Lappiin vyöryvä lämmin ilmamassa kärjistää tulvatilanteen reilun viikon kuluessa

Uimaranta on jäänyt tulvivan Ounasjoen alle Kittilässä. Kuva torstailta. AKU HÄYRYNEN / LEHTIKUVA

STT

Lappiin viikonloppuna vyöryvä lämmin ilmamassa kärjistää tulvatilanteen reilun viikon kuluessa, Lapin ely-keskuksesta kerrotaan.

– Vuorokauden keskilämpötilat nousevat niin korkeiksi, että loputkin lumet lähtevät liikkeelle, sulavat ja päätyvät tänne jokivesistöihin, kertoo johtava vesitalousasiantuntija Timo Alaraudanjoki.

Alaraudanjoen mukaan näyttää siltä, että varautumistoimet riittävät estämään valtavat vahingot, mikäli sääennusteiden arviot sademääristä pitävät kutinsa.

– Nyt maaperä on veden kyllästämä. Jokainen pisara, mikä tuonne putoaa, on hyvin nopeasti päävesistöissä, ja silloin veden korkeudet nousevat hyvin nopeasti, hän sanoo.

Alaraudanjoen mukaan kaikissa tulvien uhkaamissa kunnissa on toteutettu todella aktiivisesti tilapäisiä tulvasuojaushankkeita. Hän kuitenkin uskoo, että tulevaisuudessa kiinteitä tulvasuojausrakenteita on hyvä pystyttää aiempaa enemmän.

– Esimerkiksi Rovaniemen ja Kittilän on syytä pohtia, olisiko tarpeen tehdä lisää kiinteitä rakenteita ainakin joillakin alueilla.

Vettä totisesti piisaa

Tornionjoen varressa odotetaan Alaraudanjoen mukaan niin suurta tulvaa, että se on hyvin lähellä vuonna 1968 syntynyttä ennätystä.

– Se hyvin helposti tarkoittaa sitä, että rantavarren kesäasunnoissa ja omakotitaloissa on varmasti suuri riski, että kastumisia tulee. On todennäköistä, että kesäasuntoja, keittokotia ja tällaisia on pilvin pimein veden varassa, hän sanoo.

Tornionjoen vesi nousee tämänpäiväisistä lukemista vielä lähes metrillä ennen tulvahuipun saavuttamista noin kesäkuun 8. tai 9. päivän tienoilla.

Kemijoen alueella Rovaniemellä sen sijaan tämänvuotinen tulvahuippu on jo hyvin lähellä. Pientä 10–20 senttimetrin nousua voi tapahtua, mutta isommat muutokset vaatisivat selvästi ennusteita rankempia sateita.

Ivalojoessa virtaamat ovat nousussa ja lähellä vuosien 2000 ja 2005 huippulukemia. Alaraudanjoen mukaan virtaamat ovat voimakkaimmillaan kesäkuun 3. tai 4. päivä.

– Sehän tarkoittaa, että vaikka Ivalon keskustan alue on suojattu tulvapenkereillä, sen ylä- ja alapuolella on rakennuksia, joissa on todellinen riski joutua tulvan varaan, hän sanoo.

Hiekkasäkkejä lähti kohti Ivaloa

Tulvantorjunnassa tarvittavaa materiaalia, kuten hiekkasäkkejä, on keskitetty kriittisimmille tulva-alueille, kertoo Lapin pelastuslaitos. Perjantaina Lapin pelastuslaitoksen suurtehopumppuyksikkö siirrettiin Torniosta Rovaniemelle. Lauantaina puolestaan lähti Rovaniemeltä Ivaloon 500 suursäkkiä, 1 000 piensäkkiä sekä piensäkkien täyttölaite. Tarvittavia kalusto- ja henkilöstöresursseja siirretään tilanteen edellyttämällä tavalla.

