Pohjois-Korea aikoo katkaista yhteydet naapuriinsa Etelä-Koreaan

Pohjoiskorealaisia opiskelijoita kerääntyi lauantaina Pjongjangissa tilaisuuteen, jossa paheksuttiin loikkareita. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Pohjois-Korea aikoo katkaista yhteydet naapurimaahansa Etelä-Koreaan, kertoo diktatuurin valtiollinen uutistoimisto KCNA. Se kutsui Etelä-Koreaa Pohjois-Korean "viholliseksi".

Maa aikoo laittaa jäihin kaiken poliittisen ja sotilaallisen vuoropuhelun sekä vetäytyä vuonna 2018 avatun Koreoiden yhteystoimiston välityksellä käydyistä keskusteluista.

Yhteydet on määrä katkaista tiistaina puolilta päivin paikallista aikaa.

Pohjois-Korean mukaan sen rajan yli on etelästä lähetty diktatuurin hallintoa arvostelevia lentolehtisiä.

Etelä-Koreassa ilmestyvän Korea Heraldin mukaan pohjoinen naapuri varoitti jo viime viikolla vakavista seurauksista, jos etelä ei pysäytä ilmapallojen mukana kulkeutuvien lentolehtisten tulvaa. Lähetyksistä ovat vastuussa erityisesti Pohjois-Koreasta pois loikanneet ja muut aktivistit.

Lehti kertoi lisäksi, että maanantaina Pohjois-Korea ei vastannut Etelä-Korean aamupuheluihin. Puhelut yhteystoimiston kautta soitetaan tavallisesti jokaisena aamuna ja iltapäivänä. Maanantain iltapäiväpuheluun Pohjois-Korean kerrotaan vastanneen.

Maat ovat edelleen teknisesti sotatilassa, sillä vuonna 1953 päättyneen Korean sodan jäljiltä on voimassa aselepo, mutta ei virallista rauhaa.

Pohjoisen varoitus tuli jo viime viikolla

Lentolehtisissä esimerkiksi ihmisoikeusrikkomuksista ja ydinaseiden haalimisesta kritisoidun Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin vaikutusvaltainen sisar Kim Yo-jong uhkasi viime torstaina lausunnossaan romuttaa Koreoiden välisen sopimuksen, joka allekirjoitettiin vuonna 2018.

Etelä-Korean yhdistymisministeriö kertoi pian lausunnon jälleen maan hallituksen harkitsevan lakia, joka kieltäisi maiden välejä pitkään hiertäneet lentolehtiskampanjat. Ministeriön suunnittelema kielto herättäisi todennäköisesti närkästystä, sillä se voitaisiin nähdä ilmaisunvapauden estämisenä.

Vuonna 2018 maiden johtajat kuvailivat sopimuksen olevan askel kohti rauhaa ja poistavan sodan uhan Korean niemimaalta. Suurta osaa sopimukseen kirjatuista asioista ei kuitenkaan ole toteutettu.

Sopimuksesta huolimatta Koreoiden välit ovat olleet jäätävät.

Viime kuukausina Pohjois-Korea on tehnyt useita ohjuskokeita. Neuvottelut ydinaseriisunnasta sen ja Yhdysvaltojen välillä eivät olleet edenneet sitten viime vuoden.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Vuoden Lauri Seija Virolainen: "Lohja on kaikki!"
 2. Kahden auton nokkakolari Raaseporissa
 3. Päätoimittaja Päivi Kallo: Maski kasvoille opastuksen kera
 4. Kilpavene ja huvivene törmäsivät Hangon edustalla – turmassa vakavasti loukkaantunut kuoli saamiinsa vammoihin, toinen loukkaantunut on sairaalahoidossa
 5. Pienkone putosi nousun yhteydessä Imatran lentokentällä – kuusi ihmistä viety sairaalaan
 6. Virossa järjestetyssä tilaisuudessa altistui koronavirukselle kymmeniä suomalaisia, joista yli puolet helsinkiläisiä – näillä laivavuoroille he palasivat
 7. Kolmasosa Bukarestin-lennon matkustajista kieltäytyi vapaaehtoisesta koronatestistä Helsinki-Vantaalla – testin muuttamista pakolliseksi pohditaan
 8. Liput ensimmäistä kertaa salkoihin Tove Janssonin ja suomalaisen taiteen kunniaksi
 9. Apuomenan toiminta jatkuu Lohjalla pääosin etänä, mutta jotkin lähitoiminnot käynnistyvät jälleen – "Nyt asiakkailla on varaa valita eri toiminnoista"
 10. Lohduton näky palopaikalta: Kuusi asuntoa tuhoutui tulipalossa Vihdin kirkonkylässä
 11. Hangon veneturmassa kuoli alakouluikäinen lapsi – poliisi tutkii tapahtunutta muun muassa kuolemantuottamuksena
 12. Sunnuntaina ei nähdä perinteistä autojonoa Upinniemeen – Rannikkoprikaatin valatilaisuutta voi seurata etänä netistä
 13. Syksyn kouluruokailut suunnitellaan Lohjalla koulukohtaisesti – ruokailujen järjestämiseen saattaa kohdistua uusia haasteita
 14. STM:n päällikkö suomalaisille: "Onko välttämätöntä lähteä ulkomaille tai osallistua suureen yleisötapahtumaan?"
 15. Lohja avasi omat sivut koronavirusinformaatiolle

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.