Koulujen päättäjäisiä juhlitaan pääosin aurinkoisessa säässä, mutta hellelukemia hätyytellään vasta tulevina päivinä

Koulujen päätöspäivä kerää usein runsaasti nuoria kaupungille juhlimaan. Arkistokuva. Aku Häyrynen / LEHTIKUVA

STT

Aurinko hyväilee lukuvuotensa päättäviä koululaisia tänään etenkin eteläisessä ja keskisessä Suomessa, Ilmatieteen laitokselta kerrotaan. Keski- ja Pohjois-Lapin yli taas kulkee sateita tänään ja huomenna, mutta Länsi-Lapissa on huomenna jo aurinkoista.

Lämpimintä on tänään Länsi-Suomessa, jossa päästään paikoin yli 20 lämpöasteen, mutta idässä ja pohjoisessa on viileämpää. Etelässäkin 20 lämpöastetta hätyytellään, mutta Lapissa on koleaa, ja juhlat pidetään 10–15 asteen lämmöissä.

Sunnuntaina lännestä virtaa lämmintä ilmaa Suomeen, ja läntisessä Lapissakin aletaan hätyytellä hellerajaa eli 25 lämpöastetta. Itä- ja Etelä-Suomessa on länttä viileämpää, ja elohopea kivunnee 15–20 lämpöasteen tuntumaan. Maanantaina hellettä sen sijaan saatetaan saada liki koko maan läntisellä puoliskolla.

– Jatkosta on epävarmuutta, että tuleeko tuo hellemassa kunnolla Suomen päälle vai jääkö se enemmän länteen. Tiistaina voi olla, että ilma lämpenee idässäkin, kertoo päivystävä meteorologi Hannu Valta.

– Tuo alkuviikko näyttää varsin lämpimältä. Viikon puolivälissä tapahtuu paljon muutoksia ja sää voi heiketä, mutta epävarmuutta on paljon.

Poliisi toivoo rauhallista juhlintaa

Tänään päättyvät peruskoulujen ja toisen asteen oppilaitosten lukukaudet. Poikkeusolojen kevään kruunaa todistustenjako ja esimerkiksi mahdollinen Suvivirren veisaus luokkahuoneissa.

Kokoontumisrajoituksista johtuen oppilaitoksissa ei järjestetä suuria kevätjuhlia tai lakkiaisia. Todistus voidaan myös postittaa, jollei sitä pääse koululta hakemaan.

Ylioppilaslakin saa päähänsä 25 000 uutta ylioppilasta.

Koulujen päätöspäivä kerää usein runsaasti nuoria kaupungille juhlimaan. Poliisi valvoo tänäkin vuonna tehostetusti nuorten alkoholinkäyttöä ja on etukäteen toivonut, ettei suuria joukkokokoontumisia järjestettäisi virustilanteen vuoksi.

– Uskon kansalaisten edelleen ymmärtävän, että virustilanne on edelleen päällä ja sen myötä annettuja ohjeita ja rajoituksia noudatetaan yhtä hyvin kuin tähänkin saakka. Toivon hartaasti, että hyvästä säästä ja iloisesta juhlamielestä huolimatta muistetaan pitää järki ja maltti mukana, Itä-Suomen poliisin ylikomisario Hans Vuoti sanoo tiedotteessa.

Esimerkiksi Helsingissä kaupungin nuorisopalvelut järjestää viikonloppuna Jalkautujat-operaation, jossa ovat mukana kaupungin nuorisotyöntekijöiden lisäksi SPR, Aseman lapset ry, seurakunnat, poliisi sekä pelastuslaitos.

Virus tarttuu myös ulkona

Perjantaina Helsingin Sanomat uutisoi, että useat Sinebrychoffin puistossa viime viikolla aikaa yhdessä viettäneet nuoret ovat saaneet koronavirustartunnan.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) infektiosairauksien ylilääkäri Asko Järvinen kehotti jutussa pitämään päättäjäisviikonloppuna mielessä samat perusohjeet kuin muulloinkin: turvavälin pitämisen ja hihaan tai puhtaaseen nenäliinaan yskimisen ja aivastamisen.

– Kun iso joukko ihmisiä kokoontuu, todennäköisyys sille kasvaa, että seassa saattaa olla joku tartuttava. Riski on olemassa, vaikka ollaan ulkona. Ulkotila ei tarkoita, että voi käyttäytyä miten tahansa, Järvinen sanoi HS:lle.

