Päättäjäisiä juhlittiin pääosin rauhallisesti – yksittäisiä kahakoita käytiin, Kuopiossa riita johti puukotukseen

Helsingissä koulunsa päättäneitä nuoria kokoontui lauantaina Hietaniemen uimarannalle. Emmi Korhonen / LEHTIKUVA

STT

Koulujen päättäjäisiä on juhlittu monin paikoin tavanomaisesti tai hieman tavallista rauhallisemmin, kertoo muun muassa Oulun poliisilaitos. Oulussa nuoret olivat hyvän sään ansiosta liikkeellä runsain joukoin, mutta suurimmillaan noin 100 hengen joukoissa liikkuessaankin muistivat etäisyyksien pitämisen.

– Ylilyönneiltä ei täysin vältytty, mutta pääsääntöisesti nuoriso juhli loman alkua asiallisesti, poliisilaitoksen tiedotteessa kerrotaan.

Itä-Uudenmaan poliisin mukaan esimerkiksi Vantaalla juhlijoita oli aiempia vuosia vähemmän.

– Nuorten hallusta takavarikoitua alkoholia hävitettiin reilusti. Nuorilla oli hallussaan varsin paljon myös väkeviä alkoholijuomia, kertoo komisario Anne Tuomisto tiedotteessa.

Nuoriin liittyvät poliisitehtävät olivat pääasiassa häiriötehtäviä, ja huolta herättivät myös ilotulitteet, joita ammuttiin metsäpalovaroituksesta välittämättä. Alkoholinkäyttö näkyi muutamina tappeluina ja pahoinpitelyinä.

Itä-Uudenmaan poliisi kertoi myös puukotuksesta. Tviitissään poliisi yhdistää Järvenpäässä tapahtuneen puukotuksen päättäjäisiin.

Länsi-Uudenmaan poliisi kertoo , että päättäjäisiä juhlittiin etupäässä asiallisesti.

Ympäri maata alaikäisiltä otettiin talteen alkoholijuomia, ja päihtyneitä nuoria toimitettiin kotiin.

Paikoin kemut lähtivät käsistä

Itä-Suomessa ja Pohjanmaalla ilta oli hyvin vilkas. Itä-Suomen poliisilaitoksen mukaan yön työvuoro oli vuoden toistaiseksi vilkkain pääosin päihteisiin ja häiriökäyttäytymiseen liittyvien poliisitehtävien tiimoilta.

Puistoihin ja uimarannoille kokoontui poliisin mukaan yllättävänkin paljon nuoria aikuisia ja alaikäisiä kokoontumissuosituksista huolimatta. Juhlijoiden joukossa oli useita runsaasti päihtyneitä ja sammuneita, ja illan aikana oli myös useiden henkilöiden tappelunujakoita. Tämänkaltaisten syiden vuoksi esimerkiksi Kuopiossa poliisi tyhjensi Väinölänniemen uimaranta-alueen sunnuntaina aamuyöstä.

Kuopion Väinölänniemellä tapahtui puukotus, jossa uhri toimitettiin sairaalaan. Tapon yrityksestä epäilty 18-vuotias mies on otettu kiinni, ja alustavien tietojen mukaan uhrilla ei ole hengenvaaraa.

Päättyvä viikko oli Itä-Suomen poliisille selvästi kiireisempi kuin vastaava aika viime vuonna.

Pohjanmaan poliisi taas kertoi Twitter-tilillään sunnuntaiaamuna, että kyseessä oli "vuoden kiireisin yövuoro."

– Nuoriso ja nuoret aikuiset kokoontuivat puistoihin ja muihin kokoontumispaikkoihin illan ja yön aikana aiheuttaen järjestyshäiriöitä ja pahoinpitelyitä eri puolilla Pohjanmaata, tviitissä kerrotaan.

Myös muita poliisitehtäviä oli Pohjanmaalla runsaasti.

Juhlinta rauhallista, autoilu vaarallista

Lounais-Suomen poliisilaitos kertoo, että viikonloppu oli vilkas, kun hieno ilma sai ihmiset liikkeelle, mutta koulujen päättyminen ei näkynyt katukuvassa juurikaan.

