Helleraja saattaa rikkoutua, kun viikonlopun sateinen sää muuttuu tavallista lämpimämmäksi – osa järvistä poikkeuksellisen lämpimiä

Lämpötila nousee viikonlopun jälkeen koko maassa, ja varsinkin maan etelä- ja länsiosassa on luvassa aurinkoa. RONI REKOMAA / LEHTIKUVA

STT

Viikonlopun epävakainen sää muuttuu alkuviikosta jopa hieman tavallista lämpimämmäksi ja aurinkoiseksi, kertoo Ilmatieteen laitos.

Lämpötila nousee viikonlopun jälkeen koko maassa, ja varsinkin maan etelä- ja länsiosassa on luvassa aurinkoa. Lämpötila liikkuu 20 asteen molemmin puolin, ja osassa maata voidaan rikkoa hellerajakin.

– Muutama päivä tästä eteenpäin maksimilämpötilat näyttäisivät olevan asteen tai kaksi tavanomaista korkeampia, arvioi Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Juha Tuomala.

Ilmatieteen laitoksen kuukausiennusteen mukaan lämpötila pysyy seuraavan kahden viikon aikana koko maassa tavanomaista lämpimämpänä.

Maan itäosassa ja Lapissa sää pysyy alkuviikolla vielä epävakaisena ja luvassa on paikoitellen sadekuuroja.

Lapin tulva-alueilla tilanne on viikonlopun aikana rauhoittumassa, ja tulvien ennustetaan aiheuttavan sunnuntaista eteenpäin enää lieviä vaurioita.

Sunnuntaina kovan tuulen varoitus koskee laajoja alueita Länsi- ja Pohjois-Suomessa, ja tuuli voi kasvaa paikoitellen vaarallisen voimakkaaksi.

Lauha talvi lämmitti järvet

Uimavedet lämpenevät tällä hetkellä hyvää vauhtia eri puolilla Suomea. Ympäristökeskuksen seurannan mukaan Lämpimin oli lauantaina 18,4 asteellaan Näsijärvi. Perjantaina järven lämpötila tosin käväisi jo hieman 19 asteen yläpuolella.

Näsijärven tämänhetkinen lämpötila on viisi astetta pitkän aikavälin keskiarvon yläpuolella. Seuraavaksi lämpimimmät olivat Virroilla sijaitseva Kitusjärvi (18,2 astetta) ja Närpiön Hinjärvi (17,9), joiden lämpötila ylitti keskiarvon noin kolmella asteella.

Suurista järvistä Pielinen oli myös reilut kolme astetta tavallista lämpimämpi 15,5 asteella ja Kallavesi hieman vajaat kolme 14,5 asteen lämpötilalla.

– Talvi oli ennätyksellisen lauha lähes koko maassa. Lämpeneminen on päässyt aikaisemmin liikkeelle, kun jäät ovat sulaneet aiemmin, Tuomala sanoo.

Hän arvioi, että ilmat säilyvät tavanomaista lämpimämpinä ainakin juhannukselle asti. Tämä lupaa hyvää myös järvien lämpenemiselle.

– Kunhan ei kauheasti tuule, Tuomala huomauttaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Lohduton näky palopaikalta: Kuusi asuntoa tuhoutui tulipalossa Vihdin kirkonkylässä
 2. STM:n päällikkö suomalaisille: "Onko välttämätöntä lähteä ulkomaille tai osallistua suureen yleisötapahtumaan?"
 3. Länsi-Uudenmaan asuntomurtojen suma selvisi – Poliisi: "Miesjoukko kiinni tarkkasilmäisten ansiosta"
 4. Tällainen siitä nyt tuli: Kuvakavalkadi paljastaa upouuden Olympiastadionin uljaat piirteet erikoisine valolyhtyineen
 5. Suomessa todettu vuorokaudessa 29 uutta koronavirustartuntaa – Husin apulaisylilääkäri: "Trendi on ylöspäin, mistä pitää olla huolestunut"
 6. Yrittäjä Olli Muurainen kertoo saaneensa koronatartunnan – Karjaalla suljettiin ravintola altistuksen takia
 7. Näyttelijä Maija Karhi on kuollut – Yle: Voitti Jussi-patsaita jo 1950-luvulta lähtien
 8. Yksikään lohjalainen ei ole saanut koronadiagnoosia kuukauteen – testejä tehdään nyt arkipäivisin Lohjalla jopa 70
 9. STM:n Varhila: Kasvomaskisuositus tulee, jos koronatilanne huononee
 10. Syksyn kouluruokailut suunnitellaan Lohjalla koulukohtaisesti – ruokailujen järjestämiseen saattaa kohdistua uusia haasteita
 11. Karstuntie kuntoon elokuun aikana: Teräsverkkoa rakenteisiin – päällystystyö alkaa 17.8.
 12. Suurseurojen ykköspyssyt tulehdustilassa Mestarien liigan neljännesvälierien alla
 13. Rivitalo tulessa Vihdissä – yksi asukas toimitettu sairaalaan, sammutustyöt jatkuivat iltakymmeneltä
 14. Lakkautettujen leikkipuistojen laitteita kierrätetään Lohjan puistoissa – Uusien laitteiden jatkuva hankkiminen olisi kaupungille iso menoerä
 15. ”Kuin pienellä lomalla kävisi” – Lohjan Seudun Soutajat juhlii 30-vuotista taivaltaan soutukilpailulla

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.