Hus: Koronarajoitusten vähentäminen ja alkukesän tapahtumat eivät näy tartuntaluvuissa

Husin johtajaylilääkärin mukaan virukselle altistumisia on viime aikoina tapahtunut. Roni Rekomaa / LEHTIKUVA

STT

Kesän alussa kevennetyt rajoitukset eivät toistaiseksi näy lisääntyneinä tartuntoina, sanoo Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi.

Moni on pelännyt, että ravintoloiden avautuminen, koulujen päättäjäisjuhlinta ja esimerkiksi viime viikon suuri Black Lives Matter -tukimielenosoitus Helsingissä olisivat johtaneet tartuntojen ryöpsähtämiseen.

Mäkijärven mukaan virukselle altistumisia on tapahtunut, mutta niiden perusteella ei ole löydetty uusia tartuntaketjuja. Kokonaisuutena uusien tartuntojen määrä jatkaa laskemista.

Uusia tartuntoja varmistui keskiviikkona 15 kappaletta, kertoi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. Kuolemantapauksia ei todettu. Sairaalahoidossa on 28 potilasta, joista tehohoidossa neljä. Nämä määrät pysyivät samoina edellispäivästä.

Helsingin yliopiston immunologian professori Seppo Meri arveli tiistaina Ylelle , ettei Suomeen todennäköisesti tule toista tartunta-aaltoa. Mäkijärven mielestä asiaan on liian aikaista ottaa kantaa.

– Tuorein ennuste näyttää, että tartuntamäärät vähenevät. On kuitenkin vaikeaa sanoa, miten mennään pitkällä tähtäimellä varsinkin kesän jälkeen, kun palataan kouluihin ja työpaikoille.

Kiireettömät hoitojonot pidentyneet

THL:n mukaan koronavirusepidemia on pakottanut sairaanhoitopiirit siirtämään monia kiireettömiä hoitoja viime kuukausina.

Hoitoa odottaneista potilaista 7 702 oli toukokuussa odottanut hoitoon pääsyä yli puoli vuotta. Määrä on poikkeuksellinen, sillä THL:n mukaan näin pitkään hoitoa odottaneita potilaita on tähän aikaan vuodesta ollut keskimäärin tuhat viimeisen kymmenen vuoden ajan.

Osa hoitojen siirtymisistä selittyy sillä, että mahdollista koronavirustartuntaa pelänneet ihmiset ovat oma-aloitteisesti peruneet sovittuja hoitoaikoja.

Samaan aikaan kun jonot pitenivät, uusia potilaita tuli hoitojonoon peräti 35 000 viime vuotta vähemmän.

– Perusterveydenhuollon käynnit ovat vähentyneet koronavirusepidemian aikana, joten potilaita ei todennäköisesti ole lähetetty entiseen malliin myöskään erikoissairaanhoitoon, arvioi THL:n kehittämispäällikkö Pirjo Häkkinen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Vuoden Lauri Seija Virolainen: "Lohja on kaikki!"
 2. Kahden auton nokkakolari Raaseporissa
 3. Päätoimittaja Päivi Kallo: Maski kasvoille opastuksen kera
 4. Kilpavene ja huvivene törmäsivät Hangon edustalla – turmassa vakavasti loukkaantunut kuoli saamiinsa vammoihin, toinen loukkaantunut on sairaalahoidossa
 5. Kolmasosa Bukarestin-lennon matkustajista kieltäytyi vapaaehtoisesta koronatestistä Helsinki-Vantaalla – testin muuttamista pakolliseksi pohditaan
 6. Virossa järjestetyssä tilaisuudessa altistui koronavirukselle kymmeniä suomalaisia, joista yli puolet helsinkiläisiä – näillä laivavuoroille he palasivat
 7. Pienkone putosi nousun yhteydessä Imatran lentokentällä – kuusi ihmistä viety sairaalaan
 8. Liput ensimmäistä kertaa salkoihin Tove Janssonin ja suomalaisen taiteen kunniaksi
 9. Apuomenan toiminta jatkuu Lohjalla pääosin etänä, mutta jotkin lähitoiminnot käynnistyvät jälleen – "Nyt asiakkailla on varaa valita eri toiminnoista"
 10. Lohduton näky palopaikalta: Kuusi asuntoa tuhoutui tulipalossa Vihdin kirkonkylässä
 11. Hangon veneturmassa kuoli alakouluikäinen lapsi – poliisi tutkii tapahtunutta muun muassa kuolemantuottamuksena
 12. Sunnuntaina ei nähdä perinteistä autojonoa Upinniemeen – Rannikkoprikaatin valatilaisuutta voi seurata etänä netistä
 13. Syksyn kouluruokailut suunnitellaan Lohjalla koulukohtaisesti – ruokailujen järjestämiseen saattaa kohdistua uusia haasteita
 14. STM:n päällikkö suomalaisille: "Onko välttämätöntä lähteä ulkomaille tai osallistua suureen yleisötapahtumaan?"
 15. Lohja avasi omat sivut koronavirusinformaatiolle

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.