EU ei pidä pakotteita ratkaisuna Kiinan ja Hongkongin tilanteeseen

Ruotsin pääministeri Stefan Löfven ja opetusministeri Anna Ekström. AFP / LEHTIKUVA

STT

Euroopan unioni ei näe pakotteita ratkaisuna Kiinan ja Hongkongin tilanteeseen, arvioi EU:n ulkosuhteista vastaava Josep Borrell ulkoministerien videokokouksen jälkeen.

Kiinan kansankongressi hyväksyi torstaina esityksen Hongkongin uudeksi turvallisuuslaiksi, mikä on herättänyt maailmanlaajuista huolta. Borrell sanoi, että Kiinan päätös uudesta turvallisuuslaista heikentää ja vaarantaa Hongkongin itsehallinnollista asemaa.

Borrellin mukaan EU aikoo jatkaa vuoropuhelua Kiinan kanssa.

– EU:n suhteet Kiinaan perustuvat molemminpuoliseen kunnioitukseen ja luottamukseen. Tämä päätös (Hongkongin turvallisuuslaista) kyseenalaistaa Kiinan halun pitää kiinni sen kansainvälisistä sitoumuksista, Borrell totesi.

EU:n ja Kiinan suhde on laajemmin käsittelyssä tänä vuonna ainakin kahdessa huippukokouksessa, kesä- ja syyskuussa. Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) mukaan Suomelle tärkeitä teemoja näissä keskusteluissa ovat muun muassa ilmasto- ja ympäristökysymykset sekä ihmisoikeudet.

Ruotsi jäi yksin vaatimuksensa kanssa

Uutistoimisto TT:n mukaan Ruotsi ajoi tämänpäiväisessä ulkoministerikokouksessa sanktioita Kiinalle, vaikka maan hallitus vastustaa asiaa.

Ruotsin EU-kannoista päättävä valtiopäivien EU-valiokunta linjasi vastoin vähemmistöhallituksen kantaa, että Ruotsin tulee olla aloitteellinen pakotteiden vaatimisessa.

– Pohjimmiltaan tässä on kyse perustavanlaatuisten arvojen puolustamisesta, maltillisen kokoomuksen kansanedustaja Jessika Roswall sanoi TT:lle.

Roswallin mukaan EU:n on tärkeää osoittaa Kiinalle selkeästi, että Hongkongin viimeaikaisia tapahtumia sekä uutta turvallisuuslakia ei voi sivuuttaa aivan kuin mitään ei olisi tapahtunut.

Hallituksessa istuvat sosiaalidemokraatit ja ympäristöpuolue jättivät eriävän kannan valiokunnan päätöksen.

TT:n mukaan Ruotsi jäi ulkoministerikokouksessa yksin vaatimuksensa kanssa.

Ulkoministeri Haavisto ei halunnut kommentoida muiden maiden kantoja STT:n kysyessä asiasta. Haavisto totesi, että pakotteita ei ole nostettu esiin EU:n tai Suomen puolelta.

– Jos ehdotuksia tulee, niin käsitellään niitä sitten, Haavisto sanoi.

Suomi huolissaan tilanteen mahdollisesta kärjistymisestä

Suomen kantaa Kiina-kysymykseen linjattiin aamulla hallituksen EU-ministerivaliokunnassa. Valiokunnan muistion mukaan Suomi on huolissaan tilanteen mahdollisesta kärjistymisestä Hongkongissa.

Suomen mukaan yksi maa, kaksi järjestelmää -periaatteen noudattaminen on olennaista Hongkongin vakauden ja vaurauden kannalta. Suomen mukaan EU:n yhteistyön Kiinan kanssa on perustuttava sen omiin intresseihin ja arvoihin kuten ihmisoikeuksiin.

Yhdysvaltojen mielestä Hongkongin itsehallinto on tuhoutumassa

Kiinan mukaan Hongkongin uudella turvallisuuslailla aiotaan kieltää "terroristinen, kumouksellinen ja Kiinan kansallista turvallisuutta vaarantava" toiminta alueella.

Laki on antamassa Kiinalle nykyistä paremmat mahdollisuudet suitsia Hongkongin demokratialiikkeitä. Yhdysvaltojen mielestä laki tuhoaa Hongkongin aseman itsehallintoalueena.

Yhdysvaltojen ulkoministeri Mike Pompeo on jo todennut, ettei Yhdysvallat enää voi pitää Hongkongia itsehallinnollisena alueena, mikä saattaa viedä Hongkongilta sen edullisen kauppasuhteen Yhdysvaltojen kanssa.

Haaviston mukaan Suomi ei ole muuttanut näkemystään Hongkongin asemasta.

– Halutaan puolustaa Hongkongin nykyistä statusta ja siitä yhdessä EU-maiden kanssa tänään ilmaistiin huoli.

