Ruotsin puolueet eivät löydä yhteistä näkemystä puolustuksesta – oppositio ei suostu yhteisiin linjauksiin, jos määrärahat eivät nouse

Ruotsalaiset rannikkojääkärit pystyttävät rannikko-ohjusasemaa merivoimien Silja-meritaisteluharjoituksessa Hangon Syndalenin edustalla viime kesänä. Jussi Nukari / LEHTIKUVA

STT–TT

Ruotsissa puolueet eivät näytä pääsevän yksimielisyyteen puolustuksen kehittämisestä tulevina vuosina. Tilannetta ovat mutkistaneet koronakriisin mukanaan tuomat talousongelmat, joiden myötä maan hallitus on entistä haluttomampi suostumaan opposition vaatimaan puolustusmäärärahojen nostamiseen.

– Tähän mennessä emme ole nähneet kruunuakaan, kommentoi kristillisdemokraattien Mikael Oscarsson uutistoimisto TT:lle.

Kaikkien valtiopäiväpuolueiden yhteinen puolustuskomitea, Försvarsberedningen, joutui eilen ottamaan jo toisen kahden viikon lisäajan neuvotteluihinsa kesäkuun puoliväliin saakka. Puolustusministeri Peter Hultqvistin johtaman komitean on tarkoitus linjata puolustuksen kehittämistä vuoteen 2025 saakka.

Försvarsberedningenin tarkoitus on rakentaa yksimielisyyttä yli puoluerajojen ennen valtiopäivillä tehtäviä päätöksiä puolustuksesta. Viime aikoina yksituumaisuus on kuitenkin pahasti rakoillut.

Noin vuosi sitten puolustuskomitea esitteli laajan Värnkraft- raporttinsa, jossa kaavailtujen toimien hehkutettiin merkitsevän "Ruotsin puolustuksen huomattavinta vahvistamista sitten 1940-luvun". Mukana vuoteen 2030 yltävissä ehdotuksissa oli muun muassa maavoimien prikaatien määrän kasvattaminen neljään, joista yhden sotilaat olisivat valmiudessa auttamaan kriisitilanteessa Suomea.

Neljä porvarioppositiopuoluetta jättivät jo tuolloin allekirjoittamatta komitean loppuraportin, koska hallitus ei niiden mukaan ollut valmis sitoutumaan uudistusten vaatimiin puolustusmenojen korotuksiin.

"Koronakriisi on huono tekosyy"

Puoli vuotta myöhemmin marraskuussa Ruotsin puolustusvoimain komentaja julkisti oman arvionsa, jonka mukaan puolustuskyvyn vahvistamiselle asetetut tavoitteet ja tarkoitukseen myönnetyt rahat eivät kohtaa. Poliittisten päättäjien esittämistä visioista kyettäisiin puolustusvoimien mukaan toteuttamaan vuosikymmenen loppuun mennessä vain noin kolme neljäsosaa.

Sen jälkeen Ruotsin taloudellinen tilanne on vaikeutunut entisestään koronakriisin myötä. Keskustelussa käytetyt argumentit muistuttavat jossain määrin Suomessa alkanutta keskustelua hävittäjähankinnasta ja sen mahdollisesta lykkäämisestä tai uudelleenarvioinnista.

Puolustuskomitean kokoomuslaiset jäsenet Pål Jonson ja Hans Wallmark kirjoittivat viime viikolla, että koronakriisi on huono tekosyy välttämättömistä toimenpiteistä luopumiselle, koska sotilaalliset uhkakuvat eivät ole hävinneet mihinkään. Heidän mukaansa epidemia on lisäksi osoittanut puutteita varautumisessa Ruotsin kokonaisturvallisuuden osalta.

– Eikö olisi nyt anteeksiantamatonta toistaa samat virheet sotilaallisen puolustuskyvyn osalta, Jonson ja Wallmark kysyvät.

