Ennakoitua suurempi osa metsänomistajista asuukin vielä maaseudulla

Raportin mukaan yli puolet metsänomistajista asuu vielä maaseudun haja-asutusalueilla. RONI REKOMAA / LEHTIKUVA

STT

Suomalaisten metsänomistus ei ole siirtynyt kaupunkilaisten käsiin odotettua vauhtia, kertoo tänään julkaistu tutkimusraportt i.

Sen mukaan yli puolet metsänomistajista asuu vielä maaseudun haja-asutusalueilla.

Ennakoitua hitaampaa muutosta selittää, että vaikka yhä harvempi metsänomistaja asuu vakituisesti omalla metsätilallaan, on muualla tilan sijaintikunnassa asuminen yleistynyt selvästi.

Raportin mukaan maaseudulla asui viime vuonna 53 prosenttia metsänomistajista. Taajamassa asui 18 prosenttia ja kaupunkimaisessa ympäristössä 29 prosenttia metsänomistajista.

– Asuminen tilan sijaintikunnassa, mutta tilan ulkopuolella on lisääntynyt, kun maatalouden harjoittajat ja muut haja-asutusalueilla asuvat muuttavat eläkevuosiksi lähitaajamiin parempien palveluiden piiriin, kertoo tutkimushankkeen vetäjä Heimo Karppinen Helsingin yliopistosta tiedotteessa.

Metsänomistajien keski-ikä on 62 vuotta. Puolet metsänomistajista onkin eläkeiässä.

– Tutkimuksen mukaan vaikuttaa kuitenkin siltä, että ikääntymiskehitys tulee taittumaan lähitulevaisuudessa, Karppinen sanoo.

Metsänomistajat ovat myös entistä koulutetumpia. Koulutustason nousu on raportin mukaan ollut erityisen nopeaa kuluneen kymmenen vuoden aikana. Myös palkansaajien osuus metsänomistajista on kasvanut selvästi.

Turvaa ja tuloja korostavien osuus noussut

Raportin mukaan metsänomistajien tavoitteet ovat muuttuneet yllättävään suuntaan 2000-luvulla. Tutkijoiden mielestä olisi voinut olettaa virkistystavoitteiden ja muiden niin sanottujen aineettomien tavoitteiden vahvistuvan. Sen sijaan turvaa ja tuloja korostavien metsänomistajien osuus on selvästi noussut. Karppisen mukaan metsänomistukseen liittyvät tavoitteet näyttävät kymmenessä vuodessa muuttuneen enemmän taloudellisia arvoja painottaviksi.

Tiedot käyvät ilmi Metsänomistaja 2020 -tutkimuksen ensimmäisestä tulosraportista. Hankkeessa on mukana tutkijoita Helsingin yliopistosta, Luonnonvarakeskuksesta, Pellervon taloustutkimuksesta ja Työtehoseurasta.

Edellinen suuri tutkimus metsänomistajista julkaistiin vuonna 2009.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Vuoden Lauri Seija Virolainen: "Lohja on kaikki!"
 2. Kahden auton nokkakolari Raaseporissa
 3. Päätoimittaja Päivi Kallo: Maski kasvoille opastuksen kera
 4. Kilpavene ja huvivene törmäsivät Hangon edustalla – turmassa vakavasti loukkaantunut kuoli saamiinsa vammoihin, toinen loukkaantunut on sairaalahoidossa
 5. Virossa järjestetyssä tilaisuudessa altistui koronavirukselle kymmeniä suomalaisia, joista yli puolet helsinkiläisiä – näillä laivavuoroille he palasivat
 6. Pienkone putosi nousun yhteydessä Imatran lentokentällä – kuusi ihmistä viety sairaalaan
 7. Kolmasosa Bukarestin-lennon matkustajista kieltäytyi vapaaehtoisesta koronatestistä Helsinki-Vantaalla – testin muuttamista pakolliseksi pohditaan
 8. Liput ensimmäistä kertaa salkoihin Tove Janssonin ja suomalaisen taiteen kunniaksi
 9. Apuomenan toiminta jatkuu Lohjalla pääosin etänä, mutta jotkin lähitoiminnot käynnistyvät jälleen – "Nyt asiakkailla on varaa valita eri toiminnoista"
 10. Lohduton näky palopaikalta: Kuusi asuntoa tuhoutui tulipalossa Vihdin kirkonkylässä
 11. Hangon veneturmassa kuoli alakouluikäinen lapsi – poliisi tutkii tapahtunutta muun muassa kuolemantuottamuksena
 12. Syksyn kouluruokailut suunnitellaan Lohjalla koulukohtaisesti – ruokailujen järjestämiseen saattaa kohdistua uusia haasteita
 13. Sunnuntaina ei nähdä perinteistä autojonoa Upinniemeen – Rannikkoprikaatin valatilaisuutta voi seurata etänä netistä
 14. STM:n päällikkö suomalaisille: "Onko välttämätöntä lähteä ulkomaille tai osallistua suureen yleisötapahtumaan?"
 15. Lohja avasi omat sivut koronavirusinformaatiolle

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.