Husissa tutkitaan aiheuttaako koronavirustartunta immuniteetin

Husissa menossa olevassa potilastutkimuksessa selvitetään vasta-aineiden kehittymistä ja merkitystä taudin aikana, kerrotaan tiedotteessa. Vesa Moilanen / LEHTIKUVA

STT

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri Husissa tutkitaan koronavirustartunnan synnyttämää immuunipuolustusta. Husissa menossa olevassa potilastutkimuksessa selvitetään vasta-aineiden kehittymistä ja merkitystä taudin aikana, kerrotaan tiedotteessa.

Erityisesti tutkitaan eroja vasta-aineiden muodostuksessa ja neutraloivien vasta-aineiden määrässä infektion eri vaiheissa ja eri taudinkuvissa.

Koronaviruksen vasta-aineiden löytyminen verestä viittaa useimmiten siihen, että elimistössä on ollut joskus koronavirusta, mutta ei kerro varmuudella vastustuskyvystä.

Parempi mittari on Husin mukaan tutkimuslaboratoriossa tehtävä neutraloivien vasta-aineiden määrittäminen. Kyseiset vasta-aineet voivat tehdä viruksen tehottomaksi. Ainakin osalle koronaviruksen aiheuttaman taudin sairastaneista ilmaantuu vereen neutraloivia vasta-aineita.

Vajaa 9 prosenttia testatuista antoi positiivisen näytteen

Paitsi potilailta, tutkitaan neutraloivia vasta-aineita myös henkilökunnalta. Hus aloitti huhtikuussa työntekijöiden vapaaehtoiset vasta-ainemittaukset. Husin ylilääkäri Asko Järvinen kertoi sairaanhoitopiirin torstaisessa tilannekatsauksessa, että testiä tarjottiin noin 1 600 työntekijälle yhteensä 13 eri yksikössä.

Testausta tarjottiin Järvisen mukaan yksiköihin, joissa tiedetään olleen henkilökunnan altistumisia koronavirustartunnalle sekä yksiköihin, joissa on joko hoidettu koronaviruspotilaita tai mahdollisia koronaviruspotilaita.

Vertailuryhmäksi valittiin yksiköitä, joissa ei tiettävästi ole hoidettu koronapotilaita eikä ollut henkilökunnan tartuntoja.

Testaukseen osallistui yhteensä 1 285 työntekijää. Positiivisen testituloksen antoi 111 työntekijää, eli noin 8,6 prosenttia testatuista. Tilannekatsauksessa painotettiin kuitenkin edellä mainittujen tulosten osalta muun muassa sitä, että näytteistä oli vielä tekemättä neutralisaatiotestit.

Järvisen mukaan positiivisten löydösten osuus on laskenut huomattavasti neutralisaatiotestin tekemisen jälkeen THL:n tekemissä viikottaisissa väestön vasta-ainetestauksissa.

Husin henkilöstön positiivisten tulosten kerrotaan myös asettuvan virhemarginaalin sisään, ja seassa on Järvisen mukaan varmasti myös vääriä positiivisia.

Koronaviruspotilaita hoitaneissa yksiköissä ei havaittu Järvisen mukaan enempää vasta-aineita tai tartuntoja kuin yksiköissä, joissa koronaviruspotilaita ei tiettävästi ollut hoidettu.

Positiivisen testituloksen antaneista 62 prosentilla ei ollut edeltävinä kuukausina ollut hengitystieinfektion oireita, eikä heille oltu tehty PCR-testiä akuutin koronavirusinfektion toteamiseksi. Oireita oli sen sijaan ollut 23 prosentilla, ja 15 prosentilla oli aiemmin todettu tartunta PCR-testillä.

"Emme tiedä, mitä vasta-ainetesti tarkoittaa"

Järvisen mukaan vasta-ainetestien tulkinta on tässä vaiheessa vielä sangen vaikeaa.

– Me emme tiedä, mitä tämä vasta-ainetesti tarkoittaa, siellä on näiden väärien positiivisten osuus edelleenkin mahdollinen, koska tautia on esiintynyt sangen vähän.

Lisäksi Järvisen mukaan on vielä epäselvää minkälaista kontaktia vasta-aineiden muodostuminen vaatii, sekä se antavatko vasta-aineet mahdollisesti suojan taudin uudelle tartunnalle.

Näiden eri vasta-ainetestitulosten rinnastaminen on hankalaa. THL:n mukaan vasta-ainetestit soveltuvat ainoastaan epidemiologiseen tutkimuskäyttöön. Järvisen mukaan Husissakaan ei voida tehdä päätelmiä siitä, ovatko positiivisen vasta-ainetestituloksen antaneet henkilöt suojassa uudelta tartunnalta.

Positiivinen vasta-ainetestitulos ei täten vaikuta esimerkiksi työntekijöiden tarpeeseen käyttää suojaimia koronaviruspotilaiden hoidossa.