Tutkimuslaitos Siprin tilastojen mukaan Ruotsin puolustusmenojen suhde maan bruttokansantuotteeseen oli viime vuonna 1,1 prosenttia eli pienin kaikista Pohjoismaista. Suomen osalta suhdeluku oli samassa tilastossa 1,5 prosenttia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lohjan asuntomessuille rankentava Storbjörkin perhe: "Tässä rakennetaan loppuelämän kotia"
 2. Kuivausrumpu syttyi palamaan Nummelassa – kotona olleet asukkaat hoitivat alkusammutuksen
 3. Lintu puussa, eläin tuijottaa, harmaa joutsen ja mahtailevat metsot – Lohjalla on vuosittain kolmisenkymmentä eläimen pelastustehtävää. Pelastettavaa on hevosista lokkeihin ja joutseniin.
 4. Toivottu kirppis aloitti toimintansa Virkkalan torilla: "Paikalle voisi tulla myös vaikka trubaduureja ja marjamyyjiä"
 5. Aluevalvontavirasto valvoo ravintoloiden koronarajoitusten noudattamista – Länsi-Uudellamaalla ei ole havaittu suuria puutteita
 6. Hamilton: "En pyytänyt tai vaatinut ketään polvistumaan"
 7. Matkustitko näillä laivavuoroilla? Risteilylaivoilla on ollut useita koronan kantajia, varoittaa THL
 8. Länsi-Uusimaa-rastien jahti alkaa torstaina – 11 tapahtumassa on myös sprinttiä ja pyöräsuunnistusta
 9. Bussikuski raivosi ja heitti matkustajia väkivalloin ulos bussista Helsingissä – Vaati isoja korvauksia työsuhteen purusta, mutta joutui itse maksamaan
 10. Lohjan ratsastajien Sofia Geaylla menestyksekäs päivä Laakspohjan kisoissa
 11. Tekstiviestit: "Kuka pysäyttää hölmöyden"
 12. Kirjoittajavieras Piritta Poikonen: Ihmisiä väsyttää, koronaa ei
 13. Karhunkaatokiintiö kasvaa edelliskaudesta 71 yksilöllä – kiintiö on yhteensä 384 yksilöä
 14. Kansainvälistä elokuvaa omin ehdoin ja omakustanteisesti – Suomalainen Saara Lamberg tekee uraa ohjaajana ja näyttelijänä Australiassa
 15. Vakella yli 200 potentiaalista ilmastorahaston investointikohdetta, mutta raha ei vielä liiku hallituksen linjausten puuttumisen takia

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Lohjan asuntomessuille rankentava Storbjörkin perhe: "Tässä rakennetaan loppuelämän kotia"
 2. Tiesitkö? Jukka Kuoppamäki on Topeliuksen jälkeläinen, esiintyy Karjalohjan uudessa musiikkitapahtumassa Koivussa ja tähdessä
 3. Lohjalaismiehille elinkautiset Virkkalan erityisen raa'asta murhasta – uhriin ainakin 70 teräaseiskua
 4. Lammastilan pitäjä tuomittiin pysyvään eläintenpitokieltoon ja vuodeksi ehdolliseen vankeuteen
 5. Kuivausrumpu syttyi palamaan Nummelassa – kotona olleet asukkaat hoitivat alkusammutuksen
 6. Lintu puussa, eläin tuijottaa, harmaa joutsen ja mahtailevat metsot – Lohjalla on vuosittain kolmisenkymmentä eläimen pelastustehtävää. Pelastettavaa on hevosista lokkeihin ja joutseniin.
 7. Toivottu kirppis aloitti toimintansa Virkkalan torilla: "Paikalle voisi tulla myös vaikka trubaduureja ja marjamyyjiä"
 8. IS: Televisiokuuluttaja Arja Tuomarila on kuollut 78-vuotiaana
 9. Kaupungit yrittävät neuvotella lentoreittien palauttamisesta – "keskustelut Finnairin kanssa eivät ole olleet vakavia"
 10. Melkein joka taloudessa on kaapeissa hylättyä elektroniikkaa, vaikka se olisi arvokkainta kierrätystavaraa
 11. Nostalginen aitta nousi Lohjalla suosituksi matkailukohteeksi — "Täällä on paljon houkutuksia"
 12. Poliisi lopetti Riina Mäkisen, 20, etsinnät – rikosepäily leijuu silti ilmassa
 13. Virolaisyritykset ostavat yhä enemmän suomalaisyrityksiä ja niiden brändejä – tytäryhtiöiden perustamisia silti enemmän
 14. Tiuhaan maaleja tekevä Sergio Ramos laukoi Real Madridin rangaistuspotkusta voittoon
 15. Poliisi tutkii Tampereen Haapalinnassa lauantaina sattunutta välikohtausta tappona – nelikymppinen mies sai surmansa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.