Moni nainen kokee vuosien piinan ennen diagnoosia – endometrioosi kulkee usein suvussa

Noin joka kymmenes hedelmällisessä iässä oleva nainen sairastaa endometrioosia. Kuvituskuva. Mikko Stig / LEHTIKUVA

STT

Noin joka kymmenes hedelmällisessä iässä oleva nainen sairastaa endometrioosia – eli asia koskettaa noin 200 000:ta suomalaisnaista, kertoo Turun yliopistollisen keskussairaalan naistenklinikan erikoislääkäri Carita Edgren.

– Taudin syntymekanismi on edelleen epäselvä, mutta sen tiedetään olevan osin perinnöllinen: endometrioosipotilaan lähimmillä sukulaisilla on moninkertainen riski sairastua endometrioosiin, Edgren sanoo.

Endometrioosissa kohdun limakalvon kaltaista kudosta sijaitsee kohdun ulkopuolella, mikä aiheuttaa kroonisen tulehdusreaktion. Reaktio voi tuntua ajoittaisina kovina kipuina, jotka saattavat rajoittaa elämää merkittävästikin.

Lääkärikeskus Mehiläisen synnytysten ja naistentautien erikoislääkärin Teija Lehmosen mukaan endometrioosista kertovat usein kuukautiskivut, joihin apteekista ilman reseptiä saatavat kipulääkkeet tehoavat huonosti. Kipuihin saattaa liittyä pahoinvointia tai oksentelua.

Tyypillistä on myös alavatsakipu, joka alkaa jo ennen kuukautisia. Kipua saattaa ilmetä myös virtsatessa tai ulostaessa. Osa kärsii yhdyntäkivuista, ja osa tärinäkivusta: kun jalka iskeytyy maahan esimerkiksi juostessa tai autokyyti on kuoppainen, alavatsaan voi sattua.

– Sairauden aiheuttamat oireet voivat olla hyvin voimakkaita tai hyvin lieviä, Lehmonen kertoo.

Useat kärsivät lapsettomuudesta

Edgrenin mukaan kuukautiskipuja ja vatsakipuja esiintyy noin 70 prosentilla kaikista endometrioosipotilaista. Joillakin ensimmäinen oire on lapsettomuus. Kaikista lapsettomuuspotilaista noin puolet kärsii endometrioosista.

Sairauden oireet vaihtelevat hyvin paljon jopa samalla potilaalla vuosien kuluessa.

Noin puolella potilaista sairaus vaikuttaa työelämään muun muassa sairauspoissaoloina. Noin puolella se vaikuttaa ihmissuhteisiin ja voi johtaa jopa parisuhteen kariutumiseen.

– Kuukautiskipu, joka estää työssä tai koulussa käynnin, ei kuulu normaaliin elämään. Tällöin on aina epäiltävä endometrioosia, Edgren painottaa.

Sairaus tunnetaan edelleen huonosti

Vaikka endometrioosi aiheuttaa monille oireita jo teini-iässä, Edgrenin mukaan se diagnosoidaan keskimäärin vasta 28-vuotiaalla. Diagnoosi tehdään potilaan oireiden perusteella. Apuvälineinä voidaan käyttää gynekologista tutkimusta, ultraääntä tai joissakin tapauksissa myös magneettikuvausta tai vatsaontelon tähystysleikkausta.

Endometrioosidiagnoosiin päästään keskimäärin 7–9 vuoden viipeellä. Edgrenin mukaan potilaat ja myös terveydenhuollon ammattilaiset tuntevat sairauden edelleen huonosti.

– Diagnosoinnin hankaluus johtuu varmasti ainakin osittain siitä, että endometrioosioireiden kaltaiset tuntemukset ovat yleisiä terveilläkin naisilla. Teini-ikäiset ja nuoret naiset eivät myöskään aina hae aktiivisesti apua vaivoihinsa.

Edgren kertoo diagnoosin viivästyvän erityisesti silloin, jos oireet alkavat jo teini-iässä tai jos naisella on useita kipuoireita samanaikaisesti. Viive on lyhyempi, jos oireet alkavat yli 39-vuotiaana, oireisiin liittyy lapsettomuutta tai jos potilas hakeutuu suoraan gynekologille.

Hormonihoidoilla helpotusta

Endometrioosia hoidetaan ensisijaisesti hormonihoidoilla, jos kipulääkitys ei yksin tehoa kuukautiskipuihin. Tavallisimmat hormonihoidot ovat e-pillerit, minipillerit, keltarauhashormonikierukka tai muut keltarauhashormonivalmisteet, kertoo Tampereen yliopistollisen sairaalan apulaisylilääkäri Riikka Niemi.

– Hormonihoidoilla pyritään kuukautisvuotojen loppumiseen tai vähintään harvenemiseen ja sen myötä kipujen lievittymiseen. Myös kipulääkitys on tärkeässä roolissa, Niemi sanoo.

Niemen mukaan riittävän aikaisin aloitettu hormonihoito ja kipulääkitys auttavat yleensä nopeasti kipuihin. Toimivan hoidon ansiosta potilas voi olla vuosikausia oireeton tai erittäin vähäoireinen.

Erilaisia hormonihoitoja on nykyään niin paljon, että suurimmalle osalle löytyy sopiva vaihtoehto. Toisaalta osa naisista kärsii hormonihoidon aiheuttamista sivuvaikutuksista, vaikka kokeilee useita eri valmisteita.

Mitä pidempään potilas on kärsinyt oireista, sitä huonommin hoidot yleensä auttavat.

