettavaa on hevosista lokkeihin ja joutseniin.
 7. Toivottu kirppis aloitti toimintansa Virkkalan torilla: "Paikalle voisi tulla myös vaikka trubaduureja ja marjamyyjiä"
 8. IS: Televisiokuuluttaja Arja Tuomarila on kuollut 78-vuotiaana
 9. Kaupungit yrittävät neuvotella lentoreittien palauttamisesta – "keskustelut Finnairin kanssa eivät ole olleet vakavia"
 10. Melkein joka taloudessa on kaapeissa hylättyä elektroniikkaa, vaikka se olisi arvokkainta kierrätystavaraa
 11. Poliisi lopetti Riina Mäkisen, 20, etsinnät – rikosepäily leijuu silti ilmassa
 12. Virolaisyritykset ostavat yhä enemmän suomalaisyrityksiä ja niiden brändejä – tytäryhtiöiden perustamisia silti enemmän
 13. Nostalginen aitta nousi Lohjalla suosituksi matkailukohteeksi — "Täällä on paljon houkutuksia"
 14. Aatu Rädystä ensimmäinen suomalainen ykkösvaraus? "Se olisi suuri kunnia"
 15. Poliisi tutkii Tampereen Haapalinnassa lauantaina sattunutta välikohtausta tappona – nelikymppinen mies sai surmansa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.