Mustiin kohdistuvan poliisiväkivallan taustalla rankaisemattomuuden kulttuuri – suomalaistutkijan mukaan USA on nykyisin räjähdysaltis ruutitynnyri

"Nyt syytteet nostettiin, ja se on jo jonkinlainen edistysaskel", kommentoi Turun yliopiston professori Benita Heiskanen Yhdysvaltojen poliisiväkivaltaa. AFP / LEHTIKUVA

STT

Yhdysvalloissa mustan miehen pidätyskuolemasta alkaneet laajat protestit tulee suomalaistutkijan mukaan nähdä historiallisesta näkökulmasta ja niitä tulee peilata aikaisempia tapahtumia vasten.

– Ennen kaikkea on kysymys poliisiväkivallasta ja siitä, että se ei johda koskaan mihinkään seurauksiin. Eli aina kun kuolemantapauksia tulee poliisien toimesta, niin ne yleensä painetaan villaisella, eikä niistä tule tuomiota. Se, mikä tästä tapauksesta tekee poikkeuksellisen, on että nyt poliisi on saanut syytteet, kiteyttää Turun yliopiston John Morton -keskuksen professori Benita Heiskanen.

Heiskanen ymmärtää hyvin mustan yhteisön raivon.

– Tavallaan se, että aletaan protestoida julkisessa tilassa on täysin järkeenkäypää siinä mielessä, että julkisessa tilassahan myös nämä väkivaltaisuudet tapahtuvat. Ihmisten oikeudet eivät toteudu samalla tavalla nimenomaan siellä julkisessa tilassa, Heiskanen perustelee.

Se, että protestit ryöstäytyivät nopeasti väkivaltaisiksi, johtuu professorin mukaan myös Yhdysvaltain nykyisestä tilanteesta.

– USA on nykyisin räjähdysaltis ruutitynnyri. Ihmisiä painavat koronakokemukset, työttömyys ja monet muuta asiat. Silloin nämäkin tuntemukset ovat entistä enemmän pinnalla.

Black Lives Matter ei muuttanut asioita

Yhdysvalloissa perustettiin jo vuonna 2013 mustiin kohdistuvaa poliisiväkivaltaa vastustava liike Black Lives Matter. Silti väkivallanteot mustia kohtaan ovat jatkuneet, ja uusia tapauksia nousee pintaan tämän tästä.

– Poliisit eivät edelleenkään joudu teoistaan vastuuseen. Yleensä löydetään aina joku porsaanreikä, millä todistetaan, että poliisin väkivallankäyttö oli oikeutettua. Sen takia on hyvä, että nykyisin julkisissa tiloissa usein on silminnäkijäkameroita tallentamassa tapahtumat.

– Nyt syytteet nostettiin, ja se on jo jonkinlainen edistysaskel. Järjestelmän rasismi on niin sisään rakennettua, kuten myös se työkulttuuri, joka sallii tällaiset väkivaltaisuudet, Heiskanen muistuttaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Hongiston koulun ulkoseinät maalataan talkootyöllä – Mukana auttamassa alueen ensimmäinen kyläavustaja.
 2. Uimataito on hyvä henkivakuutus, mutta humalaista uimaria sekään ei välttämättä pelasta
 3. Lusp lahjoitti ikäihmisille 5 500 lohjalaisen E.Laihon valmistamaa kasvomaskia – lohjalaisyrityksen maskeja tilannut muun muassa Oulun kaupunki
 4. Lohjalaismiehille elinkautiset Virkkalan erityisen raa'asta murhasta – uhriin ainakin 70 teräaseiskua
 5. Ensimmäiset tulokset vihersiltahankkeesta: Lohjanharjun riistakamerassa havaittu hirviä
 6. Sadealue pyyhkäisee Suomen yli tänään
 7. Bolsonaro haluaa vesittää Brasilian tuoreen kasvomaskilain veto-oikeuksin – maassa on toiseksi eniten koronatartuntoja maailmassa
 8. Marinin hallituksen kykyihin luotetaan enemmän kuin Rinteen ja Sipilän – enemmistö kyselyyn vastanneista uskoo, ettei hallitus hajoa ennen seuraavia eduskuntavaaleja
 9. Maria Huntington vahvassa pituusvireessä Oulussa
 10. Oikeus torppasi Fortumin havittelemat muutokset Oulujoen vaelluskalamääräyksiin – uusia kalateitä ei silti tule ainakaan lähivuosina
 11. Haastattelussa: Jan Vapaavuori pelkää kansakunnan menettäneen puhtinsa ja laiskistuvan – "Unohdetaan, että kakku pitää leipoa ennen kuin sen jakaa"
 12. HJK:n Roni Peiponen lopettaa pelaajauransa 23-vuotiaana
 13. Porkkalasta löytyi vanha rahakätkö
 14. IS: Valmentajalle yli kolme vuotta vankeutta alaikäisen pelaajan törkeästä seksuaalisesta hyväksikäytöstä
 15. Kirkkojoen taimenille tehtiin kutusorakoita Siuntiossa

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Lohjalaismiehille elinkautiset Virkkalan erityisen raa'asta murhasta – uhriin ainakin 70 teräaseiskua
 2. Billnäsin koulun pihalla tiistaina puukotettu 17-vuotias pääsi sairaalasta – alaikäinen puukottaja rikospaikalla isänsä kanssa
 3. Suomesta löytyi uusi hyttyslaji, joka saattaa levittää malariaa
 4. Auto kiepsahti Turun moottoritiellä kaiteiden väliin
 5. Lohjalaiset vanhemmat tehneet kansalaisaloitteen kyläkoulujen suojelemiseksi – "Emme voi rangaista lapsia siitä, että he ovat syntyneet kyliin"
 6. Polkupyörävarkauksien sesonki kuumenee – Vuorokauden saldo Länsi-Uudellamaalla 22
 7. Laakspohjan kartanossa järjestetään 400 osallistujan esteratsastuskilpailut – "Tämä on monelle harrastajalle poikkeuksellinen tilaisuus"
 8. 1990-luvulla Lohjan imagoa yritettiin kohottaa Edu Kettusen biisillä – muusikko ei muista "Sieluni on Lohjalla" -laulusta enää sanaakaan
 9. Ensimmäiset tulokset vihersiltahankkeesta: Lohjanharjun riistakamerassa havaittu hirviä
 10. Hongiston koulun ulkoseinät maalataan talkootyöllä – Mukana auttamassa alueen ensimmäinen kyläavustaja.
 11. Bayern München vahvisti Leroy Sanen viisivuotisen sopimuksen
 12. HJK:n Roni Peiponen lopettaa pelaajauransa 23-vuotiaana
 13. Poliisi antoi puukotuksen uhrille hätäensiapua poliisikoiran ensiaputarvikkeilla
 14. IS: Valmentajalle yli kolme vuotta vankeutta alaikäisen pelaajan törkeästä seksuaalisesta hyväksikäytöstä
 15. Henkilö: Vieläkö muistat Nilsiän öljysheikin? Hannu Karpon esittelemä kylähullu oli jopa Samantha Foxia suositumpi

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.