Veikkaus ei enää hämmennä peliautomaattien ja muiden pelien luvuilla – perusteli vanhaa ja uutta ilmoitustapaa kansainvälisellä käytännöllä

Rahapeliautomaateilla liikevaihto voi olla kymmenkertainen pelikatteeseen verrattuna. Jussi Nukari / LEHTIKUVA

STT

Rahapeliyhtiö Veikkaus ei enää sekoita peliautomaattipelien pelikatetta ja muiden pelien liikevaihtoa ilmoittaessaan kokonaisliikevaihdostaan. Keväällä julkaistuissa vuoden 2019 tulosluvuissaan Veikkaus raportoi rahapeleistä peliryhmittäin eriteltynä pelikatteen.

Yhtiö ei edelleenkään ilmoita todellista liikevaihtoaan tilinpäätöksessään, mutta siihen liitetyssä toimintakertomuksessa "pelaamisen kokonaisvolyymiksi" kerrotaan viime vuodelta noin 12,5 miljardia euroa. Kyseessä on liikevaihto, jota Veikkaus ei ole aiemmissa vuosiraporteissaan kertonut.

Veikkauksen liikevaihto on moninkertainen tuloslaskelmassa raportoituun 1,7 miljardin pelikatteeseen verrattuna. Aiemmassa, vuoden 2018 tilinpäätöksessä Veikkaus laski liikevaihdon useimmista peleistään. Kuitenkin raha-automaattipelien liikevaihto ilmoitettiin maksetuilla voitoilla vähennettynä, eli käytännössä raha-automaattipeleistä ilmoitettiin tuolloin pelikate liikevaihtona.

Tämän seurauksena Veikkaus esitti vuoden 2018 liikevaihdokseen noin kolme miljardia euroa, kun todellinen liikevaihto oli 13 miljardia, kuten Ylen MOT-toimitus viime syksynä kertoi. Liikevaihdosta siis suurin osa syntyy rahapeliautomaateista, mutta Veikkaukselle jäävästä 1,7 miljardin pelikatteesta automaattien osuus on noin 0,7 miljardia.

– On ehdottomasti selkeämpää raportoida kaikki peliryhmät samalla tavalla eli samalla myös tämä vertailukelpoisuus helpottuu eri tuoteryhmien välillä. Otimme sen käytännön, mikä kansainvälisesti on vallitseva käytäntö alalla. Esimerkiksi Ruotsissa ja Tanskassa näkyy pelikate samalla tavalla kuin meillä nyt, Veikkauksen talousjohtaja Regina Sippel sanoo STT:lle.

Veikkauksen toimitusjohtaja Olli Sarekoski perusteli MOT:n haastattelussa viime syksynä Veikkauksen aiempaa tapaa sekoittaa pelikate ja liikevaihto sillä, että kyseessä on rahapelialan normaali käytäntö. Kyseessä ei kuitenkaan ollut ainakaan pohjoismainen käytäntö.

Poikkeuksellinen käytäntö

Kilpailu- ja kuluttajaviraston (KKV) ekonomisti Lasse Pöyry pitää poikkeuksellisena, että Veikkauksen kaltainen iso yhtiö ei ilmoita liikevaihtoaan tuloslaskelmassa.

Pöyry on työssään tutkinut Veikkauksen toimintaa. Hänen mielestään olisi hyvä, jos Veikkaus täydentäisi ilmoittamiaan lukuja tiedoilla peliryhmien liikevaihdosta. Pelikatteen ja liikevaihdon avulla kuka tahansa pystyisi helposti laskemaan, mikä on ollut keskimääräinen palautusprosentti eri peliryhmissä.

Pöyryn mukaan liikevaihtotiedot toisivat hyvin esiin, miten Veikkauksen erilaiset rahapelit eroavat toisistaan. Näin kävisi ilmi, miten suuri liikevaihto tarvitaan tietyn pelikatteen muodostumiseen.

Esimerkiksi rahapeliautomaateilla liikevaihto voi olla kymmenkertainen pelikatteeseen verrattuna. Tämä johtuu siitä, että peliautomaateissa on verrattain korkea palautusprosentti.

– Peliautomaateissa raha kiertää tyypillisesti monta kertaa ennen kuin se jää automaattiin ja Veikkauksen kassaan, Pöyry sanoo STT:lle.

Pelaajan pitäisi saada enemmän tietoa

KKV:n Pöyryn mukaan on tietynlainen parannus aiempaan, että Veikkaus raportoi nyt kaikista peleistään saman luvun eli pelikatteen. Hän ei pidä liikevaihdon puuttumista hämäävänä, sillä pelikate kertoo parhaiten siitä, miten paljon rahaa ihmiset häviävät Veikkaukselle.

– Tietysti kaikkein parasta olisi, että ilmoitettaisiin molemmat suureet eli pelikatteen lisäksi myös liikevaihto kaikkien pelien osalta.

Pöyry ei usko, että kumpikaan luku lopulta kertoo yksittäiselle pelaajalle mitään pelaamisen riskeistä. Hänen mielestään ihmisten tulisi saada tietoa pelaamisestaan sillä hetkellä, kun he pelaavat rahapeliautomaatteja tai muita pelejä.