– Pitkittyessään ja hoitamattomana kipu voi muuttua jatkuvaksi, krooniseksi vatsakivuksi. Tätä voidaan hoitaa kroonisten kipujen hoitoon tarkoitetuilla lääkkeillä, Niemi kertoo.

Jos hormonaalisesta hoidosta ei ole apua, päädytään Niemen mukaan usein leikkaushoitoon. Leikkauksessa pyritään poistamaan kaikki näkyvä endometrioosikudos vatsaontelosta.

Lapsettomuudesta kärsivistä endometrioosipotilaista noin puolet tulee lopulta raskaaksi ilman lapsettomuushoitoja. Jos endometrioosi ei ole erityisen vaikea, lapsettomuushoitojen tulokset ovat Niemen mukaan yhtä hyviä kuin muillakin lapsettomuuspotilailla. Raskaaksi tuleminen ei ole mahdotonta myöskään vaikeammin oireileville.

Kun vaihdevuodet alkavat ja kuukautiset loppuvat, endometrioosioireetkin helpottavat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Hongiston koulun ulkoseinät maalataan talkootyöllä – Mukana auttamassa alueen ensimmäinen kyläavustaja.
 2. Uimataito on hyvä henkivakuutus, mutta humalaista uimaria sekään ei välttämättä pelasta
 3. Lusp lahjoitti ikäihmisille 5 500 lohjalaisen E.Laihon valmistamaa kasvomaskia – lohjalaisyrityksen maskeja tilannut muun muassa Oulun kaupunki
 4. Lohjalaismiehille elinkautiset Virkkalan erityisen raa'asta murhasta – uhriin ainakin 70 teräaseiskua
 5. Ensimmäiset tulokset vihersiltahankkeesta: Lohjanharjun riistakamerassa havaittu hirviä
 6. Pubit ja ravintolat aukeavat Englannissa yli sadan päivän jälkeen
 7. Koronavirustartuntoja on maailmanlaajuisesti todettu jo yli 11 miljoonaa – eniten tartuntoja on Yhdysvalloissa, Brasiliassa ja Venäjällä
 8. Yhdysvalloissa juhlitaan itsenäisyyspäivää – Trump osallistuu juhlallisuuksiin graniittiin kaiverrettujen aiempien presidenttien valvovien silmien alla
 9. Välimerellä siirtolaisia pelastavalle alukselle julistettiin hätätila – siirtolaiset ovat käyttäytyneet itsetuhoisesti ja väkivaltaisesti
 10. Sadealue pyyhkäisee Suomen yli tänään
 11. Bolsonaro haluaa vesittää Brasilian tuoreen kasvomaskilain veto-oikeuksin – maassa on toiseksi eniten koronatartuntoja maailmassa
 12. Marinin hallituksen kykyihin luotetaan enemmän kuin Rinteen ja Sipilän – enemmistö kyselyyn vastanneista uskoo, ettei hallitus hajoa ennen seuraavia eduskuntavaaleja
 13. Maria Huntington vahvassa pituusvireessä Oulussa
 14. Oikeus torppasi Fortumin havittelemat muutokset Oulujoen vaelluskalamääräyksiin – uusia kalateitä ei silti tule ainakaan lähivuosina
 15. Haastattelussa: Jan Vapaavuori pelkää kansakunnan menettäneen puhtinsa ja laiskistuvan – "Unohdetaan, että kakku pitää leipoa ennen kuin sen jakaa"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Lohjalaismiehille elinkautiset Virkkalan erityisen raa'asta murhasta – uhriin ainakin 70 teräaseiskua
 2. Billnäsin koulun pihalla tiistaina puukotettu 17-vuotias pääsi sairaalasta – alaikäinen puukottaja rikospaikalla isänsä kanssa
 3. Suomesta löytyi uusi hyttyslaji, joka saattaa levittää malariaa
 4. Auto kiepsahti Turun moottoritiellä kaiteiden väliin
 5. Lohjalaiset vanhemmat tehneet kansalaisaloitteen kyläkoulujen suojelemiseksi – "Emme voi rangaista lapsia siitä, että he ovat syntyneet kyliin"
 6. Polkupyörävarkauksien sesonki kuumenee – Vuorokauden saldo Länsi-Uudellamaalla 22
 7. Laakspohjan kartanossa järjestetään 400 osallistujan esteratsastuskilpailut – "Tämä on monelle harrastajalle poikkeuksellinen tilaisuus"
 8. Ensimmäiset tulokset vihersiltahankkeesta: Lohjanharjun riistakamerassa havaittu hirviä
 9. 1990-luvulla Lohjan imagoa yritettiin kohottaa Edu Kettusen biisillä – muusikko ei muista "Sieluni on Lohjalla" -laulusta enää sanaakaan
 10. Hongiston koulun ulkoseinät maalataan talkootyöllä – Mukana auttamassa alueen ensimmäinen kyläavustaja.
 11. Bayern München vahvisti Leroy Sanen viisivuotisen sopimuksen
 12. Lohjan kaupunginjohtaja Mika Sivulan perheen uusi koti Rantakantille nousi monen vaiheen ja tragediankin kautta – tässä koko tarina 
 13. Henkilö: Vieläkö muistat Nilsiän öljysheikin? Hannu Karpon esittelemä kylähullu oli jopa Samantha Foxia suositumpi
 14. HJK:n Roni Peiponen lopettaa pelaajauransa 23-vuotiaana
 15. IS: Valmentajalle yli kolme vuotta vankeutta alaikäisen pelaajan törkeästä seksuaalisesta hyväksikäytöstä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.