Tutkimukseen osallistuneille on tarjottu myös mahdollisuus osallistua tieteelliseen tutkimukseen, jossa selvitetään immuunivastetta vielä tarkemmin samasta verinäytteestä.

Osalta tutkimukseen osallistuneista pyydetään myöhemmin uusia verinäytteitä, joiden avulla voidaan seurata, miten pitkään vasta-aineita löytyy verestä infektion jälkeen. Osaa pyydetään tarvittaessa käymään verinäytteessä vuosittain jopa 10 vuoden ajan, Husin tiedotteessa kerrotaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Raaseporissa tieliikenneonnettomuus
 2. Lohja ei ole löytänyt pysyvää käyttöä Luksialta omistukseensa tulevalle Nummentien kiinteistölle – näin kävi hurjille visioille lukiosta ja uudesta kaupungintalosta
 3. Lohjan Kuuden Kylän Kierroksen virallisena lähtöpäivänä vettä satoi taivaan täydeltä: silti jotkut lähtivät polkien uhmaamaan sääolosuhteita
 4. Vaikka korona koetteli, Martinpihalla on päästy järjestämään tapahtumia: tällä viikolla huutokaupattiin ja ensi viikolla on luvassa antiikkiautoja
 5. Virkkalan uudet ravintolat ovat selvinneet epävarmasta keväästä: toinen ravintoloista on saanut nimensä poikkeusajan innoittamana
 6. Lähes 10 miljoonaa lasta ei välttämättä palaa kouluun koronarajoitusten jälkeen, arvioi järjestö
 7. Ravintoloiden ja kahviloiden aukioloaika, anniskelu ja asiakasmäärät vapautuvat tänään koronarajoituksista
 8. Otkes päättää tänään, käynnistääkö se tutkinnan Jyväskylän senioritalon palosta – poliisi aloitti tutkintansa eilen
 9. Ovensuukysely: Duda kasvattaa niukkaa johtoaan Puolan presidentinvaaleissa
 10. Saksa, Italia ja Belgia vapautuvat tänään Suomen matkustusrajoituksista
 11. Amnesty: Ainakin 3 000 terveydenhuollon ammattilaista on kuollut koronaan maailmanlaajuisesti – epäkohdista puhumista yritetty estää
 12. EU:n ulkoministerit kokoustavat tänään – esille noussee ainakin Hongkongin tilanne
 13. Yhdysvalloissa koronavirusbileisiin osallistunut kolmekymppinen mies kuoli – asiantuntijat varoittavat virusjuhlista
 14. Räjähdys aiheutti mittavan tulipalon maihinnousualuksella San Diegossa
 15. Tappioton KPL kiusasi jälleen kankaanpääläisiä – "Samahan se on, missä vuoroparissa juoksunsa tekee"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Raaseporissa tieliikenneonnettomuus
 2. Yle: Vanha kivilinna myynnissä Siuntiossa – hintapyyntö lähes viisi miljoonaa euroa
 3. Lohja ei ole löytänyt pysyvää käyttöä Luksialta omistukseensa tulevalle Nummentien kiinteistölle – näin kävi hurjille visioille lukiosta ja uudesta kaupungintalosta
 4. Virkkalan uudet ravintolat ovat selvinneet epävarmasta keväästä: toinen ravintoloista on saanut nimensä poikkeusajan innoittamana
 5. Poliisi lopetti Riina Mäkisen, 20, etsinnät – rikosepäily leijuu silti ilmassa
 6. Sammattilainen laulaja oli kabareiden tähti –sirkusonnettomuus toi myös erikoista julkisuutta
 7. Kaasujalka ei ole hellittänyt Turunväylän tietyömailla – Poliisi MTV:lle: "Tekevät melkein oman henkensä uhalla töitä"
 8. Punkin purema voi tehdä allergiseksi liharuualle – harvinaista sairautta ei osata aina tunnistaa, joten diagnoosin saanti voi kestää vuosia
 9. Länsi-Uusimaan näköislehti luettavissa maksutta
 10. Lohjan Kuuden Kylän Kierroksen virallisena lähtöpäivänä vettä satoi taivaan täydeltä: silti jotkut lähtivät polkien uhmaamaan sääolosuhteita
 11. Sää muuttuu viikon aikana sateisesta lähes helteiseksi
 12. Nelostiellä Jyväskylän pohjoispuolella liikenneonnettomuus – henkilöauton kuljettaja kuoli ulosajossa
 13. Tiesitkö? Jukka Kuoppamäki on Topeliuksen jälkeläinen, esiintyy Karjalohjan uudessa musiikkitapahtumassa Koivussa ja tähdessä
 14. Lohjalla taas rehtorivalintoja – Pirjo Uutela-Morander valittiin jo toiseen rehtorin virkaan
 15. Eläimiä sai paijata aurinkoisessa säässä: Kotieläintilat ovat lapsiperheiden suosiossa Läntisellä Uudellamaalla – Kissanpennut hurmasivat Hennolan tilalla Vihdissä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.