Pelastuslaitoksen lauantaisen tiedotteen mukaan tulvavesi on Rovaniemellä muun muassa Saarenkylän alueella noussut useille pienille teille ja joitakin teitä on pois käytöstä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lohjan asuntomessuille rankentava Storbjörkin perhe: "Tässä rakennetaan loppuelämän kotia"
 2. Kuivausrumpu syttyi palamaan Nummelassa – kotona olleet asukkaat hoitivat alkusammutuksen
 3. Lintu puussa, eläin tuijottaa, harmaa joutsen ja mahtailevat metsot – Lohjalla on vuosittain kolmisenkymmentä eläimen pelastustehtävää. Pelastettavaa on hevosista lokkeihin ja joutseniin.
 4. Toivottu kirppis aloitti toimintansa Virkkalan torilla: "Paikalle voisi tulla myös vaikka trubaduureja ja marjamyyjiä"
 5. Aluevalvontavirasto valvoo ravintoloiden koronarajoitusten noudattamista – Länsi-Uudellamaalla ei ole havaittu suuria puutteita
 6. 12 000 uutta alokasta astuu armeijan vihreisiin
 7. Kroatian istuva pääministeri julisti konservatiivipuolueensa voiton parlamenttivaaleissa
 8. Yhdysvalloissa koronatartuntojen kovasta lisääntymisestä syytetään liian nopeaa rajoitusten purkua
 9. Israel teki ilmaiskuja Gazaan vastaiskuna kaistaleelta ammuttuun rakettituleen
 10. Vihdoin se tapahtui – Joronen torjui Brescialle kalenterivuoden avausvoiton
 11. Kitee löi IPV:n Superpesiksessä, Manse PP hyytyi kotitappioon
 12. Sateet leviävät yöksi maan etelä- ja keskiosiin – maanantaiksi luvassa sadekuuroja ja tuulenpuuskia
 13. Liverpool napsii kotikentällään pelkästään voittoja – Valioliigan mestari ei hurmannut, mutta kukisti Aston Villan
 14. Tyypillisiä puheita Trumpille, epätyypillisiä presidentille: Trump suuntasi itsenäisyyspäivän puheensa ydinkannattajilleen, vaikka perinteisesti niillä on pyritty yhdistämään kansaa, tutkija arvioi
 15. Järjestö: Välimereltä pelastetut 180 siirtolaista voivat rantautua Sisiliaan

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Lohjalaismiehille elinkautiset Virkkalan erityisen raa'asta murhasta – uhriin ainakin 70 teräaseiskua
 2. Kuivausrumpu syttyi palamaan Nummelassa – kotona olleet asukkaat hoitivat alkusammutuksen
 3. Tiesitkö? Jukka Kuoppamäki on Topeliuksen jälkeläinen, esiintyy Karjalohjan uudessa musiikkitapahtumassa Koivussa ja tähdessä
 4. Lintu puussa, eläin tuijottaa, harmaa joutsen ja mahtailevat metsot – Lohjalla on vuosittain kolmisenkymmentä eläimen pelastustehtävää. Pelastettavaa on hevosista lokkeihin ja joutseniin.
 5. Lohjan asuntomessuille rankentava Storbjörkin perhe: "Tässä rakennetaan loppuelämän kotia"
 6. Toivottu kirppis aloitti toimintansa Virkkalan torilla: "Paikalle voisi tulla myös vaikka trubaduureja ja marjamyyjiä"
 7. Auto kiepsahti Turun moottoritiellä kaiteiden väliin
 8. Melkein joka taloudessa on kaapeissa hylättyä elektroniikkaa, vaikka se olisi arvokkainta kierrätystavaraa
 9. Nostalginen aitta nousi Lohjalla suosituksi matkailukohteeksi — "Täällä on paljon houkutuksia"
 10. Ylinopeutta ajanut mies jäi poliisin haaviin 2 800 nuuskapurkkia autossaan – kahta parikymppistä joensuulaista epäillään veropetoksesta ja salakuljetuksesta
 11. Tiuhaan maaleja tekevä Sergio Ramos laukoi Real Madridin rangaistuspotkusta voittoon
 12. Kaupungit yrittävät neuvotella lentoreittien palauttamisesta – "keskustelut Finnairin kanssa eivät ole olleet vakavia"
 13. Poliisi lopetti Riina Mäkisen, 20, etsinnät – rikosepäily leijuu silti ilmassa
 14. Porrastasanteelta vedetty sähköjohto paljasti kannabisviljelmän Espoossa – poliisi käytti etälamautinta pesäpallomailalla uhkailleeseen mieheen
 15. Bottas paahtoi voittoon dramaattisessa F1-avauskisassa – Hamilton putosi palkintokorokkeelta aikasakon takia

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.