Tämän pitäisi olla mahdollista jo lähitulevaisuudessa, kun tunnistautumista laajennetaan Veikkauksen peleissä. Kauppoihin ja kioskeihin sijoitetuilla peliautomaateilla voi pelata vain tunnistautuneena ensi vuoden tammikuusta alkaen.

– Veikkaukselle pelaamisesta kertyvä data mahdollistaisi jatkossa nykyistä paremmin ajantasaisen informaation jakamisen kuluttajalle ja lisäisi pelaamisen hallinnan mahdollisuuksia. Esimerkiksi peliautomaatilla voisi kuluttajalle kertoa, kuinka pitkään ja millä summalla hän on jo pelannut, sekä vertailla näitä tietoja keskimääräiseen pelaajien käyttäytymiseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Hongiston koulun ulkoseinät maalataan talkootyöllä – Mukana auttamassa alueen ensimmäinen kyläavustaja.
 2. Uimataito on hyvä henkivakuutus, mutta humalaista uimaria sekään ei välttämättä pelasta
 3. Lusp lahjoitti ikäihmisille 5 500 lohjalaisen E.Laihon valmistamaa kasvomaskia – lohjalaisyrityksen maskeja tilannut muun muassa Oulun kaupunki
 4. Lohjalaismiehille elinkautiset Virkkalan erityisen raa'asta murhasta – uhriin ainakin 70 teräaseiskua
 5. Ensimmäiset tulokset vihersiltahankkeesta: Lohjanharjun riistakamerassa havaittu hirviä
 6. Bolsonaro haluaa vesittää Brasilian tuoreen kasvomaskilain veto-oikeuksin – maassa on toiseksi eniten koronatartuntoja maailmassa
 7. Marinin hallituksen kykyihin luotetaan enemmän kuin Rinteen ja Sipilän – enemmistö kyselyyn vastanneista uskoo, ettei hallitus hajoa ennen seuraavia eduskuntavaaleja
 8. Maria Huntington vahvassa pituusvireessä Oulussa
 9. Oikeus torppasi Fortumin havittelemat muutokset Oulujoen vaelluskalamääräyksiin – uusia kalateitä ei silti tule ainakaan lähivuosina
 10. Haastattelussa: Jan Vapaavuori pelkää kansakunnan menettäneen puhtinsa ja laiskistuvan – "Unohdetaan, että kakku pitää leipoa ennen kuin sen jakaa"
 11. HJK:n Roni Peiponen lopettaa pelaajauransa 23-vuotiaana
 12. Porkkalasta löytyi vanha rahakätkö
 13. IS: Valmentajalle yli kolme vuotta vankeutta alaikäisen pelaajan törkeästä seksuaalisesta hyväksikäytöstä
 14. Kirkkojoen taimenille tehtiin kutusorakoita Siuntiossa
 15. Jokerit pelaa SM-liigajoukkueita vastaan kuuden vuoden tauon jälkeen – osallistuu harjoitusturnaukseen Imatralla

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Lohjalaismiehille elinkautiset Virkkalan erityisen raa'asta murhasta – uhriin ainakin 70 teräaseiskua
 2. Billnäsin koulun pihalla tiistaina puukotettu 17-vuotias pääsi sairaalasta – alaikäinen puukottaja rikospaikalla isänsä kanssa
 3. Suomesta löytyi uusi hyttyslaji, joka saattaa levittää malariaa
 4. Auto kiepsahti Turun moottoritiellä kaiteiden väliin
 5. Lohjalaiset vanhemmat tehneet kansalaisaloitteen kyläkoulujen suojelemiseksi – "Emme voi rangaista lapsia siitä, että he ovat syntyneet kyliin"
 6. Polkupyörävarkauksien sesonki kuumenee – Vuorokauden saldo Länsi-Uudellamaalla 22
 7. Laakspohjan kartanossa järjestetään 400 osallistujan esteratsastuskilpailut – "Tämä on monelle harrastajalle poikkeuksellinen tilaisuus"
 8. 1990-luvulla Lohjan imagoa yritettiin kohottaa Edu Kettusen biisillä – muusikko ei muista "Sieluni on Lohjalla" -laulusta enää sanaakaan
 9. Ensimmäiset tulokset vihersiltahankkeesta: Lohjanharjun riistakamerassa havaittu hirviä
 10. Hongiston koulun ulkoseinät maalataan talkootyöllä – Mukana auttamassa alueen ensimmäinen kyläavustaja.
 11. Bayern München vahvisti Leroy Sanen viisivuotisen sopimuksen
 12. HJK:n Roni Peiponen lopettaa pelaajauransa 23-vuotiaana
 13. Henkilö: Vieläkö muistat Nilsiän öljysheikin? Hannu Karpon esittelemä kylähullu oli jopa Samantha Foxia suositumpi
 14. Poliisi antoi puukotuksen uhrille hätäensiapua poliisikoiran ensiaputarvikkeilla
 15. Lohjan kaupunginjohtaja Mika Sivulan perheen uusi koti Rantakantille nousi monen vaiheen ja tragediankin kautta – tässä koko tarina 

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.