Oppositio kuumotti hallitusta EU-komission esittämästä elvytyspaketista: "Suomen talous ei kestä, eikä kansakaan"

Kysymyspatteriston avasi perussuomalaisten kansanedustaja Vilhelm Junnila, jonka mielestä EU-komissio jakaa lahjarahaa 500 miljardin edestä. Vesa Moilanen / LEHTIKUVA

STT

Eduskunnan kyselytunnilla oppositio hiillosti hallitusta EU-komission esittämästä koronaelvytyspaketista. Kysymyspatteriston avasi perussuomalaisten kansanedustaja Vilhelm Junnila, jonka mielestä EU-komissio jakaa lahjarahaa 500 miljardin edestä.

– Ohhoh, kauheaa, salista huudettiin samaan aikaan.

EU-komissio esitteli keskiviikkona 750 miljardin euron elpymisvälineen, jolla ohjattaisiin rahaa koronaepidemian runtelemien EU-maiden elvyttämiseen. Tästä 500 miljardia jaettaisiin jäsenmaille tukina ja 250 miljardia lainoina.

Ehdotuksessa merkittävää on, että summa rahoitettaisiin yhteisellä, komission rahoitusmarkkinoilta ottamalla lainalla.

Junnilan mukaan Suomi maksaisi paketista merkittävästi enemmän kuin saisi avustuksia takaisin.

– Tämän on loputtava. Suomen talous ei kestä, eikä kansakaan. Suomen täytyy kieltäytyä tästä. Aikooko Suomi hyväksyä komission ehdotuksen? Junnila kysyi.

Valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.) vastasi, ettei hallitus ole yön aikana muodostanut kantaa pakettiin, joka on noin 2 000 sivua.

– On selvää, että paketti ei tule menestymään sellaisenaan. Siitä tullaan nyt neuvottelemaan. Suomen linja on se, että vaadimme mailta aina itsenäistä talouspolitiikan hoitoa, Kulmuni sanoi.

"Kuka maksaa ja milloin maksaa?"

Oppositiopuolue kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo (kok.) sanoi, että Suomi ja EU tarvitsevat poikkeuksellisia tukitoimia uuden kestävän talouskasvun aikaansaamiseksi.

– Kokoomuksen mielestä tälle elpymisrahaston käytölle pitää neuvotella tiukat, selkeät ehdot. Jokainen maa vastaa omista veloistaan, ja raha pitää sitoa tiukasti jäsenmaiden talouksien uudistamiselle, jotta tällaisia tukipaketteja ei tulevaisuudessa tarvittaisi, Orpo sanoi.

Hänen mukaansa pitäisi myös tietää, että kuka maksaa ja milloin maksaa. Hän halusi kuulla hallitukselta, lisätäänkö jäsenmaksuosuuksia, kerätäänkö lisää EU-veroja vai otetaanko lisää lainaa, jota kukaan ei maksa.

Orpo kysyi myös, että kenen kanssa Suomi tekee yhteistyötä.

Kulmuni vastasi, että Suomi tekee yhteistyötä niiden jäsenvaltioiden kanssa, joilla on samankaltaisia linjauksia kuin Suomella.

Eurooppaministeri Tytti Tuppurainen (sd.) painotti, että hallituksen linja on tukea vahvaa ja yhtenäistä Euroopan unionia.

– Vahvaan ja yhtenäiseen Euroopan unioniin ei kuulu tapa, jossa ajaudutaan pysyviin blokkeihin, jotka asettuvat toisiaan vastaan. Suomi tekee yhteistyötä samanmielisten kanssa, Tuppurainen vastasi.

"Onko Suomella kanttia sanoa tälle esitykselle ei?"

Kristillisdemokraattien Sari Essayah sanoi komission esityksen olevan periaatteellisesti erittäin suuri ja askel kohti liittovaltiokehitystä. Hänen mukaansa kristillisdemokraatit ei voi hyväksyä yhteisvastuullista velkaa eikä tulonsiirtounionia.

– Onko Suomella kanttia sanoa tälle esitykselle ei? Essayah kysyi.

Hänen näkemyksensä mukaan esitys rikkoo EU:n perussopimuksia ja Suomen perustuslakia.

Tuppuraisen mukaan on kuunneltava lainoppineita ja käytävä huolellisesti läpi se, mille oikeusperustalle komissio on esityksenä rakentanut.

