Kuuma kesäsää tuo myös vaaraa – metsäpalovaroitukset kattavat ensi viikolla koko Suomen

Metsäpalovaroitukset saattavat käydä juhannuskokkojen kohtaloksi. HEIKKI SAUKKOMAA / LEHTIKUVA

STT

Metsäpalovaroitukset laajenevat ensi viikon alussa. Juhannusviikon keskiviikkona varoitukset ovat voimassa koko Suomessa metsäpalojen vaaran ollessa suuri.

Ilmatieteen laitos kertoo, ettei juhannusviikonlopun metsäpalovaroitusten laatua tiedetä vielä tarkasti.

– Seuraamme tilannetta tarkasti. Kysymysmerkkinä ja muuttujana on se, että keskiviikon aikana maassamme myös sadekuurojen todennäköisyys on suuri. Tämänhetkisten ennusteiden perusteella erityisesti keskiviikon ja mahdollisesti torstain aikana sadekuurot leviäisivät lännestä aina pohjoiseen saakka, Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Ville Siiskonen kertoo.

Sade ei välttämättä muuta varoituksia

ITL:n metsäpaloindeksi- ja ennustemallit eivät vielä ylety juhannusviikonlopulle saakka. Ilmatieteen laitos kertoo, että vain jonkinlaiset sateet eivät itsessään poista mahdollisuutta metsäpalovaroitusten pahenemiselle. Rankkakaan sade ei riitä, jos se jää vain pienelle alueelle.

– Vielä ei ole täysin varmaa, kuinka paljon sataa ja kuinka laaja-alainen sadealue on. Vaikka jossain tulisi vahvojakin sadekuuroja, niin jos ne jäävät paikallisiksi, ei metsäpalojen vaara poistu niiden myötä. Runsaammalla sademäärällä on jo vaikutus maastoon, meteorologi Siiskonen avaa tilannetta.

Varoitukset voivat viedä kokot

Metsäpalovaroitukset saattavat siis käydä koko maassa juhannuskokkojen kohtaloksi, sillä varoituksen voimassa ollessa avotulen teko ei ole luvallista. Kokko katsotaan avotuleksi. Varsinkin tuulisella säällä laiton avotulen teko aiheuttaa hengenvaaran.

Lapissa poikkeuksellinen tulvakevät on päättymässä, mutta vesimassoista huolimatta tulvat eivät välttämättä auta metsäpalojen riskeihin.

– Kun luvassa on pitkän aikaa kuivaa ja lämmintä säätä suurella maastoalueella, ei tulvalla ole välttämättä merkitystä joka puolelle aluetta, Siiskonen toteaa.

Lämmin keli jatkuu Suomessa myös juhannusviikon alussa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Vuoden Lauri Seija Virolainen: "Lohja on kaikki!"
 2. Kahden auton nokkakolari Raaseporissa
 3. Päätoimittaja Päivi Kallo: Maski kasvoille opastuksen kera
 4. Kilpavene ja huvivene törmäsivät Hangon edustalla – turmassa vakavasti loukkaantunut kuoli saamiinsa vammoihin, toinen loukkaantunut on sairaalahoidossa
 5. Pienkone putosi nousun yhteydessä Imatran lentokentällä – kuusi ihmistä viety sairaalaan
 6. Virossa järjestetyssä tilaisuudessa altistui koronavirukselle kymmeniä suomalaisia, joista yli puolet helsinkiläisiä – näillä laivavuoroille he palasivat
 7. Kolmasosa Bukarestin-lennon matkustajista kieltäytyi vapaaehtoisesta koronatestistä Helsinki-Vantaalla – testin muuttamista pakolliseksi pohditaan
 8. Liput ensimmäistä kertaa salkoihin Tove Janssonin ja suomalaisen taiteen kunniaksi
 9. Apuomenan toiminta jatkuu Lohjalla pääosin etänä, mutta jotkin lähitoiminnot käynnistyvät jälleen – "Nyt asiakkailla on varaa valita eri toiminnoista"
 10. Lohduton näky palopaikalta: Kuusi asuntoa tuhoutui tulipalossa Vihdin kirkonkylässä
 11. Hangon veneturmassa kuoli alakouluikäinen lapsi – poliisi tutkii tapahtunutta muun muassa kuolemantuottamuksena
 12. Sunnuntaina ei nähdä perinteistä autojonoa Upinniemeen – Rannikkoprikaatin valatilaisuutta voi seurata etänä netistä
 13. Syksyn kouluruokailut suunnitellaan Lohjalla koulukohtaisesti – ruokailujen järjestämiseen saattaa kohdistua uusia haasteita
 14. STM:n päällikkö suomalaisille: "Onko välttämätöntä lähteä ulkomaille tai osallistua suureen yleisötapahtumaan?"
 15. St. Honoré täyttää 35 vuotta: Musiikkiklubi esiintyy keskiviikkona paikan päällä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.