Yhdysvallat kumoaa Hongkongin erityisaseman ja poistaa kauppaetuja

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ilmoitti perjantaina, että Yhdysvallat kumoaa lähes kaikki Hongkongin erityisedut. AFP / LEHTIKUVA

STT

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on ilmoittanut, että Yhdysvallat kumoaa lähes kaikki Hongkongin erityisedut. New York Timesin mukaan kumottavien asioiden listalla on muun muassa kauppaetuja sekä luovutussopimus.

– Tänään ilmoittamani asia koskee kaikkia sopimuksia, joita meillä on Hongkongin kanssa, Trump sanoi lehden mukaan tiedotustilaisuudessa.

Lehti kertoo Trumpin sanoneen, että toimien tarkoitus on kumota Hongkongia suosiminen erillisenä tulli- ja matka-alueena muusta Kiinasta.

Kiina äänesti viikolla Hongkongin uudesta turvallisuuslaista. Yhdysvallat katsoo, että läpi mennyt laki tuhoaa Hongkongin aseman itsehallintoalueena.

– Kiina väittää suojelevansa kansallista turvallisuutta, mutta totuus on, että Hongkong oli turvallinen ja vauras vapaana yhteiskuntana. Pekingin päätös kumoaa kaiken tämän, Trump sanoi lehden mukaan.

Kiinan mukaan Hongkongin uudella turvallisuuslailla aiotaan kieltää "terroristinen, kumouksellinen ja Kiinan kansallista turvallisuutta vaarantava" toiminta alueella.

Ulkoministeri Mike Pompeo julisti jo keskiviikkona, ettei Yhdysvallat pidä Hongkongia enää autonomisena.

Talousvaikutukset ehkä vähäiset

Uutiskanava CNN:n haastatteleman Peterson Institute for International Economics -ajatushautomon vanhemman tutkijan Chad Bownin mukaan Kiinalle asetettujen tullien laajentamisella Hongkongiin on vain vähän välittömiä vaikutuksia.

Bownin mukaan viime vuonna Yhdysvaltoihin tuotiin Hongkongista vain viiden miljardin dollarin edestä hyödykkeitä, joita tullit koskisivat. Vastaavasti Kiinasta tuotiin viime vuonna 452 miljardin dollarin edestä tuontitullien alaisia tuotteita Yhdysvaltoihin.

Kiina voi vastata Bownin mukaan Yhdysvaltain ilmoitukseen tuottamalla harmia yhdysvaltalaisyrityksille.

Kiinalaisopiskelijoille rajoituksia

Samassa tiedotustilaisuudessa Trump syytti Kiinaa vakoilusta ja teollisuussalaisuuksien varastamisesta.

Trump ilmoitti, että Yhdysvallat aikoo esimerkiksi vakoilun torjunnan nimissä rajoittaa joidenkin kiinalaisten opiskelijoiden saapumista maahan. Yhdysvaltalaisyliopistoissa opiskelee runsaasti kiinalaisia. Uutistoimisto AFP:n mukaan maan yliopistoissa opiskeli lukuvuonna 2018–2019 lähes 370 000 kiinalaista.

Presidentti ei kertonut, kuinka laajasta rajoituksesta on kyse. Hän sanoi, että tiettyjen turvallisuusuhkana nähtyjen Kiinasta tulevien ulkomaalaisten tulo keskeytetään. Trumpin mukaan tarkoituksena on turvata ylipistotutkimus.

Trump: USA jättää Maailman terveysjärjestön

Trump kertoi tiedotustilaisuudessa myös, että Yhdysvallat aikoo lopettaa suhteensa Maailman terveysjärjestöön WHO:hon

Trumpin mukaan Yhdysvallat käyttää WHO-jäsenmaksunsa vastaisuudessa muihin kansainvälisiin terveystarpeisiin.

Trump oli jo aiemmin jäädyttänyt Yhdysvaltojen maksut WHO:lle. Hänen mukaansa järjestö on Kiinan talutusnuorassa eikä ole tehnyt tarpeeksi koronaviruspandemian ehkäisemiseksi. Todellisuudessa Trump itse reagoi epidemiaan hitaasti ja ristiriitaisesti, minkä vuoksi virus pääsi valloilleen etenkin New Yorkissa.

Saksa on arvostellut Trumpin päätöstä katkaista suhteet YK:n alaiseen WHO:hon. Saksan mukaan kyseessä on pettymys ja merkittävä takaisku koko maailman terveystilanteelle.

