Kymmenet tuhannet uhmasivat kieltoja ja kokoontuivat muistelemaan Taivaallisen rauhan aukion verilöylyä Hongkongissa

Laista äänestettiin samana päivänä kun Kiinan pääkaupungissa Pekingissä tapahtuneesta Taivaallisen rauhan aukion verilöylystä tuli kuluneeksi 31 vuotta. AFP / LEHTIKUVA

STT

Kymmenet tuhannet ihmiset ympäri Hongkongin erityishallintoaluetta uhmasivat torstaina viranomaisten kieltoja sytyttämällä kynttilöitä ja kokoontumalla muistelemaan Taivaallisen rauhan aukion verilöylyn vuosipäivää.

Muistopäivän vietto on kielletty Hongkongissa tänä vuonna ensimmäistä kertaa kolmeen vuosikymmeneen koronavirusepidemian vuoksi. Hongkongin demokratia-aktivistien mukaan kyseessä on pelkkä tekosyy mielenilmauksen kieltämiseen.

Eniten väkeä kertyi Victorian puistoon, joka on perinteisesti ollut vuosipäivän mielenosoitusten pääpaikka.

– Olen tullut tänne kynttiläkulkueeseen 30 vuotta muistaakseni kesäkuun 4. päivän uhreja. Tämä vuosi on kuitenkin minulle erityisen tärkeä, koska Hongkong on joutunut samanlaisen sorron kohteeksi saman hallinnon taholta, aivan samalla tavalla kuin tapahtui Pekingissä, sanoi pelkän sukunimensä Yip, 74, kertonut mies uutistoimisto AFP:n haastattelussa.

Poliisi kertoi Twitterissä pidättäneensä mustiin pukeutuneita protestoijia ainakin Mongkokin alueella.

Opiskelijoiden masinoimat mielenosoitukset saivat verisen lopun, kun armeija avasi 31 vuotta sitten Taivaallisen rauhan aukiolla Pekingissä tulen kohti mielenosoittajia. Mielenosoittajista sadat tai peräti tuhannet kuolivat. Tarkkaa määrää ei tiedetä vieläkään.

Parlamentti hyväksyi laululain

Hongkongin parlamentti hyväksyi torstaina kiistellyn laululain. Lakiesityksen myötä Kiinan kansallislaulun halventamisesta voidaan rangaista kovilla vankilatuomioilla.

Manner-Kiinan tukema lakiesitys hyväksyttiin äänin 41 puolesta ja yksi vastaan. Paikallisen parlamentin demokratiaa puolustava ryhmittymä ei suostunut antamaan ääntään. Sen sijaan he huusivat iskulauseita, jotka tuomitsivat käsittelyssä olleen lain.

Oppositio vastusti lakialoitetta näkyvästi.

– Jos haluatte ihmisten kunnioittavan kansallislaulua, olette valitettavasti valinneet väärän lähestymistavan, demokratiaa puolustava kansanedustaja Wu Chi-wai sanoi väittelyn aikana.

Hän siteerasi puheenvuorossaan Kiinan kansallislaulun Vapaaehtoisten marssin alkua, jossa julistetaan "Nouskaa kaikki te, jotka ette suostu olemaan orjia". Wun mielestä Kiinan keskushallinto kuitenkin sortaa hongkongilaisia ja heidät pakotetaan hallinnon orjiksi.

Manner-Kiinan hallinto on ollut raivoissaan hongkongilaisille, jotka ovat buuanneet Kiinan kansallislaululle. Erityisesti Kiinan johdon vihan ovat nostattaneet pintaan buuaavat jalkapallofanit.

Uusi laki vaatii vielä Hongkongin hallintojohtajan Carrie Lamin allekirjoituksen. Laki kriminalisoi kansallislaulun halventamisen, ja laulun pilkkaamisesta voi saada pahimmillaan kolmen vuoden vankilatuomion ja sakkoja.

Turvallisuuslaki kiristi tunnelmat

Tilanne Hongkongissa on kiristynyt entisestään sen jälkeen, kun Kiina hyväksyi uuden turvallisuuslain.

Kiinan parlamentin hyväksymän lakiesityksen mukaan Hongkongin alueella on tarkoitus kieltää terroristinen, kumouksellinen ja Kiinan kansallista turvallisuutta vaarantava toiminta.

Turvallisuuslaki on nostattanut laajoja levottomuuksia Hongkongissa. Mielenosoittajat pelkäävät lain käytännössä lopettavan Hongkongin aseman erityishallintoalueena.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lohduton näky palopaikalta: Kuusi asuntoa tuhoutui tulipalossa Vihdin kirkonkylässä
 2. Ensi viikolla koulujen alkaessa 5 775 lasta ja nuorta palaa lähiopetukseen Lohjalla – "Keskustelemalla voimme lievittää pelkoa"
 3. Rivitalo tulessa Vihdissä – yksi asukas toimitettu sairaalaan, sammutustyöt jatkuivat iltakymmeneltä
 4. Fokus-talon purku alkaa lokakuussa: Karjaan kirjasto on jo nyt suljettu - väistötilat Grabbegårdeniin
 5. Tulevaisuuden kapellimestarit johtavat Lohjan kaupunginorkesteria torstain konserteissa
 6. Uudet etätyöohjeet: Lohjan kaupungintalo avattu asiakkaille – etätöitä esimiehen kanssa sopien
 7. Ennätysmäärä osallistujia juoksi kilpaa Vihdin Jokikunnalla - Jyrki ja Mervi Kataiselle pitkä ja raskas sikalanmäki on tuttu haaste
 8. Real Madridin ja Espanjan maalivahtisuuruus Iker Casillas lopetti pelaajauransa
 9. Poliisi vaitonainen miehen epäiltyyn murhaan liittyvistä tutkimuksista Helsingissä – 12 epäiltyä pidätetty: 10 miestä, 2 naista
 10. Interpol: Kyberrikollisuus kasvanut korona-aikana huolestuttavasti
 11. "Mukavaa kesän jatkoa: elokuu toimii aina" – J. Karjalainen joutui jälleen siirtämään jättikonserttiaan
 12. Siksak-radat sekoittivat Länsi-Uusimaa-rasteilla
 13. Valko-Venäjän Lukashenko vihjailee "verilöylystä"
 14. Nokian renkaiden liikevoitto romahti reilusti tappiolliseksi – liikevaihtokin supistui yli kolmanneksella
 15. Kuluttajille tarkoitetut kasvomaskit käyvät kaupaksi kuin vessapaperi keväällä – useissa Prismoissa ja Citymarketeissa tarjolla vain tyhjiä hyllyjä

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.