– Kun rajoituksia löysätään, vastuu jää meille kaikille. Puistoon voi mennä, kun muistetaan ohjeet ja käyttäydytään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lohjan pääkirjasto suljettiin tiistaina lattiaongelmien vuoksi
 2. Pyörävarkaat ahkeroineet Lohjalla tässäkin kuussa – tässä varkaiden suosikkipaikkoja ja poliisin tekemä erikoinen havainto
 3. Suojeluskuntatalon kaavasta valitus hallinto-oikeuteen – tässä valituksen tehneen Jan Tallqvistin keskeiset perustelut
 4. Lusy haluaa toimia vertaistukena ja tiedonvälittäjänä – "Tarvitsemme pikkukaupungeissakin toimijoita, jotka nostavat näitä asioita esiin"
 5. Nummelalaiselle Jouni Valkamalle geokätköily on elämäntyyli – "Geokätkökartan kanssa pääsee paikkoihin, joihin matkaoppaan kanssa ei löytäisi"
 6. Britannian matkapuhelinoperaattorit eivät saa enää vuodenvaihteen jälkeen ostaa Huaweilta 5g-laitteita
 7. Huoltovarmuuskeskus saa purkaa maskikaupan Tiina Jylhän kanssa, katsoo virolainen tuomioistuin
 8. Vesibussin konehuoneessa havaittiin savua Turussa, 52 matkustajaa evakuoitiin saareen
 9. Atalantan hyökkääjä loukkaantui mystisesti kotioloissa, verinen haava piti tikata sairaalassa
 10. Ukraina epäileväinen Iranin arvioista: liian aikaista sanoa, että kone ammuttiin alas inhimillisen virheen vuoksi
 11. Mustikan thaipoimijat ehtisivät enää Lapin sadolle – matkustuslupaa ei ole tullut
 12. Matkustusrajoitusten purkaminen toi erityisjärjestelyjä saapuville matkustajille – Lentokentillä omat kulkureitit vapaan matkustamisen maista ja korkeamman riskin maista saapuville
 13. Yli puolet EU-kansalaisista katsoo, että EU tarvitsee lisää rahaa koronasta selviämiseen
 14. Tyhjät stadionit ovat pienentäneet merkittävästi kotikenttäedun roolia – vedonlyöntiammattilaisen mukaan kotiedun merkitys jalkapallon eurosarjoissa on puolittunut koronatauon jälkeen
 15. Jukka Nurmilaakson Toimittajalta-kolumni: Ei masennuta, onhan meillä Lohjalla kahvilat!

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Raaseporissa kuljettaja ajoi ulos tieltä ja jäi mönkijän alle
 2. Kioskirakennus paloi Raaseporissa
 3. Yle: Vanha kivilinna myynnissä Siuntiossa – hintapyyntö lähes viisi miljoonaa euroa
 4. Länsi-Uudenmaan poliisi: Kesän polkupyörävarkauksissa uusi ilmiö – varkaat vievät kalliimman ajopelin ja jättävät tilalle huonomman
 5. Kuva: Eksoottinen eläin syntyi suvuttomasti Helsingissä – eläintalo piti tiedon kuukausia salassa
 6. Poliisi lopetti Riina Mäkisen, 20, etsinnät – rikosepäily leijuu silti ilmassa
 7. Suuri osa tutuista omenanpoimijoista ei pääse Lohjalle – vuosien perinne katkeaa tänä syksynä
 8. Suomi avasi rajansa maihin, joissa riehuu jo koronan toinen aalto
 9. Lusy haluaa toimia vertaistukena ja tiedonvälittäjänä – "Tarvitsemme pikkukaupungeissakin toimijoita, jotka nostavat näitä asioita esiin"
 10. Lohjan seudulla ei ole vielä haettu uuden lain mukaisiin opastekyltteihin lupia – marjatilalle tai kesäkahvilaan opastuskin maksaa
 11. Korona peruutti käsityötapahtuman – Lapsesta saakka tunteneet ystävykset pystyttivät oman näyttelyn Miinan mökkiin Sammattiin
 12. Lohjalla yksi koronakuolema kevään ja kesän aikana – testejä tehty 2 200, viimeisin tartunta todettiin runsas viikko sitten
 13. Nummelalaiselle Jouni Valkamalle geokätköily on elämäntyyli – "Geokätkökartan kanssa pääsee paikkoihin, joihin matkaoppaan kanssa ei löytäisi"
 14. Ely-keskus myönsi Luksialle ESR-rahaa liki 380 000 euroa
 15. Lohja ei ole löytänyt pysyvää käyttöä Luksialta omistukseensa tulevalle Nummentien kiinteistölle – näin kävi hurjille visioille lukiosta ja uudesta kaupungintalosta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.