Lähteinä TT ja AFP.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Pyörävarkaat ahkeroineet Lohjalla tässäkin kuussa – tässä varkaiden suosikkipaikkoja ja poliisin tekemä erikoinen havainto
 2. Suojeluskuntatalon kaavasta valitus hallinto-oikeuteen – tässä valituksen tehneen Jan Tallqvistin keskeiset perustelut
 3. Lusy haluaa toimia vertaistukena ja tiedonvälittäjänä – "Tarvitsemme pikkukaupungeissakin toimijoita, jotka nostavat näitä asioita esiin"
 4. Nummelalaiselle Jouni Valkamalle geokätköily on elämäntyyli – "Geokätkökartan kanssa pääsee paikkoihin, joihin matkaoppaan kanssa ei löytäisi"
 5. Korona peruutti käsityötapahtuman – Lapsesta saakka tunteneet ystävykset pystyttivät oman näyttelyn Miinan mökkiin Sammattiin
 6. Yli puolet EU-kansalaisista katsoo, että EU tarvitsee lisää rahaa koronasta selviämiseen
 7. Tyhjät stadionit ovat pienentäneet merkittävästi kotikenttäedun roolia – vedonlyöntiammattilaisen mukaan kotiedun merkitys jalkapallon eurosarjoissa on puolittunut koronatauon jälkeen
 8. Jukka Nurmilaakson Toimittajalta-kolumni: Ei masennuta, onhan meillä Lohjalla kahvilat!
 9. Kauppakamarit: Viennin syöksykierre EU:n ulkopuolelle oikenemassa – kesäkuussa pudotusta enää kuusi prosenttia
 10. Iltalehti: Väärä vanki pääsi ulos Kylmäkosken vankilasta
 11. Hovioikeus hylkäsi Venäjä-yhteyksistään tunnetun Johan Bäckmanin syytteen Ylen toimittajan vainoamisesta – yllytys törkeään kunnianloukkaukseen pysyi
 12. Red Bull -insinööri povaa Hungaroringin mutkaisen radan sopivan tallille Itävaltaa paremmin
 13. Vankilassa istuvaa oppositioehdokasta ei päästetä ehdolle Valko-Venäjän presidentinvaaleihin – toinen oppositioehdokas hylättiin puuttuvien allekirjoitusten takia
 14. Tuuli starttasi kautensa vahvasti EM-sarjassa, viikonloppuna odottaa avauskisa MotoE:ssä
 15. Euroalueen yritykset hakivat huhti-kesäkuussa ennätysmäärän lainoja

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Raaseporissa kuljettaja ajoi ulos tieltä ja jäi mönkijän alle
 2. Kioskirakennus paloi Raaseporissa
 3. Yle: Vanha kivilinna myynnissä Siuntiossa – hintapyyntö lähes viisi miljoonaa euroa
 4. Kuva: Eksoottinen eläin syntyi suvuttomasti Helsingissä – eläintalo piti tiedon kuukausia salassa
 5. Länsi-Uudenmaan poliisi: Kesän polkupyörävarkauksissa uusi ilmiö – varkaat vievät kalliimman ajopelin ja jättävät tilalle huonomman
 6. Poliisi lopetti Riina Mäkisen, 20, etsinnät – rikosepäily leijuu silti ilmassa
 7. Suuri osa tutuista omenanpoimijoista ei pääse Lohjalle – vuosien perinne katkeaa tänä syksynä
 8. Suomi avasi rajansa maihin, joissa riehuu jo koronan toinen aalto
 9. Lohjan seudulla ei ole vielä haettu uuden lain mukaisiin opastekyltteihin lupia – marjatilalle tai kesäkahvilaan opastuskin maksaa
 10. Lusy haluaa toimia vertaistukena ja tiedonvälittäjänä – "Tarvitsemme pikkukaupungeissakin toimijoita, jotka nostavat näitä asioita esiin"
 11. Ely-keskus myönsi Luksialle ESR-rahaa liki 380 000 euroa
 12. Korona peruutti käsityötapahtuman – Lapsesta saakka tunteneet ystävykset pystyttivät oman näyttelyn Miinan mökkiin Sammattiin
 13. Lohjalla yksi koronakuolema kevään ja kesän aikana – testejä tehty 2 200, viimeisin tartunta todettiin runsas viikko sitten
 14. Lohja ei ole löytänyt pysyvää käyttöä Luksialta omistukseensa tulevalle Nummentien kiinteistölle – näin kävi hurjille visioille lukiosta ja uudesta kaupungintalosta
 15. Nummelalaiselle Jouni Valkamalle geokätköily on elämäntyyli – "Geokätkökartan kanssa pääsee paikkoihin, joihin matkaoppaan kanssa ei löytäisi"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.