Netin seksuaalirikollisuutta koskevaan rikoslainsäädäntöön vaaditaan muutoksia – Professori allekirjoittaa uudistustarpeen

Aloite koskee lapsiin kohdistuvaa seksuaalista ja fyysistä väkivaltaa sisältävän kuvamateriaalin hallussapitoa ja levittämistä. Jussi Nukari / LEHTIKUVA

STT

Yli sata kansanedustajaa vaatii lakialoitteessa muutoksia netin seksuaalirikollisuutta koskevaan lainsäädäntöön. Aloite koskee lapsiin kohdistuvasta seksuaalisesta ja fyysisestä väkivallasta tuotettua kuvamateriaalia.

Lapin yliopiston rikosoikeuden professori Minna Kimpimäki sanoo, että laissa on uudistamisen tarvetta. Merkittävimmäksi nykylain puutteeksi hän mainitsee sen, ettei lasten seksuaalista hyväksikäyttöä kuvaavan materiaalin hallussapito ja levittäminen ole seksuaalirikosluvussa.

– Asiaa ei ihan perin pohjin harkittu silloin 90-luvulla, kun nämä säännökset omaksuttiin. Silloin nämä lapsia koskevat teot hahmotettiin osana pornografiasääntelyä, joka tuli yleistä järjestystä vastaan tehtyjä rikoksia käsittelevään lukuun.

Rangaistusasteikkoon ei Kimpimäen mukaan voi ottaa kantaa ilman kokonaisvaltaisempaa tarkastelua.

Maksimin korotuksesta lisää tutkinta-aikaa

Aloitteen tekijöiden mukaan materiaalin hallussapitoa ja levittämistä koskeva lainsäädäntö on epäloogista ja rangaistukset liian lieviä.

– Koska rangaistukset ovat lieviä, teot myös vanhenevat nopeasti. Tavallisessa CAM-materiaaliin liittyvässä rikostapauksessa tutkittavaa materiaalia voi olla kymmeniä tuhansia kuvia ja videoita. Yhdenkin tapauksen tutkinta on hyvin vaativaa ja pitkäkestoista, sanoo tiedotteessa syyttäjätaustainen Pihla Keto-Huovinen.

CAM tulee sanoista child abuse material, mikä suomeksi tarkoittaa lapsen hyväksikäyttöä tai pahoinpitelyä kuvaavaa materiaalia.

Keskusrikospoliisin rikoskomisario Jyri Hiltunen sanoo, että tällä hetkellä hyväksikäyttömateriaalin hallussapito vanhenee kahdessa vuodessa. Aloitteen mukainen enimmäisrangaistuksen nosto pidentäisi vanhenemisajan viiteen vuoteen, mikä Hiltusen mukaan helpottaisi rikosten tutkimista.

– Monessa poliisilaitoksessa on tutkijoita niin vähän ja prosesseista on tullut niin pitkäkestoisia, että tutkinnan aloittamiseen saattaa mennä yli vuosi. Tutkiminen kuitenkin edellyttää pakkokeinoja, koneiden läpikäymistä, materiaalin luokittelua ja kuulusteluja, ja kaksi vuotta saattaa kulua nopeasti.

Väkivaltamateriaalin hallussapito ei ole rikos

Aloitteessa todetaan, että koska materiaalilla on kysyntää, eli ihmisiä, jotka haluavat katsoa sitä, sitä myös tuotetaan. Materiaalista tekijät ja jakajat saavat myös taloudellista hyötyä, ja markkinan arvo mitataan miljardeissa euroissa vuosittain, aloitteessa sanotaan.

Keto-Huovinen ja toinen aloitteen tekijä, poliisitaustainen Marko Kilpi huomauttavat myös, että väkivaltamateriaalin hallussapitoa ei ole Suomessa kriminalisoitu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lohduton näky palopaikalta: Kuusi asuntoa tuhoutui tulipalossa Vihdin kirkonkylässä
 2. Ensi viikolla koulujen alkaessa 5 775 lasta ja nuorta palaa lähiopetukseen Lohjalla – "Keskustelemalla voimme lievittää pelkoa"
 3. Rivitalo tulessa Vihdissä – yksi asukas toimitettu sairaalaan, sammutustyöt jatkuivat iltakymmeneltä
 4. Fokus-talon purku alkaa lokakuussa: Karjaan kirjasto on jo nyt suljettu - väistötilat Grabbegårdeniin
 5. Tulevaisuuden kapellimestarit johtavat Lohjan kaupunginorkesteria torstain konserteissa
 6. USU: Kolme pankkia tarjoaa yhä maksuttomia lainanlyhennysvapaita
 7. Peruskouluverkko harvenee seuraavien 20 vuoden aikana entisestään, arvioi Opetushallitus – jyrkimmässä laskelmassa nykykouluista voitaisiin sulkea lähes puolet
 8. Australian Victoriassa jopa yli 12 000:ta euroa vastaavat sakot koronarikkomuksesta
 9. Tänään rapsahti rahaa monen tilille verottajalta – mitä jos et saanutkaan, vaikka piti?
 10. Koronakriisi lisäsi selvästi lemmikkien määrää, ja se näkyy Musti Groupin hyvässä tuloksessa
 11. Kävelystä saa pienten muutosten avulla tavallista tehokkaampaa – katso personal trainerin vinkit
 12. Chilen kaivosturma 10 vuotta sitten johti poikkeukselliseen pelastusoperaatioon
 13. Kertaalleen heikentynyt Isaias-hurrikaani iski Pohjois-Carolinaan
 14. Suomen Vuokranantajat ennustaa vuokrien jatkavan hiipivää nousuaan – koronakriisin hidastamaa arvonnousua kurotaan nopeimmin kiinni kasvukeskuksissa
 15. Siniset osallistuu kevään kuntavaaleihin – Puoluesihteeri ei tiedä, mitä viisi ex-ministeriä aikovat tehdä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.