– WHO:n on uudistuttava, jos se aikoo pysyä merkittävänä. EU:n on oltava tässä enemmän mukana myös taloudellisesti, kirjoitti terveysministeri Jens Spahn Twitterissä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Pyörävarkaat ahkeroineet Lohjalla tässäkin kuussa – tässä varkaiden suosikkipaikkoja ja poliisin tekemä erikoinen havainto
 2. Suojeluskuntatalon kaavasta valitus hallinto-oikeuteen – tässä valituksen tehneen Jan Tallqvistin keskeiset perustelut
 3. Lusy haluaa toimia vertaistukena ja tiedonvälittäjänä – "Tarvitsemme pikkukaupungeissakin toimijoita, jotka nostavat näitä asioita esiin"
 4. Nummelalaiselle Jouni Valkamalle geokätköily on elämäntyyli – "Geokätkökartan kanssa pääsee paikkoihin, joihin matkaoppaan kanssa ei löytäisi"
 5. Korona peruutti käsityötapahtuman – Lapsesta saakka tunteneet ystävykset pystyttivät oman näyttelyn Miinan mökkiin Sammattiin
 6. Atalantan hyökkääjä loukkaantui mystisesti kotioloissa, verinen haava piti tikata sairaalassa
 7. Ukraina epäileväinen Iranin arvioista: liian aikaista sanoa, että kone ammuttiin alas inhimillisen virheen vuoksi
 8. Mustikan thaipoimijat ehtisivät enää Lapin sadolle – matkustuslupaa ei ole tullut
 9. Matkustusrajoitusten purkaminen toi erityisjärjestelyjä saapuville matkustajille – Lentokentillä omat kulkureitit vapaan matkustamisen maista ja korkeamman riskin maista saapuville
 10. Yli puolet EU-kansalaisista katsoo, että EU tarvitsee lisää rahaa koronasta selviämiseen
 11. Tyhjät stadionit ovat pienentäneet merkittävästi kotikenttäedun roolia – vedonlyöntiammattilaisen mukaan kotiedun merkitys jalkapallon eurosarjoissa on puolittunut koronatauon jälkeen
 12. Jukka Nurmilaakson Toimittajalta-kolumni: Ei masennuta, onhan meillä Lohjalla kahvilat!
 13. Kauppakamarit: Viennin syöksykierre EU:n ulkopuolelle oikenemassa – kesäkuussa pudotusta enää kuusi prosenttia
 14. Iltalehti: Väärä vanki pääsi ulos Kylmäkosken vankilasta
 15. Hovioikeus hylkäsi Venäjä-yhteyksistään tunnetun Johan Bäckmanin syytteen Ylen toimittajan vainoamisesta – yllytys törkeään kunnianloukkaukseen pysyi

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Raaseporissa kuljettaja ajoi ulos tieltä ja jäi mönkijän alle
 2. Kioskirakennus paloi Raaseporissa
 3. Yle: Vanha kivilinna myynnissä Siuntiossa – hintapyyntö lähes viisi miljoonaa euroa
 4. Länsi-Uudenmaan poliisi: Kesän polkupyörävarkauksissa uusi ilmiö – varkaat vievät kalliimman ajopelin ja jättävät tilalle huonomman
 5. Kuva: Eksoottinen eläin syntyi suvuttomasti Helsingissä – eläintalo piti tiedon kuukausia salassa
 6. Poliisi lopetti Riina Mäkisen, 20, etsinnät – rikosepäily leijuu silti ilmassa
 7. Suuri osa tutuista omenanpoimijoista ei pääse Lohjalle – vuosien perinne katkeaa tänä syksynä
 8. Suomi avasi rajansa maihin, joissa riehuu jo koronan toinen aalto
 9. Lusy haluaa toimia vertaistukena ja tiedonvälittäjänä – "Tarvitsemme pikkukaupungeissakin toimijoita, jotka nostavat näitä asioita esiin"
 10. Lohjan seudulla ei ole vielä haettu uuden lain mukaisiin opastekyltteihin lupia – marjatilalle tai kesäkahvilaan opastuskin maksaa
 11. Ely-keskus myönsi Luksialle ESR-rahaa liki 380 000 euroa
 12. Korona peruutti käsityötapahtuman – Lapsesta saakka tunteneet ystävykset pystyttivät oman näyttelyn Miinan mökkiin Sammattiin
 13. Lohjalla yksi koronakuolema kevään ja kesän aikana – testejä tehty 2 200, viimeisin tartunta todettiin runsas viikko sitten
 14. Nummelalaiselle Jouni Valkamalle geokätköily on elämäntyyli – "Geokätkökartan kanssa pääsee paikkoihin, joihin matkaoppaan kanssa ei löytäisi"
 15. Myytinmurtajista tuttu Grant Imahara kuoli 49-vuotiaana

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.