Suomi avautuu maanantaina: ravintolaan, kirjastoon ja uimahalliin pääsee taas

Ravintolat voivat ottaa sisään vain puolet nykyisiin lupiin kirjatusta asiakasmäärästä. -Koivisto Antti Aimo-Koivisto / LEHTIKUVA

STT

Ravintolat ja kahvilat saavat maanantaina jälleen avata ovensa. Maanantaina avautuu myös suurin osa uimahalleista ja muista sisäliikuntapaikoista sekä uimarantojen pukeutumistiloista. Myös useimmissa kirjastoissa sekä lainaaminen että lehtien lukeminen on sallittua maanantaista alkaen. Museoista monet avaavat ovensa tiistaina, osa jo maanantaina.

Kaikkien palvelujen käyttöönottoon liittyy ohjeita tai rajoituksia, joilla pyritään estämään koronaviruksen leviämistä. Aukioloaikoja on lyhennetty, kävijämäärää rajattu ja yleisötilaisuuksia peruttu.

Ravintolat saavat olla auki enintään kello 23:een asti. Alkoholia saa tarjoilla kello 22:een. Ravintolat voivat ottaa sisään vain puolet nykyisiin lupiin kirjatusta asiakasmäärästä. Ravintolat saavat avata ovensa kello kuudelta aamulla, mutta alkoholia saa tarjoilla vasta aamuyhdeksästä eteenpäin.

Kaikille ravintola-asiakkaille pitää olla istumapaikka. Lisäksi ravintoloiden tulee muun muassa ilmoittaa asiakkailleen näkyvästi, etteivät oireiset saa tulla ravintolaan. Myös käsien pesuun tai desinfiointiin tulee olla näkyvä mahdollisuus.

Ravintolat ovat olleet suljettuina huhtikuun alusta alkaen, mutta ruuan myynti ulos on ollut sallittua. Eduskunta hyväksyi perjantaina väliaikaisen lakimuutoksen. Hallituksen on määrä arvioida seuraavan kerran juhannusviikolla, onko rajoituksia syytä lieventää tai tiukentaa.

Uimahallit rajaavat paikalla olevien määrää

Suurin osa uimarannoista, uimahalleista ja maauimaloista avataan kesäkuun alussa. Muutamat halleista otetaan jälleen käyttöön vasta myöhemmin kesällä, esimerkiksi Raatin uimahalli Oulussa ja Tesoman uimahalli Tampereella.

Samaan aikaan paikalla olevien uimareiden määrää rajoitetaan muun muassa siten, että uimahallissa saa olla enintään puolitoista tai kaksi tuntia. Osa uimahalleista järjestää kesällä vesijumppaa ja muuta ohjattua liikuntaa, osa kunnista ja kaupungeista taas on pannut nämä tauolle.

Osassa uimahalleista saunat ovat suljettuina, samoin useiden kuntien uimarannoilla. Yhdistysten ja yritysten yleisistä saunoista ainakin osa on avaamassa joko maanantaina tai myöhemmin alkavalla viikolla.

Kuntien ja kaupunkien urheilukentistä ja muista ulkoliikuntapaikoista suurin osa on avattu jo 14. toukokuuta. Sisäliikuntatiloista monet avataan 1. kesäkuuta, mutta osa vasta myöhemmin. Liikunnan harrastajia opastetaan muistamaan turvaetäisyys niin kassoilla jonotettaessa kuin liikkuessakin.

Useimmat kirjastot avaavat ovensa

Pääosa kuntien ja kaupunkien kirjastoista avataan maanantaina. Sekä lainaaminen että lehtien lukeminen on sallittua. Kirjastoautot palaavat reiteilleen, mutta samaan aikaan autoon tulevien määrää rajoitetaan. Osa kirjastoista pysyy vielä suljettuina, esimerkiksi Jyväskylässä muutamat kaupungin kirjastoista avaavat ovensa vasta myöhemmin kesällä.

