Kunta-alan yli 400 000 työntekijälle työehtosopimus pitkän punnerruksen jälkeen

Neuvottelutulos ei sisällä Superin ja Tehyn esittämää erillistä koronakorvausta. Tommi Anttonen / LEHTIKUVA

STT

KT Kuntatyönantajat ja kunta-alan pääsopijajärjestöt ovat hyväksyneet uudet virka- ja työehtosopimukset. Kuntatyönantajien mukaan palkankorotukset ovat yleisen linjan mukaisia. Kiky-tunnit poistuvat, mutta työajan lyhentymistä on kompensoitu useilla sopimusmääräyksillä.

Kunta-alan sopimusten piirissä on yli 400 000 työntekijää. Työntekijäpuolelta osapuolina ovat Julkisalojen koulutettujen neuvottelujärjestö Juko, Julkisen alan unioni JAU ja Sote, johon kuuluvat hoitajajärjestöt ja pelastusala.

KT:n valtuuskunnan puheenjohtaja Kirsi-Marja Lievonen on huolissaan kuntien taloustilanteesta, jota koronavirusepidemia ja ansiotulojen voimakas alenema ovat entisestään heikentäneet.

– Yleisen linjan mukainen ratkaisu oli kuitenkin työmarkkinarealiteetti, jonka kanssa voidaan elää, Lievonen arvioi tiedotteessa.

Jukon mukaan merkittävä parannus vappuaattona kaatuneeseen sovintoesitykseen on palkkaohjelman eteneminen yhteiseksi ja pysyväksi hankkeeksi, joka selvittää syitä yksityisen ja kuntasektorin väliseen palkkaeroon ja keinoja sen korjaamiseen.

– Sinnikkäällä vaikuttamistyöllä saimme neuvottelujen kuluessa kunnille ja sairaanhoitopiireille lisärahoituksen valtiolta. Kunta-alan koko henkilöstö joutuu koronan takia koville. Arvostamme sitä, että kunnat ja sairaanhoitopiirit voivat käyttää valitsemallaan tavalla lisärahaa myös henkilöstöön, kertoo Jukon hallituksen puheenjohtaja Olli Luukkainen.

Jukon mukaan samalla on hyväksytty opettajien, lääkärien ja kuntien teknisen henkilöstön sopimukset.

Ei sisällä erillistä koronakorvausta

Sote-alan työntekijäjärjestöt Tehy ja Super hylkäsivät valtakunnansovittelijan ratkaisuesityksen huhtikuun lopussa.

Tehy ja Super kertovat tiedotteessa, että hoitohenkilöstölle saatiin merkittäviä parannuksia kuukausi sitten hylättyyn esitykseen nähden.

Sote-sopimus ei kuitenkaan ole hoitajien oma, vaan siihen siirtyy koko nykyinen sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö. Mukana ryhmässä ovat kaikki pääsopijajärjestöt eli Soten lisäksi Juko ja Julkisen alan unioni JAU.

Hoitoalojen neuvottelutulos ei sisällä erillistä koronakorvausta. Super ja Tehy esittivät neuvotteluissa erillistä kertakorvausta niille, jotka ovat työskennelleet uuden koronaviruksen aiheuttaman erityisen altistumisen riskin sekä valmiuslain rajoitusten piirissä.

– Tätä ei työnantaja tyrmännyt, mutta korvausta ei tähän sopimukseen saatu, koska se edellyttäisi valtiolta erillistä rahoitusta kuntien heikon taloustilanteen vuoksi, järjestöt kertovat yhteisessä tiedotteessa.

Järjestöt pyytävät nyt valtiolta 1 000 euron kertakorvausta sosiaali- ja terveydenhuollon erikseen määrätyille työntekijöille.

Tuo kunta-alalle kaivattua vakautta

Kuntatyönantajien mukaan kunta-alan pääsopimuksen uudistamisella sovittiin sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön sote-sopimuksesta sekä varhaiskasvatuksen opettajien, erityisopettajien ja esimiesten siirtymisestä kunnallisen opetushenkilöstön virka- ja työehtosopimuksen piiriin.

KT:n työmarkkinajohtaja Markku Jalonen kertoo olevansa huojentunut, että pitkien ja vaikeiden neuvotteluiden jälkeen kunta-alalle saatiin lopulta aikaan työrauha.

– Uskon, että nyt saavutettu ratkaisu tuo kuitenkin kriisiolosuhteissa kunta-alalle kaivattua vakautta ja ennustettavuutta, hän sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Olitko Tallinnan-laivalla? Risteilylaivoilla on ollut useita koronan kantajia, varoittaa THL
 2. Lohjan asuntomessuille rankentava Storbjörkin perhe: "Tässä rakennetaan loppuelämän kotia"
 3. Ruokavirasto varoittaa terveysvaarasta: Suomessa on myyty nigerialaisia papuja, vaikka tuonti on kielletty myrkyllisen kasvinsuojeluaineen takia
 4. Lammastilan pitäjä tuomittiin pysyvään eläintenpitokieltoon ja vuodeksi ehdolliseen vankeuteen
 5. Lohjalaismiehille elinkautiset Virkkalan erityisen raa'asta murhasta – uhriin ainakin 70 teräaseiskua
 6. Lohjan pienpanimot ajavat yhä panimoille etämyyntioikeutta – Alkon tulon myynnin välikappaleeksi pelätään pahimmillaan vain vahvistavan sen monopoliasemaa
 7. Annamari Juvonen-Eskola aloittaa syksyllä Lohjan uutena museonjohtajana
 8. VR lopettaa lipunmyynnin palvelupisteensä Jyväskylässä, Lahdessa, Oulussa, Tikkurilassa ja Turussa
 9. Kuivausrumpu syttyi palamaan Nummelassa – kotona olleet asukkaat hoitivat alkusammutuksen
 10. Jokainen Lohjan aluetoimikunta on saanut kaupungilta 2 500 euroa avustusta: Kauken tavoitteena piristää Lohjan keskustan ilmettä
 11. Heinäkuussa ollut jo yli 7 000 matkustajan päiviä – Normaalina lomakautena Helsinki–Vantaan läpi kulkee 70 000 matkustajaa päivässä
 12. Tekstiviestit: "Kuka pysäyttää hölmöyden"
 13. Poliisi lopetti Riina Mäkisen, 20, etsinnät – rikosepäily leijuu silti ilmassa
 14. Joensuun Tilalla voi taas uida – uusintanäytteen bakteerit sallituissa rajoissa
 15. Tiesitkö? Jukka Kuoppamäki on Topeliuksen jälkeläinen, esiintyy Karjalohjan uudessa musiikkitapahtumassa Koivussa ja tähdessä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.