THL:n tutkijat: Huumeongelma ei ratkea rangaistuksilla

THL:n tutkimuskatsauksen perusteella huumeongelman ratkomiseen on tehokkaampia keinoja kuin rangaistukset. Martti Kainulainen / LEHTIKUVA

STT

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkijoiden julkaisema katsaus ottaa selvän kannan huumeiden vastaiseen työhön. Tutkimuskatsauksen mukaan rangaistukset eivät ratkaise huumeongelmaa.

– Tutkimukset maailmalta kertovat, että parempia ratkaisuja voidaan saada sosiaali- ja terveydenhuollon toimenpitein, sanoo tutkimusprofessori Pekka Hakkarainen THL:n tiedotteessa.

Katsauksessa todetaan, että huumeiden käyttö ja huumekuolemat ovat lisääntyneet ympäri maailmaa ankarista rajoitustoimista huolimatta. Myös Suomessa käyttö ja haitat ovat lisääntyneet.

Huumeiden käyttöä on vuosikymmeniä pidetty lähinnä rikosoikeudellisena asiana. Tutkimusten mukaan perinteinen rikoslainsäädäntöön perustuva huumepolitiikka kuitenkin syventää sosiaalista eriarvoisuutta sekä lisää kansanterveysongelmia ja kustannuksia.

Onko rangaistavuuden poisto ratkaisu?

Yhdeksi ratkaisuksi ongelmaan on esitetty dekriminalisointia eli rangaistavuuden poistamista. THL:n katsaukseen kerättiin tietoa dekriminalisoinnin toteutustavoista ja vaikutuksista eri puolilla maailmaa.

– Tilanne on jokaisessa maassa erilainen, joten kansallisilla malleilla vastataan eri tarpeisiin erilaisin tuloksin, sanoo THL:n vieraileva tutkija Ali Unlu.

Katsauksen mukaan huumeiden käytön dekriminalisointi vähentää huumeiden käyttäjien tartuntatautiriskiä ja huumekuolemia. Lisäksi apua ja hoitoa on helpompi hakea.

– Jos tavoitteena on ehkäistä huumekuolemia, lisäresursseja pitää osoittaa myös huumeongelmaisten hoitoon ja tukeen. Pelkkä käyttöön ja hallussapitoon liittyvä lainmuutos ei ole riittävä toimi, tutkimusohjelmajohtaja Tuukka Tammi painottaa.

Suurin este dekriminalisoinnin käyttöönotolle on pelko huumeiden käytön nopeasta lisääntymisestä. Tutkimusryhmä kuitenkin huomauttaa, että pitkällä aikavälillä se ei ole aiheuttanut merkittävää kasvua.

– Huumeiden lainsäädännöllinen asema ei ole ainoa käytön yleisyyttä ennustava tekijä. Sen tarkastelussa on otettava laajemmin huomioon kansalliset ja kansainväliset sosiaaliset, kulttuuriset ja nuorisokulttuuriset tekijät, Hakkarainen sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Juuri nyt: Rivitalo tulessa Vihdissä – yksi asukas toimitettu sairaalaan, sammutustyöt jatkuivat iltakymmeneltä
 2. Fokus-talon purku alkaa lokakuussa: Karjaan kirjasto on jo nyt suljettu - väistötilat Grabbegårdeniin
 3. Tulevaisuuden kapellimestarit johtavat Lohjan kaupunginorkesteria torstain konserteissa
 4. Faces onnistui epäilyksistä huolimatta – Järjestäjän mukaan kävijöitä monta sataa
 5. Raamattukylässä jo yli 130000 kävijää
 6. Huntington paransi 100 metrin ennätystään kertarysäyksellä – Kalevan kisoissa tähtäimessä on seitsenottelun Suomen ennätys
 7. Luksian vastaanottotilaisuudet uusille opiskelijoille tällä viikolla porrastetusti Lohjalla ja Nummelassa – opetus aloitetaan lähiopetuksena
 8. Keskiaikaiset Markkinat Siuntiossa lauantaina – työnäytöksiä, eläimiä ja vaakunoiden suunnittelua
 9. Asuntomessut Tuusulassa: Japandi-tyylissä skandinaavinen harmonia kohtaa japanilaisen askeettisuuden ja tyylipuhtauden
 10. Tekstiviestit: "Kyllä siellä olisi useampikin tankkauspiste jos se olisi kannattavaa"
 11. Pääkirjoitus: Lähde rohkeasti keväällä ehdolle
 12. Lohjalaiselle kuskilupaukselle Tuukka Taposelle upea voitto EM-osakilpailusta
 13. Trump: TikTokilla aikaa syyskuun puoleenväliin myydä USA:n toimintonsa yhdysvaltalaiselle yhtiölle
 14. Kuka varasti lohjalaiskoulujen jumppakärryn? ­­ ­– Kuomullinen peräkärry vietiin Tennarin parkkipaikalta kolme viikkoa sitten. Voimisteluvälineet ovat yhä kadoksissa.
 15. Kirjoittajavieras Pirjo-Leena Forsström: Laatua – vaadimmeko sitä?

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.