Kirjastojen omatoimiaukioloajat ovat pääosin keskeytyksissä, koska ilman henkilökunnan paikallaoloa turvallisuutta ei pystytä varmistamaan. Myös asiakkaiden omien kirjojen kierrätykseen tarkoitetut vaihtokärryt on kärrätty takahuoneisiin.

Hallitus linjasi toukokuun 4. päivänä, että aineiston uloslainaaminen kirjastoista on sallittua saman tien muista rajoituksista huolimatta. Useat kirjastot ovat tämän perusteella sallineet varattujen kirjojen noutamisen jo toukokuussa lyhyin aukioloajoin.

Monet museot karsivat opastuksia

Useat taide- ja muut museot ovat ilmoittaneet avaavansa ovensa tiistaina 2. kesäkuuta. Osa museoista ja historiallisista nähtävyyksistä avaa jo maanantaina. Maanantaina avautuvat muiden muassa Olavinlinna, Hämeen linna sekä Espoossa toimiva Gallen-Kallelan museo.

Kesän aukioloajat ovat monissa museoissa tavanomaista lyhyemmät. Luennot ja yleisötapahtumat ovat tauolla ainakin kesä- ja heinäkuun. Myös ryhmille tarkoitettuja opastuksia on turvallisuuden nimissä karsittu.

Esimerkiksi Ateneumissa opastuksia ei järjestetä kesä- ja heinäkuun aikana lainkaan, ja elokuussa tilattaviin opastuksiin voi osallistua enintään kymmenen henkeä. Hämeen linnassa taas yleisöopastukset toteutetaan tavallista pienemmissä ryhmissä ja lähinnä ulkotiloissa.

Kesän isoista yleisötapahtumista suurin osa peruttu

Valmiuslain nojalla hallitus on rajoittanut kansalaisten kokoontumista. Kesäkuun alusta alkaen enintään 50 hengen kokoontumiset ovat sallittuja. Yli 500 hengen yleisötapahtumat ovat kiellettyjä heinäkuun loppuun asti.

Huvipuistot ovat aloittamassa tämän kesän toimintaansa hieman myöhemmin kesäkuussa. Esimerkiksi Linnanmäki avautuu 12. kesäkuuta ja Särkänniemi Tampereella 13. kesäkuuta. Huvipuistoalueelle tulevien määrää rajataan, eli lippuja myydään tavallista vähemmän.

Peruttujen yleisötapahtumien pitkään listaan kuuluvat muiden muassa Ruisrock, Seinäjoen tangomarkkinat ja Savonlinnan oopperajuhlat. Myös elokuun tapahtumia on peruttu, muiden muassa Tampereen Teatterikesä ja Helsingin juhlaviikot.

Useat peruttujen tapahtumien järjestäjät ovat ilmoittaneet, että jo ostetut liput kelpaavat sellaisenaan ensi vuonna.

