Velkaantuneet panttaavat entistä harvemmin omaisuuttaan – pikavipit ovat vähentäneet tavaroiden panttauksen tarvetta

Panttilainaamossa lainan hoitamatta jättäminen tarkoittaa sitä, että esine päätyy huutokaupattavaksi. -Koivisto Antti Aimo-Koivisto / LEHTIKUVA

STT

Velkaantuneet suomalaiset käyttävät entistä harvemmin panttilainaamojen palveluja. Panttilainaamoissa asiointi oli tavallisempaa ennen pikavippejä. Nykyään internet ja sieltä saatavat pikalainat tarjoavat rahoitusta matalammalla kynnyksellä, velkaantuneita auttavasta Takuusäätiöstä kerrotaan.

Saman vahvistaa talous- ja velkaneuvoja Virva Sirén Helsingin talous- ja velkaneuvonnasta: talous- ja velkaneuvonnan asiakkaiden keskuudessa panttilainaamot eivät näyttäydy enää oikeastaan ollenkaan.

– Muutos tapahtui vuosien 2008 ja 2009 tienoilla, Sirén toteaa.

Panttilainaukseen ja huutokauppaan erikoistuneen Helsingin Pantin aluejohtajan Riku Järviön sekä samalla alalla toimivan Arvopantin lainaneuvojan Tapio Selinin mukaan panttilainaamoilla on kuitenkin edelleen oma, vakaa käyttäjäjoukkonsa. Selin kertoo, että Arvopantissa pikavippien markkinoille ilmestyminen teki notkahduksen lainojen määrään, mutta sittemmin tilanne on tasaantunut.

Kullan hinnannousu näkyy

Järviön mukaan panttilainaamojen suurin asiakaskunta ottaa panttilainan yksittäistä rahantarvetta ajatellen ja sillä harvemmin pyritään selvittämään laajempaa taloudellisten ongelmien vyyhtiä.

– Monet käyttävät panttilainaamoa ikään kuin omana pankkikorttinaan: he tuovat tietyn esineen esimerkiksi kerran kuukaudessa tiukan paikan tullen ja lunastavat sen sitten palkkapäivänä pois. Joskus panttilainaamokäynnin taustalla voi olla yksittäinen tarve, kuten lomamatka.

Järviön mukaan viimeisen 5–15 vuoden aikana kullan hinnannousu on näkynyt panttilainaamojen asiakaskunnassa, ja yhä useampi suomalainen panttaakin juuri kultakorujaan.

Myös Arvopantissa ylivoimaisesti yleisin pantattava esine on kultakoru. Seuraavaksi eniten pantataan soittimia, taidetta, taidelasia, hopeaesineitä ja elektroniikkaa. Lainasummat vaihtelevat Selinin mukaan 25 eurosta useisiin tuhansiin euroihin.

Noin joka kymmenes tavara jää lunastamatta

Helsingin Pantin asiakkaiden keski-ikä on noin 50 vuotta. Uudet asiakkaat ovat usein 30–40-vuotiaita.

– Nuoremmilla ei välttämättä ole vielä sellaista omaisuutta, jota he voisivat meille tuoda, sillä panttilainaamoissahan laina annetaan aina irtainta omaisuutta vastaan, Järviö perustelee.

Arvopantissa asiakkaat ovat pääosin alle 40-vuotiaita. Moni hakee lainaa arkisia tilanteita varten, mutta panttilaina saatetaan käyttää myös esimerkiksi takuuvuokraan tai auton ostoon.

Järviön mukaan noin 90 prosenttia asiakkaista lunastaa panttaamansa esineen takaisin. Lähtökohtaisesti panttilainaamoita ei siis käytetä, jos ajatuksena on hankkiutua tavarasta eroon – vaikka näinkin toki tapahtuu.

– Joskus tämä voi olla jopa este panttilainaamopalvelujen käytölle: jos taustalla on esimerkiksi pitkä työttömyys eikä olla varmoja huomisesta, lainaa ei välttämättä uskalleta hakea, jos ei tiedetä varmaksi, että itselle rakkaat esineet saa sitten myös lunastettua takaisin, Järviö sanoo.

Myös Arvopantissa vain alle kymmenen prosenttia pantatuista esineistä jää lunastamatta.

Rummuista ja vanhoista sormuksista halutaan eroon

Panttilainaamossa lainan hoitamatta jättäminen tarkoittaa sitä, että esine päätyy huutokaupattavaksi. Panttilainan ottajalle tästä ei tule minkäänlaisia sanktioita, sillä pantattu esine kattaa lainan pääoman ja siihen liittyvät kulut. Jos esineestä saadaan huutokaupassa pääomaa ja kuluja suurempi summa, ylijäävä osuus palautetaan asiakkaalle, Järviö kertoo.

Järviön mukaan lunastamatta jääneissä tavaroissa eivät juurikaan korostu tietyt tavarat.