– Satakunnan alueella Porissa oli jonkin verran päihtyneitä nuoria ja muualla vain satunnaisia, tiedotteessa kerrotaan.

Rattijuoppoja ja kaahareita sen sijaan oli Lounais-Suomen poliisilaitoksen alueella liikkeellä runsaasti: epäilyjä rattijuopumuksista kirjattiin 24 ja törkeistä liikenteen vaarantamisista 18 kappaletta sunnuntaiaamuun mennessä. Törkeimmässä tapauksessa törkeästä rattijuopumuksesta epäilty kuljettaja ajoi Raumalla henkilöautolla yli 160 kilometrin tuntivauhtia 50 kilometrin tuntinopeusrajoituksen alueella.

Lapin poliisin mukaan koulujen päättymisviikonloppu sujui edellisiä vuosia rauhallisemmin. Poliisi teki viidestä nuoresta lastensuojeluilmoitukset alaikäisen alkoholinkäytön perusteella, mutta nuoriso käyttäytyi muuten mallikkaasti.

"Yksittäisiä pahoinpitelyitä ja häiriökäyttäytymistä"

Nuoret kokoontuivat eri puolilla maata niin sanotusti perinteisiin paikkoihin. Kokoontumisiin oli saapunut monin paikoin useita satoja nuoria. Sisä-Suomen poliisi kertoo, että kouluvuoden päättyminen ei saanut nuoria yhtä lailla liikkeelle kuin aiempina vuosina.

– Olosuhteet huomioon ottaen hyvä niin, tiedotteessa sanotaan.

Sunnuntaiaamuna Sisä-Suomen poliisi kertoi Twitterissä , että Keski-Suomessa oli 163 tehtävää ja Pirkanmaalla 304 tehtävää vuorokauden aikana. Koulujen päättyminen ei näkynyt tehtävien määrässä. Joihinkin nuorten kokoontumisiin liittyi poliisin mukaan yksittäisiä pahoinpitelyitä ja häiriökäyttäytymistä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Olitko Tallinnan-laivalla? Risteilylaivoilla on ollut useita koronan kantajia, varoittaa THL
 2. Lohjan asuntomessuille rankentava Storbjörkin perhe: "Tässä rakennetaan loppuelämän kotia"
 3. Ruokavirasto varoittaa terveysvaarasta: Suomessa on myyty nigerialaisia papuja, vaikka tuonti on kielletty myrkyllisen kasvinsuojeluaineen takia
 4. Heinäkuussa ollut jo yli 7 000 matkustajan päiviä – Normaalina lomakautena Helsinki–Vantaan läpi kulkee 70 000 matkustajaa päivässä
 5. Lammastilan pitäjä tuomittiin pysyvään eläintenpitokieltoon ja vuodeksi ehdolliseen vankeuteen
 6. Annamari Juvonen-Eskola aloittaa syksyllä Lohjan uutena museonjohtajana
 7. Lohjan pienpanimot ajavat yhä panimoille etämyyntioikeutta – Alkon tulon myynnin välikappaleeksi pelätään pahimmillaan vain vahvistavan sen monopoliasemaa
 8. Lohjalaismiehille elinkautiset Virkkalan erityisen raa'asta murhasta – uhriin ainakin 70 teräaseiskua
 9. VR lopettaa lipunmyynnin palvelupisteensä Jyväskylässä, Lahdessa, Oulussa, Tikkurilassa ja Turussa
 10. Kuivausrumpu syttyi palamaan Nummelassa – kotona olleet asukkaat hoitivat alkusammutuksen
 11. Jokainen Lohjan aluetoimikunta on saanut kaupungilta 2 500 euroa avustusta: Kauken tavoitteena piristää Lohjan keskustan ilmettä
 12. Poliisi lopetti Riina Mäkisen, 20, etsinnät – rikosepäily leijuu silti ilmassa
 13. Rajut sateet tuntuvat Lohjalla eri tavoin terasseilla ja pelloilla – Porlan sademäärä heinäkuun alkupäivinä kolmanneksi suurin 62 vuoteen
 14. Tekstiviestit: "Kuka pysäyttää hölmöyden"
 15. Joensuun Tilalla voi taas uida – uusintanäytteen bakteerit sallituissa rajoissa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.