Liikenneministeri Harakka tyrmää vihreiden avauksen: Joukkoliikenteen koronakorvaus enintään 100 miljoonaa – "Ohisalo on kuukauden myöhässä"

Liikenneministeri Timo Harakan (sd.) mukaan on "aika turhanaikaista lähteä puhumaan miljardista, kun jokainen euro hyviin ja välttämättömiin liikennehankkeisiin on tiukassa". EMMI KORHONEN / LEHTIKUVA

STT

Sisäministeri Maria Ohisalon (vihr.) esitys suurten kaupunkien joukkoliikennekorvauksista on liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakan (sd.) mukaan kuukauden myöhässä.

Vihreiden puheenjohtaja Ohisalo esitti lauantaiaamuna STT:n haastattelussa miljardin euron tukea kuuden suurimman kaupungin joukkoliikenteelle. Ohisalon mukaan summasta puolet käytettäisiin koronaepidemiasta johtuvien lippu- ja verotulojen menetysten korvaamiseen ja toinen puoli raiteisiin ja muuhun joukkoliikenteen kehittämiseen.

Liikenne- ja viestintäministeriön esitys suurten ja keskisuurten kaupunkien joukkoliikenteen menetysten korvauksiksi on Harakan mukaan suuruudeltaan enintään sata miljoonaa euroa. Hän huomauttaa, että sellaisenaankin kyseessä on moninkertainen lisäys vuosittaiseen joukkoliikennetukeen.

– Tämä (sata miljoonaa) oli liikenne- ja viestintäministeriön esitys. Totta kai olen varautunut siihen, että valtiovarainministeriö harvemmin suurentaa sitä, mitä esitetään, Harakka sanoo STT:lle.

– Realismia on se, että korvaus on enintään sitä luokkaa. Siksi on aika turhanaikaista lähteä puhumaan miljardista, kun jokainen euro hyviin ja välttämättömiin liikennehankkeisiin on tiukassa.

Lisäbudjetissa neljä liikennekokonaisuutta

Koronaepidemiasta johtuvan joukkoliikennekorvauksen ohella ensi viikon lisäbudjetissa on Harakan mukaan tarkoitus käsitellä kolme muuta kokonaisuutta. Ne ovat elvytyspaketti nopeasti käynnistettävistä väylähankkeista kaikkialle Suomeen sekä ministeriön omista varoista erillinen tuki teollisten investointien tukemiseksi.

Lisäksi kesken ovat erilliset neuvottelut kuuden suurimman kaupungin kanssa niiden maankäytöstä. Käytännössä kyse on suurten kaupunkien raide- ja tiehankkeista, joihin liittyen on Harakan mukaan "vielä pari isoa kysymystä auki".

– Kaikkeni teen viikonlopunkin aikana, että ratkaisu saadaan aikaan, mutta siinäkin olemme jo kaksi kuukautta sitten lyöneet taloudelliset raamit lukkoon. Joka tapauksessa valtio on varautunut puolen miljardin satsaukseen, joten sitä ei tarvitse erikseen vaatia.

Harakan mukaan hallitus on sopinut näille neljälle paketille yhteiset raamit, jotka ovat olleet neuvottelujen pohjana. Niiden lopullisesta sisällöstä hallitus neuvottelee ensi viikolla, mutta uusille avauksille ei Harakan mukaan tässä vaiheessa ole enää mahdollisuutta.

– Näitä kaikkia on monta viikkoa hallituksen yhdessä sopimien talousraamien puitteissa neuvoteltu, niin tässä vaiheessa on aika hedelmätöntä lähteä puhumaan uusista summista, Harakka sanoo.

