Ympäristötaitelija Christo on kuollut 84-vuotiaana – paketoi urallaan esimerkiksi Berliinin valtiopäivätalon

Christo tuli tunnetuksi näyttävistä ympäristöteoksistaan. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Suuren mittakaavan ympäristötaideteoksista tunnettu taiteilija Christo kuoli sunnuntaina 84-vuotiaana kotonaan New Yorkissa. Hän syntyi Bulgariassa vuonna 1935, mutta asui Yhdysvalloissa.

Christo Vladimirov Javacheff teki suuren osan teoksistaan puolisonsa Jeanne-Claude Denat de Guillebonin kanssa. Denat de Guillebon kuoli vuonna 2009.

Parin tunnetuimmat teokset ovat erilaisiin kankaisiin paketoituja julkisia rakennuksia tai tiloja. Vuonna 1985 paketointiin Pont Neufin silta Pariisissa, kymmenen vuotta myöhemmin Berliinin valtiopäivätalo.

Christon kuolemasta kerrottiin taiteilijaparin Facebook -sivulla. Sen mukaan suunnitteilla olleen teoksen, Pariisin Riemukaaren paketoimisen, on määrä toteutua syksyllä 2021. Alun perin teosta suunniteltiin tälle vuodelle, mutta sitä lykättiin koronaviruspandemian vuoksi. Riemukaari on tarkoitus päällystää hopeanhohtoisella kierrätyskankaalla.

Riemukaari-teoksen piti olla esillä yhtä aikaa Pariisin Pompidou-keskuksen laajan retrospektiivin kanssa. Pariskunnan Pariisiin liittyviä töitä esittelevän näyttelyn on määrä avautua heinäkuussa.

Pompidou-keskuksen mukaan Christo oli taikuri tai lumooja, jonka rooli nykytaiteen historiassa on keskeinen.

– Christo oli suuri taiteilija, joka pystyi antamaan uutta syvyyttä arkiseen elämäämme, keskuksen johtaja Serge Lasvignes sanoi uutistoimisto AFP:n saamassa lausunnossa.

Vuosia töitä, ei sponsorirahaa

Christon teoksia suunniteltiin tyypillisesti vuosia.

Lupaprosessit veivät aikaa, eikä lupaa läheskään aina lopulta saatu. Teokset olivat työläitä ja kalliita pystyttää, ja yleensä esillä vain lyhyen aikaa. Työtapa kuitenkin sopi Christolle.

– Luullakseni olisi hyvin tylsistyttävää työskennellä niin kuin monet taiteilijat työskentelevät, hän sanoi New York Timesille vuonna 2014.

Rakennusten paketoinnin lisäksi taiteilijapari esimerkiksi ympäröi Floridassa saaria kelluvalla vaaleanpunaisella materiaalilla.

– Taiteessa on kyse mielihyvästä. Visuaalinen mielihyvä on erittäin tärkeää: hyvin virkistävää, hyvin vangitsevaa, Christo kuvaili New York Timesissa vuonna 2016.

Teoksiin ei haluttu sponsorirahaa, vaan niitä rahoitettiin myymällä esimerkiksi Christon luonnoksia, kollaaseja ja litografioita.

– Maksamme omilla rahoillamme! Nämä projektit ovat lähtöisin meistä. Kukaan ei pyytänyt niitä. Kukaan ei pyytänyt meitä paketoimaan valtiopäivätaloa. Päätimme tehdä juuri sitä, mitä itse haluamme, Christo sanoi Lontoossa vuonna 2018 uutiskanava CNN:n mukaan.

Suomessa Christon taidetta on 2010-luvulla esitellyt ainakin Porin taidemuseo .