– Ehkäpä rummut ovat selkein poikkeus. Jos joku jaksaa raahata meille massiivisen rumpusetin, ehkä sen rahaksi muuttamista on sitten ajatuksella harkittukin.

Arvopantissa selkein lunastamatta jäävä tuoteryhmä ovat erojen jälkeen turhiksi jääneet vihki- ja kihlasormukset.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Pyörävarkaat ahkeroineet Lohjalla tässäkin kuussa – tässä varkaiden suosikkipaikkoja ja poliisin tekemä erikoinen havainto
 2. Suojeluskuntatalon kaavasta valitus hallinto-oikeuteen – tässä valituksen tehneen Jan Tallqvistin keskeiset perustelut
 3. Lusy haluaa toimia vertaistukena ja tiedonvälittäjänä – "Tarvitsemme pikkukaupungeissakin toimijoita, jotka nostavat näitä asioita esiin"
 4. Nummelalaiselle Jouni Valkamalle geokätköily on elämäntyyli – "Geokätkökartan kanssa pääsee paikkoihin, joihin matkaoppaan kanssa ei löytäisi"
 5. Korona peruutti käsityötapahtuman – Lapsesta saakka tunteneet ystävykset pystyttivät oman näyttelyn Miinan mökkiin Sammattiin
 6. Laivassa havaittu savua Turussa, kaikki 52 matkustajaa evakuoitu
 7. Atalantan hyökkääjä loukkaantui mystisesti kotioloissa, verinen haava piti tikata sairaalassa
 8. Ukraina epäileväinen Iranin arvioista: liian aikaista sanoa, että kone ammuttiin alas inhimillisen virheen vuoksi
 9. Mustikan thaipoimijat ehtisivät enää Lapin sadolle – matkustuslupaa ei ole tullut
 10. Matkustusrajoitusten purkaminen toi erityisjärjestelyjä saapuville matkustajille – Lentokentillä omat kulkureitit vapaan matkustamisen maista ja korkeamman riskin maista saapuville
 11. Yli puolet EU-kansalaisista katsoo, että EU tarvitsee lisää rahaa koronasta selviämiseen
 12. Tyhjät stadionit ovat pienentäneet merkittävästi kotikenttäedun roolia – vedonlyöntiammattilaisen mukaan kotiedun merkitys jalkapallon eurosarjoissa on puolittunut koronatauon jälkeen
 13. Jukka Nurmilaakson Toimittajalta-kolumni: Ei masennuta, onhan meillä Lohjalla kahvilat!
 14. Kauppakamarit: Viennin syöksykierre EU:n ulkopuolelle oikenemassa – kesäkuussa pudotusta enää kuusi prosenttia
 15. Iltalehti: Väärä vanki pääsi ulos Kylmäkosken vankilasta

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Raaseporissa kuljettaja ajoi ulos tieltä ja jäi mönkijän alle
 2. Kioskirakennus paloi Raaseporissa
 3. Yle: Vanha kivilinna myynnissä Siuntiossa – hintapyyntö lähes viisi miljoonaa euroa
 4. Länsi-Uudenmaan poliisi: Kesän polkupyörävarkauksissa uusi ilmiö – varkaat vievät kalliimman ajopelin ja jättävät tilalle huonomman
 5. Kuva: Eksoottinen eläin syntyi suvuttomasti Helsingissä – eläintalo piti tiedon kuukausia salassa
 6. Poliisi lopetti Riina Mäkisen, 20, etsinnät – rikosepäily leijuu silti ilmassa
 7. Suuri osa tutuista omenanpoimijoista ei pääse Lohjalle – vuosien perinne katkeaa tänä syksynä
 8. Suomi avasi rajansa maihin, joissa riehuu jo koronan toinen aalto
 9. Lohjan seudulla ei ole vielä haettu uuden lain mukaisiin opastekyltteihin lupia – marjatilalle tai kesäkahvilaan opastuskin maksaa
 10. Lusy haluaa toimia vertaistukena ja tiedonvälittäjänä – "Tarvitsemme pikkukaupungeissakin toimijoita, jotka nostavat näitä asioita esiin"
 11. Korona peruutti käsityötapahtuman – Lapsesta saakka tunteneet ystävykset pystyttivät oman näyttelyn Miinan mökkiin Sammattiin
 12. Ely-keskus myönsi Luksialle ESR-rahaa liki 380 000 euroa
 13. Lohjalla yksi koronakuolema kevään ja kesän aikana – testejä tehty 2 200, viimeisin tartunta todettiin runsas viikko sitten
 14. Nummelalaiselle Jouni Valkamalle geokätköily on elämäntyyli – "Geokätkökartan kanssa pääsee paikkoihin, joihin matkaoppaan kanssa ei löytäisi"
 15. Lohja ei ole löytänyt pysyvää käyttöä Luksialta omistukseensa tulevalle Nummentien kiinteistölle – näin kävi hurjille visioille lukiosta ja uudesta kaupungintalosta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.