Lapin tulvatilanne näyttää hyvältä – vain Tornionjokilaaksossa huippu saavuttamatta

Varsinkin Kittilässä ja Rovaniemellä pelättiin tulvien aiheuttavan suuria vahinkoja. VESA MOILANEN / LEHTIKUVA

STT

Lapin ennätyslumisen talven jälkeen pelätyt suurtulvat näyttävät jäävän toteutumatta tänä keväänä. Varsinkin Kittilässä ja Rovaniemellä pelättiin tulvien aiheuttavan suuria vahinkoja.

– Nyt tilanne näyttää hyvältä. Kaikissa muissa keskeisissä paikoissa vedet ovat laskussa, paitsi Tornionjokilaaksossa. Siellä vedenpinnat vielä jonkin verran nousevat ja saavuttavat huippunsa Tornionjoen alueella ensi viikolla 10.–11. päivä kesäkuuta, Lapin Ely-keskuksen johtava vesitalousasiantuntija Timo Alaraudanjoki sanoo.

Alaraudanjoen mukaan tulvatilanne on menossa hyvään suuntaan, vaikka eilen tuli hetkellisesti huonompia tietoja Ivalosta.

– Ivalojoki sai saderyöpyn ja se eilisen aikana nouskahti, mutta se on nyt lähtenyt mukavasti laskuun.

Alaraudanjoen mukaan tulvatilanteen helpottumista auttaa se, ettei lähiaikoina ole luvassa sellaisia sateita, jotka kääntäisivät tilanteen uudelleen huonompaan suuntaan. Tornionjokilaakson tilanne ei myöskään ole kriittinen, vaikka tulvahuippu on siellä vielä saavuttamatta.

– Sielläkin virtaamat ovat tasaantuneet kevään kuluessa. Pellon alue oli pitkään ennusteissa, että siellä tultaisiin vahinkorajalle, mutta nyt näyttää, että siitä jäädään ehkä jopa puoli metriä.

Pellon ohella myös Tornion alue on ollut riskikohde, mutta siellä on penkereitä korotettu etuajassa. Alaraudanjoen mukaan Tornion penkereet riittävät hyvin.

Kittilä ja Rovaniemi säästyivät pahimmalta

Etukäteen ennakoitiin, että Kittilään ja Rovaniemelle tulisi merkittäviä tulvia ja samalla myös vahinkoja.

– Suurvahinkoa ei tullut. Kittilässä on viikon päivät vedenkorkeus ollut vahinkorajan tuntumassa. Ei siihen olisi sadetta paljon tarvittu, niin se olisi noussut kertaluokkaa eri lukemiin. Siinä mielessä sää suosi meitä tässä tilanteessa.

Sama tilanne on myös Kemijoella ja Rovaniemellä. Merkittävin tekijä tulvien välttämisessä on ollut mukava kevätsää – aurinkoinen ja vähäsateinen.

Alaraudanjoen mukaan merkittävin osa talven aikana sataneesta lumesta on jo nyt sulanut.

– Nyt ainoastaan sade voi muuttaa konkreettisesti tulvatilannetta, eikä tiedossa ole sellaisia sateita, jotka voisivat vedenpinnan laskua muuttaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Lohduton näky palopaikalta: Kuusi asuntoa tuhoutui tulipalossa Vihdin kirkonkylässä
 2. Suomessa todettu vuorokaudessa 29 uutta koronavirustartuntaa – Husin apulaisylilääkäri: "Trendi on ylöspäin, mistä pitää olla huolestunut"
 3. Rivitalo tulessa Vihdissä – yksi asukas toimitettu sairaalaan, sammutustyöt jatkuivat iltakymmeneltä
 4. Yksikään lohjalainen ei ole saanut koronadiagnoosia kuukauteen – testejä tehdään nyt arkipäivisin Lohjalla jopa 70
 5. Tällainen siitä nyt tuli: Kuvakavalkadi paljastaa upouuden Olympiastadionin uljaat piirteet erikoisine valolyhtyineen
 6. Suositukset lähestyvät – Maskien kysyntä kasvoi Lohjalla selvästi
 7. Yrittäjä Olli Muurainen kertoo saaneensa koronatartunnan – Karjaalla suljettiin ravintola altistuksen takia
 8. Lakkautettujen leikkipuistojen laitteita kierrätetään Lohjan puistoissa – Uusien laitteiden jatkuva hankkiminen olisi kaupungille iso menoerä
 9. Hurja takaa-ajo Raaseporissa: Moottoripyörän mittarissa 210 kilometrin tuntinopeus
 10. Helsinkiläinen Tiitu, 35, sai punkin puremasta pahan taudin: "Heräsin niin kovaan pääkipuun että oksensin – naama roikkui"
 11. Uusi halpabussi pysähtyy myös Lohjan Muijalassa
 12. Länsi-Uudenmaan musiikkiopistoon reilusti enemmän hakijoita – kasvu voi johtua opiston uudistetusta hakujärjestelmästä
 13. Poliisi vahvistaa: Helsingissä viime viikolla paljastunut henkirikos on paloittelusurma – 12 ihmistä vangittuna
 14. Nostalginen aitta nousi Lohjalla suosituksi matkailukohteeksi — "Täällä on paljon houkutuksia"
 15. Suomalaisprofessori: Räjähdys lisää Libanonin poliittisia jännitteitä entisestään

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.