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Hongiston koulun ulkoseinät maalataan talkootyöllä – Mukana auttamassa alueen ensimmäinen kyläavustaja.
 2. Uimataito on hyvä henkivakuutus, mutta humalaista uimaria sekään ei välttämättä pelasta
 3. Lusp lahjoitti ikäihmisille 5 500 lohjalaisen E.Laihon valmistamaa kasvomaskia – lohjalaisyrityksen maskeja tilannut muun muassa Oulun kaupunki
 4. Lohjalaismiehille elinkautiset Virkkalan erityisen raa'asta murhasta – uhriin ainakin 70 teräaseiskua
 5. Ensimmäiset tulokset vihersiltahankkeesta: Lohjanharjun riistakamerassa havaittu hirviä
 6. Koronavirustartuntoja on maailmanlaajuisesti todettu jo yli 11 miljoonaa
 7. Yhdysvalloissa juhlitaan itsenäisyyspäivää – Trump osallistuu juhlallisuuksiin graniittiin kaiverrettujen aiempien presidenttien valvovien silmien alla
 8. Välimerellä siirtolaisia pelastavalle alukselle julistettiin hätätila
 9. Sadealue pyyhkäisee Suomen yli tänään
 10. Bolsonaro haluaa vesittää Brasilian tuoreen kasvomaskilain veto-oikeuksin – maassa on toiseksi eniten koronatartuntoja maailmassa
 11. Marinin hallituksen kykyihin luotetaan enemmän kuin Rinteen ja Sipilän – enemmistö kyselyyn vastanneista uskoo, ettei hallitus hajoa ennen seuraavia eduskuntavaaleja
 12. Maria Huntington vahvassa pituusvireessä Oulussa
 13. Oikeus torppasi Fortumin havittelemat muutokset Oulujoen vaelluskalamääräyksiin – uusia kalateitä ei silti tule ainakaan lähivuosina
 14. Haastattelussa: Jan Vapaavuori pelkää kansakunnan menettäneen puhtinsa ja laiskistuvan – "Unohdetaan, että kakku pitää leipoa ennen kuin sen jakaa"
 15. HJK:n Roni Peiponen lopettaa pelaajauransa 23-vuotiaana

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Lohjalaismiehille elinkautiset Virkkalan erityisen raa'asta murhasta – uhriin ainakin 70 teräaseiskua
 2. Billnäsin koulun pihalla tiistaina puukotettu 17-vuotias pääsi sairaalasta – alaikäinen puukottaja rikospaikalla isänsä kanssa
 3. Suomesta löytyi uusi hyttyslaji, joka saattaa levittää malariaa
 4. Auto kiepsahti Turun moottoritiellä kaiteiden väliin
 5. Lohjalaiset vanhemmat tehneet kansalaisaloitteen kyläkoulujen suojelemiseksi – "Emme voi rangaista lapsia siitä, että he ovat syntyneet kyliin"
 6. Polkupyörävarkauksien sesonki kuumenee – Vuorokauden saldo Länsi-Uudellamaalla 22
 7. Laakspohjan kartanossa järjestetään 400 osallistujan esteratsastuskilpailut – "Tämä on monelle harrastajalle poikkeuksellinen tilaisuus"
 8. Ensimmäiset tulokset vihersiltahankkeesta: Lohjanharjun riistakamerassa havaittu hirviä
 9. 1990-luvulla Lohjan imagoa yritettiin kohottaa Edu Kettusen biisillä – muusikko ei muista "Sieluni on Lohjalla" -laulusta enää sanaakaan
 10. Bayern München vahvisti Leroy Sanen viisivuotisen sopimuksen
 11. Hongiston koulun ulkoseinät maalataan talkootyöllä – Mukana auttamassa alueen ensimmäinen kyläavustaja.
 12. Lohjan kaupunginjohtaja Mika Sivulan perheen uusi koti Rantakantille nousi monen vaiheen ja tragediankin kautta – tässä koko tarina 
 13. HJK:n Roni Peiponen lopettaa pelaajauransa 23-vuotiaana
 14. Henkilö: Vieläkö muistat Nilsiän öljysheikin? Hannu Karpon esittelemä kylähullu oli jopa Samantha Foxia suositumpi
 15. IS: Valmentajalle yli kolme vuotta vankeutta alaikäisen pelaajan törkeästä seksuaalisesta hyväksikäytöstä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.