– En ole vielä valmis sanomaan viimeistä sanaa. Komissio on antanut sen sanomalla, että se on EU:n perussopimusten mukainen, Tuppurainen sanoi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lohjan asuntomessuille rankentava Storbjörkin perhe: "Tässä rakennetaan loppuelämän kotia"
 2. Kuivausrumpu syttyi palamaan Nummelassa – kotona olleet asukkaat hoitivat alkusammutuksen
 3. Lintu puussa, eläin tuijottaa, harmaa joutsen ja mahtailevat metsot – Lohjalla on vuosittain kolmisenkymmentä eläimen pelastustehtävää. Pelastettavaa on hevosista lokkeihin ja joutseniin.
 4. Toivottu kirppis aloitti toimintansa Virkkalan torilla: "Paikalle voisi tulla myös vaikka trubaduureja ja marjamyyjiä"
 5. Aluevalvontavirasto valvoo ravintoloiden koronarajoitusten noudattamista – Länsi-Uudellamaalla ei ole havaittu suuria puutteita
 6. Tukes selvittää Helsingin kaupunginteatterin räjähdystä – Alalla pelätään, että vastaavia onnettomuuksia voi sattua muuallakin
 7. HSL-sovelluksessa voi maksaa lippuja nyt myös Pivolla
 8. Älä päästä koiraa sinileväiseen veteen – Näin tunnistat hengenvaarallisen myrkytyksen
 9. Tulipalo iranilaisessa ydinlaitoksessa aiheutti vakavaa vahinkoa tuotannolle – paloon liittyy epäilyjä räjähdyksestä ja ulkopuolisesta sabotaasista
 10. Neljä uutta koronavirustartuntaa todettu vuorokauden aikana
 11. Faces-festivaali toteutuu Karjaalla ilman aitoja ja pääsymaksuja
 12. Helmikuussa alkanut esitutkinta ulkoministeri Haaviston ministerivastuuasiassa on valmistunut
 13. Mercedes-Benz aloittaa neuvottelut Ranskan Hambachin tehtaansa myynnistä
 14. Veneiden ensirekisteröinnit ampaisivat huimaan nousuun
 15. Jyväskylän yliopisto palauttaa uhanalaisia jokihelmisimpukoita jokiin

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Lohjan asuntomessuille rankentava Storbjörkin perhe: "Tässä rakennetaan loppuelämän kotia"
 2. Lohjalaismiehille elinkautiset Virkkalan erityisen raa'asta murhasta – uhriin ainakin 70 teräaseiskua
 3. Tiesitkö? Jukka Kuoppamäki on Topeliuksen jälkeläinen, esiintyy Karjalohjan uudessa musiikkitapahtumassa Koivussa ja tähdessä
 4. Kuivausrumpu syttyi palamaan Nummelassa – kotona olleet asukkaat hoitivat alkusammutuksen
 5. Lintu puussa, eläin tuijottaa, harmaa joutsen ja mahtailevat metsot – Lohjalla on vuosittain kolmisenkymmentä eläimen pelastustehtävää. Pelastettavaa on hevosista lokkeihin ja joutseniin.
 6. IS: Televisiokuuluttaja Arja Tuomarila on kuollut 78-vuotiaana
 7. Toivottu kirppis aloitti toimintansa Virkkalan torilla: "Paikalle voisi tulla myös vaikka trubaduureja ja marjamyyjiä"
 8. Melkein joka taloudessa on kaapeissa hylättyä elektroniikkaa, vaikka se olisi arvokkainta kierrätystavaraa
 9. Kaupungit yrittävät neuvotella lentoreittien palauttamisesta – "keskustelut Finnairin kanssa eivät ole olleet vakavia"
 10. Nostalginen aitta nousi Lohjalla suosituksi matkailukohteeksi — "Täällä on paljon houkutuksia"
 11. Virolaisyritykset ostavat yhä enemmän suomalaisyrityksiä ja niiden brändejä – tytäryhtiöiden perustamisia silti enemmän
 12. Poliisi lopetti Riina Mäkisen, 20, etsinnät – rikosepäily leijuu silti ilmassa
 13. Tiuhaan maaleja tekevä Sergio Ramos laukoi Real Madridin rangaistuspotkusta voittoon
 14. Poliisi tutkii Tampereen Haapalinnassa lauantaina sattunutta välikohtausta tappona – nelikymppinen mies sai surmansa
 15. Bottas paahtoi voittoon dramaattisessa F1-avauskisassa – Hamilton putosi palkintokorokkeelta aikasakon takia

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.