Kymmeniin kaupunkeihin yöllinen ulkonaliikkumiskielto Yhdysvalloissa

Ympäri Yhdysvaltoja on osoitettu mieltä afroamerikkalaisten kohtaamaa väkivaltaa vastaan. Kuva on Washingtonista lauantailta. AFP / LEHTIKUVA

STT

Yhdysvalloissa liki 25 kaupunkia on ottanut käyttöön yöllisen ulkonaliikkumiskiellon ja toistakymmentä on kutsunut apuun kansalliskaartin hillitäkseen mustan miehen pidätyskuolemasta alkaneita levottomuuksia, kertoi uutiskanava CNN.

Minneapolisissa, mistä levottomuudet alkoivat, poliisi ja mielenosoittajat ottivat yhteen jo viidentenä peräkkäisenä yönä. Poliisi käytti kyynelkaasua ja tainnutuskranaatteja hillitäkseen väkijoukkoja.

Indianapolisissa ainakin kolmea ihmistä ammuttiin mielenilmausten yhteydessä ja yksi ihminen kuoli. Fergusonissa Missourissa poliisiasema evakuoitiin sen jälkeen kun mielenosoittajat yrittivät tunkeutua sinne ja vahingoittivat rakennusta.

Fergusonissa oli myös vuonna 2014 väkivaltaisia mellakoita sen jälkeen kun valkoinen poliisi ampui 18-vuotiaan mustan teinin Michael Brownin.

Kaliforniassa kuvernööri Gavin Newsom on julistanut poikkeustilan Los Angelesin piirikuntaan. Newson on myös antanut luvan kansalliskaartin käyttöön protestien hillitsemisessä.

Poliisi ja mielenosoittajat ottivat väkivaltaisesti yhteen myös ainakin Chicagossa, New Yorkissa ja Philadelphiassa.

Mielenosoitukset saivat alkunsa, kun George Floyd, 46, kuoli maanantaina. Valkoinen poliisi painoi häntä polvella niskasta liki yhdeksän minuutin ajan, vaikka Floyd valitti kipua ja anoi armoa.

Floydin kuoleman aiheuttanut poliisi ja kolme hänen seurassaan ollutta poliisia ovat jo saaneet potkut. Floydia niskasta painanut poliisi on tämän lisäksi saanut syytteet muun muassa kuolemantuottamuksesta. Hänet on pidätetty.

Poliisi kuoli ampumisessa protestien yhteydessä

Kalifornian Oaklandissa poliisi kuoli perjantaina laajojen protestien yhteydessä tapahtuneessa ampumisessa, kertoo muun muassa Los Angeles Times .

Lehden mukaan on epäselvää, liittyikö ampuminen suoraan poliisiväkivaltaa vastustaviin mielenosoituksiin. Viranomaiset antoivat lauantaina ymmärtää, että ampuminen saattaa liittyä ilmiöön, jossa ääriryhmät kaappaavat rauhanomaiset mielenosoitukset omiin tarkoituksiinsa.

Viranomaiset kuvailivat tapahtumia kotimaan terrorismiksi.

– Haluan tehdä tämän selväksi: kun kohteena on poliisi tai poliisiasema ja tarkoituksena on vahingoittaa ja uhkailla, se on kotimaan terrorismia, Ken Cuccinelli Yhdysvaltain kotimaan turvallisuusvirastosta sanoi lehden mukaan.

Toinen poliisi haavoittui vakavasti ampumisessa. Poliisit olivat paikallisessa oikeustalolla valvomassa mielenosoituksia.

Kehottiko Trump vastamielenosoituksiin?

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kritisoi lauantain väkivaltaisia mielenosoituksia ja syytti niistä äärivasemmistoa, kirjoitti muun muassa CNN . Hän kuitenkin asemoi itsensä niiden yhdysvaltalaisten puolelle, jotka peräänkuuluttavat oikeudenmukaisuutta Floydin kuoleman jälkeen. Trump puhui medialle Floridassa, jossa SpaceX -yhtiön avaruusraketti laukaistiin lauantaina.

Trumpin mukaan tämänhetkisillä tapahtumilla ei ole mitään tekemistä oikeudenmukaisuuden ja rauhan kanssa. Hänestä "rettelöitsijät, ryöstäjät ja anarkistit" eivät kunnioita Floydin muistoa.

Aiemmin presidentti vähätteli Twitterissä mielenosoittajia. Hän myös väitti ilman todisteita, että mielenosoittajat olisivat ammattimaisesti järjestäytyneitä, kirjoittaa Guardian .

Trump tviittasi , että mielenosoittajat olivat olleet aiemmin Valkoisella talolla vain aiheuttamassa harmia ja että salainen palvelu hoiti tilanteen helposti. Samalla hän kysyi lauantaina, olisiko tuleva yö maga-yö Valkoisella talolla. Maga-termillä hän viittasi iskulauseeseensa Make America Great Again. Tviitit nähtiin Guardianin mukaan kehotuksena vastamielenosoituksiin.

Eri reaktiot eri mielenosoittajiin

Perjantaina presidentin tviitti Minneapolisin tapahtumista päätyi Twitterin syyniin.

– Kun ryöstely alkaa, alkaa myös ampuminen. Kiitos! Trump kirjoitti käydessään tviitissään läpi, miten viranomaiset vastaavat kriisiin.

Twitterin mukaan presidentin Minneapolisin mellakoita koskeva kirjoitus, jossa puhutaan mellakoitsijoiden ampumisesta, rikkoo Twitterin väkivallan ihannointia koskevia sääntöjä.

Tviitti herätti keskustelua laajalti Yhdysvalloissa, sillä siinä oli viittauksia mustien kansalaisoikeusliikkeen kohtamaan väkivaltaan 1960-luvulla.