– Kaikki nämä ovat yhteenlaskettuina miljardin luokkaa kaikkialle Suomeen osoitettuna elvytysrahana. Lopullinen summa on tässä vielä neuvottelun alla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lohjan asuntomessuille rankentava Storbjörkin perhe: "Tässä rakennetaan loppuelämän kotia"
 2. Kuivausrumpu syttyi palamaan Nummelassa – kotona olleet asukkaat hoitivat alkusammutuksen
 3. Lintu puussa, eläin tuijottaa, harmaa joutsen ja mahtailevat metsot – Lohjalla on vuosittain kolmisenkymmentä eläimen pelastustehtävää. Pelastettavaa on hevosista lokkeihin ja joutseniin.
 4. Toivottu kirppis aloitti toimintansa Virkkalan torilla: "Paikalle voisi tulla myös vaikka trubaduureja ja marjamyyjiä"
 5. Aluevalvontavirasto valvoo ravintoloiden koronarajoitusten noudattamista – Länsi-Uudellamaalla ei ole havaittu suuria puutteita
 6. Yhdysvalloissa koronatartuntojen kovasta lisääntymisestä syytetään liian nopeaa rajoitusten purkua
 7. Israel teki ilmaiskuja Gazaan vastaiskuna kaistaleelta ammuttuun rakettituleen
 8. Vihdoin se tapahtui – Joronen torjui Brescialle kalenterivuoden avausvoiton
 9. Kitee löi IPV:n Superpesiksessä, Manse PP hyytyi kotitappioon
 10. Sateet leviävät yöksi maan etelä- ja keskiosiin – maanantaiksi luvassa sadekuuroja ja tuulenpuuskia
 11. Liverpool napsii kotikentällään pelkästään voittoja – Valioliigan mestari ei hurmannut, mutta kukisti Aston Villan
 12. Tyypillisiä puheita Trumpille, epätyypillisiä presidentille: Trump suuntasi itsenäisyyspäivän puheensa ydinkannattajilleen, vaikka perinteisesti niillä on pyritty yhdistämään kansaa, tutkija arvioi
 13. Järjestö: Välimereltä pelastetut 180 siirtolaista voivat rantautua Sisiliaan
 14. Bottas paahtoi voittoon dramaattisessa F1-avauskisassa – Hamilton putosi palkintokorokkeelta aikasakon takia
 15. Ennakkosuosikki Elian Web ravasi keulalta Suur-Hollolan voittoon

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Lohjalaismiehille elinkautiset Virkkalan erityisen raa'asta murhasta – uhriin ainakin 70 teräaseiskua
 2. Kuivausrumpu syttyi palamaan Nummelassa – kotona olleet asukkaat hoitivat alkusammutuksen
 3. Tiesitkö? Jukka Kuoppamäki on Topeliuksen jälkeläinen, esiintyy Karjalohjan uudessa musiikkitapahtumassa Koivussa ja tähdessä
 4. Lintu puussa, eläin tuijottaa, harmaa joutsen ja mahtailevat metsot – Lohjalla on vuosittain kolmisenkymmentä eläimen pelastustehtävää. Pelastettavaa on hevosista lokkeihin ja joutseniin.
 5. Lohjan asuntomessuille rankentava Storbjörkin perhe: "Tässä rakennetaan loppuelämän kotia"
 6. Toivottu kirppis aloitti toimintansa Virkkalan torilla: "Paikalle voisi tulla myös vaikka trubaduureja ja marjamyyjiä"
 7. Auto kiepsahti Turun moottoritiellä kaiteiden väliin
 8. Nostalginen aitta nousi Lohjalla suosituksi matkailukohteeksi — "Täällä on paljon houkutuksia"
 9. Melkein joka taloudessa on kaapeissa hylättyä elektroniikkaa, vaikka se olisi arvokkainta kierrätystavaraa
 10. Ylinopeutta ajanut mies jäi poliisin haaviin 2 800 nuuskapurkkia autossaan – kahta parikymppistä joensuulaista epäillään veropetoksesta ja salakuljetuksesta
 11. Kaupungit yrittävät neuvotella lentoreittien palauttamisesta – "keskustelut Finnairin kanssa eivät ole olleet vakavia"
 12. Tiuhaan maaleja tekevä Sergio Ramos laukoi Real Madridin rangaistuspotkusta voittoon
 13. Porrastasanteelta vedetty sähköjohto paljasti kannabisviljelmän Espoossa – poliisi käytti etälamautinta pesäpallomailalla uhkailleeseen mieheen
 14. Poliisi lopetti Riina Mäkisen, 20, etsinnät – rikosepäily leijuu silti ilmassa
 15. Aluevalvontavirasto valvoo ravintoloiden koronarajoitusten noudattamista – Länsi-Uudellamaalla ei ole havaittu suuria puutteita

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.