Kokoontumisrajoitus ei koske yksityisiä tilaisuuksia, kuten yksityisjuhlia tai yksityisiä kokouksia. Hallitus kuitenkin suosittelee, ettei yksityistilaisuuksia järjestettäisi yli 50 hengelle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lohjan asuntomessuille rankentava Storbjörkin perhe: "Tässä rakennetaan loppuelämän kotia"
 2. Kuivausrumpu syttyi palamaan Nummelassa – kotona olleet asukkaat hoitivat alkusammutuksen
 3. Lintu puussa, eläin tuijottaa, harmaa joutsen ja mahtailevat metsot – Lohjalla on vuosittain kolmisenkymmentä eläimen pelastustehtävää. Pelastettavaa on hevosista lokkeihin ja joutseniin.
 4. Toivottu kirppis aloitti toimintansa Virkkalan torilla: "Paikalle voisi tulla myös vaikka trubaduureja ja marjamyyjiä"
 5. Aluevalvontavirasto valvoo ravintoloiden koronarajoitusten noudattamista – Länsi-Uudellamaalla ei ole havaittu suuria puutteita
 6. Kroatian istuva pääministeri julisti konservatiivipuolueensa voiton parlamenttivaaleissa
 7. Yhdysvalloissa koronatartuntojen kovasta lisääntymisestä syytetään liian nopeaa rajoitusten purkua
 8. Israel teki ilmaiskuja Gazaan vastaiskuna kaistaleelta ammuttuun rakettituleen
 9. Vihdoin se tapahtui – Joronen torjui Brescialle kalenterivuoden avausvoiton
 10. Kitee löi IPV:n Superpesiksessä, Manse PP hyytyi kotitappioon
 11. Sateet leviävät yöksi maan etelä- ja keskiosiin – maanantaiksi luvassa sadekuuroja ja tuulenpuuskia
 12. Liverpool napsii kotikentällään pelkästään voittoja – Valioliigan mestari ei hurmannut, mutta kukisti Aston Villan
 13. Tyypillisiä puheita Trumpille, epätyypillisiä presidentille: Trump suuntasi itsenäisyyspäivän puheensa ydinkannattajilleen, vaikka perinteisesti niillä on pyritty yhdistämään kansaa, tutkija arvioi
 14. Järjestö: Välimereltä pelastetut 180 siirtolaista voivat rantautua Sisiliaan
 15. Bottas paahtoi voittoon dramaattisessa F1-avauskisassa – Hamilton putosi palkintokorokkeelta aikasakon takia

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Lohjalaismiehille elinkautiset Virkkalan erityisen raa'asta murhasta – uhriin ainakin 70 teräaseiskua
 2. Kuivausrumpu syttyi palamaan Nummelassa – kotona olleet asukkaat hoitivat alkusammutuksen
 3. Tiesitkö? Jukka Kuoppamäki on Topeliuksen jälkeläinen, esiintyy Karjalohjan uudessa musiikkitapahtumassa Koivussa ja tähdessä
 4. Lintu puussa, eläin tuijottaa, harmaa joutsen ja mahtailevat metsot – Lohjalla on vuosittain kolmisenkymmentä eläimen pelastustehtävää. Pelastettavaa on hevosista lokkeihin ja joutseniin.
 5. Lohjan asuntomessuille rankentava Storbjörkin perhe: "Tässä rakennetaan loppuelämän kotia"
 6. Toivottu kirppis aloitti toimintansa Virkkalan torilla: "Paikalle voisi tulla myös vaikka trubaduureja ja marjamyyjiä"
 7. Auto kiepsahti Turun moottoritiellä kaiteiden väliin
 8. Melkein joka taloudessa on kaapeissa hylättyä elektroniikkaa, vaikka se olisi arvokkainta kierrätystavaraa
 9. Nostalginen aitta nousi Lohjalla suosituksi matkailukohteeksi — "Täällä on paljon houkutuksia"
 10. Ylinopeutta ajanut mies jäi poliisin haaviin 2 800 nuuskapurkkia autossaan – kahta parikymppistä joensuulaista epäillään veropetoksesta ja salakuljetuksesta
 11. Tiuhaan maaleja tekevä Sergio Ramos laukoi Real Madridin rangaistuspotkusta voittoon
 12. Kaupungit yrittävät neuvotella lentoreittien palauttamisesta – "keskustelut Finnairin kanssa eivät ole olleet vakavia"
 13. Poliisi lopetti Riina Mäkisen, 20, etsinnät – rikosepäily leijuu silti ilmassa
 14. Porrastasanteelta vedetty sähköjohto paljasti kannabisviljelmän Espoossa – poliisi käytti etälamautinta pesäpallomailalla uhkailleeseen mieheen
 15. Bottas paahtoi voittoon dramaattisessa F1-avauskisassa – Hamilton putosi palkintokorokkeelta aikasakon takia

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.