Kun mustien oikeudet ovat nousseet esiin Yhdysvalloissa, Trump on virkakautensa aikana vältellyt ottamasta suoraan kantaa, kirjoittaa New York Times . Lehden mukaan hän ei kuitenkaan ole esimerkiksi tuominnut valkoisen ylivallan kannattajia yhtä voimakkaasti kuin esimerkiksi Minneapolisin mielenosoittajia.

Kun valkoista ylivaltaa kannattava mies ajoi vuonna 2017 äärioikeistoa vastustavaan väkijoukkoon Virginian Charlottesvillessä, Trump tuomitsi teon. Iskussa kuoli ihmisoikeusaktivisti.

Trump kuitenkin sanoi toimittajille, että kummallakin puolella on hyviä ihmisiä, viitaten äärioikeistolaisiin ja heitä vastustaneisiin mielenosoittajiin.

-----

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Virkkalan uudet ravintolat ovat selvinneet epävarmasta keväästä: toinen ravintoloista on saanut nimensä poikkeusajan innoittamana
 2. Kysyntä elpyy jo Lohja Spassa Karjalohjalla, Siuntion kylpylä on yhä kiinni
 3. Tanhuhovissa järjestetään ensimmäiset tanssit elokuussa: puitteet mahdollistavat turvavälien toteutumisen
 4. Eläimiä sai paijata aurinkoisessa säässä: Kotieläintilat ovat lapsiperheiden suosiossa Läntisellä Uudellamaalla – Kissanpennut hurmasivat Hennolan tilalla Vihdissä
 5. OP Uusimaan uusi toimitusjohtaja Jussi Huttunen lupaa tasapuolista kohtelua alueille – korona-aika tuonut digiloikan palvelujen käyttöön
 6. Grilliherkuttelu näkyy eläinsairaalassa – Ihmisten ruoanjämät voivat viedä koiran jopa leikkauspöydälle
 7. Käsipalloseura Dicken vetäytyy europeleistä, amatööripelaajat eivät voi riskeerata karanteenia
 8. Yhdysvalloissa yli 63 000 uutta koronatartuntaa – vuorokaudessa kuoli yli 770 ihmistä
 9. NHL vahvisti sovun kauden jatkosta – pelit vauhtiin 1. elokuuta Edmontonissa ja Torontossa
 10. Salaliittoteorioita ja syytöksiä puolueellisuudesta – Puola käy presidentinvaalit niin jakautuneessa tilassa, että ehdokkaat eivät suostuneet edes samaan tv-väittelyyn
 11. Juha Honkosen uutisanalyysi: Koronan toinen aalto tulee, olemmeko valmiit?
 12. Barokista videopelimusiikkiin – Lohjan kaupunginorkesterin syksyn konserttiohjelmisto julkaistiin
 13. Kirjoittajavieras Arja Alho: Kosketa minua
 14. Uhrit ovat rohkaistuneet – seksuaalirikoksista tehtiin viime vuonna kolmannes enemmän rikosilmoituksia kuin vuonna 2017
 15. Kotimaanmatkailun buumi täytti suosituimmat ranta- ja luontokohteet äärimmilleen – "Tällä erää menekkiä olisi päivittäin useammallekin luksussviitille"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Lohjalla taas rehtorivalintoja – Pirjo Uutela-Morander valittiin jo toiseen rehtorin virkaan
 2. Älä toimi näin, pyytää poliisi: Asukas löysi räjähteen ja kuljetti sen poliisiasemalle, asema jouduttiin eristämään tunneiksi
 3. Lohjalla yksi koronakuolema kevään ja kesän aikana – testejä tehty 2 200, viimeisin tartunta todettiin runsas viikko sitten
 4. Lohjan keskustan uudet kahvilat kunnioittavat perinteitä päivitetyllä otteella – nykyään halutaan tarjota rentoa tunnelmaa ja vegaanisia tuotteita
 5. Saako urheiluvarusteiden haju yökkimään? Syypää ovat mikrobit, joita varusteet kuhisevat – Näin hajuongelmaa voi vähentää
 6. Etäsuorituksia, perumisia ja korvauksia – suomalaisten korkeakoulujen suhtautuminen syksyn vaihtoihin vaihtelee
 7. OP Uusimaan uusi toimitusjohtaja Jussi Huttunen lupaa tasapuolista kohtelua alueille – korona-aika tuonut digiloikan palvelujen käyttöön
 8. Auttava puhelin -kampanja palaa: Vie vanha kännykkä kierrätykseen, DNA lahjoittaa rahaa köyhien perheiden älylaitteisiin
 9. Rippileirit pyörivät Lohjalla sujuvasti koronarajoituksin – keväällä pelättiin jopa, että rippikoulut joudutaan järjestämään etäopetuksena
 10. Tanhuhovissa järjestetään ensimmäiset tanssit elokuussa: puitteet mahdollistavat turvavälien toteutumisen
 11. Eläimiä sai paijata aurinkoisessa säässä: Kotieläintilat ovat lapsiperheiden suosiossa Läntisellä Uudellamaalla – Kissanpennut hurmasivat Hennolan tilalla Vihdissä
 12. Yöllä uudelleen syttyneestä senioritalosta nousee enää lähinnä vesihöyryä – pelastuspäällikkö palon mahdollisesta leviämisestä: "En uskalla luvata mitään"
 13. Suomessa löydettiin uusi hoitomuoto sydänpysähdyksen saaneille
 14. Google Play -kaupassa oli taas haittaohjelma, joka ostelee kännykänomistajan laskuun – Näin suojaudut pahantahtoisilta ohjelmilta
 15. Aurlahteen lisäparkkitilaa: osa hiekkakentästä muutettiin pysäköintialueeksi

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.