Sipri: Ydinaseiden määrä väheni hiukan, mutta aserajoitusten näkymät ovat synkät – viimeinenkin USA:n ja Venäjän ydinasesopimus umpeutuu vajaan vuoden kuluttua

Pohjois-Korealla arvioidaan olevan muutamia kymmeniä ydinkärkiä. Pohjois-Korean virallisen uutistoimiston KCNA:n välittämä kuva on päivätty helmikuulle 2018. AFP / LEHTIKUVA

STT

Ydinaseiden määrän hienoinen lasku maailmassa jatkui viime vuonna, kertoo Tukholman rauhantutkimusinstituutti Sipri tuoreessa vuosikirjassaan. Pääasiassa lasku johtui vanhentuneiden aseiden purkamisesta Yhdysvalloissa ja Venäjällä, joilla on hallussaan noin 90 prosenttia maailman ydinaseista.

Siprin laskelmien mukaan maailmassa oli tämän vuoden alussa yhteensä noin 13 400 ydinkärkeä eli muutama sata vähemmän kuin vuotta aiemmin. Näistä reilut 3 700 oli valmiina käyttöön esimerkiksi ohjuksissa.

Siprin mukaan ydinaseiden rajoittamisen tulevaisuudennäkymät ovat synkät. Keskimatkan ohjuksia koskevan INF-sopimuksen raukeamisen jälkeen Yhdysvaltain ja Venäjän välillä on voimassa enää niin kutsuttu Uusi Start -sopimus. Sekin umpeutuu helmikuussa 2021, ellei myöhemmin tässä kuussa alkavissa neuvotteluissa saavuteta tulosta.

– Umpikuja Uuden Startin suhteen ja vuoden 1987 INF-sopimuksen romahtaminen viime vuonna viittaavat siihen, että Venäjän ja Yhdysvaltain kahdenvälisten ydinaseriisuntasopimusten aikakausi saattaa olla päättymässä, ohjelmajohtaja Shannon Kile Sipristä arvioi.

Samaan aikaan Yhdysvalloissa ja Venäjällä on Siprin mukaan käynnissä kalliita ohjelmia vanhempien ydinaseiden ja laukaisualustojen korvaamiseksi uudemmilla.

– Molemmat maat ovat myös antaneet ydinaseille uuden tai aiempaa laajemman roolin sotilaallisissa suunnitelmissaan ja doktriineissaan, mikä on selvä käänne kylmän sodan jälkeisestä ydinaseiden merkityksen vähenemisen trendistä, Siprin raportissa todetaan.

Kiinaa eivät rajoitusneuvottelut kiinnosta

Yhdysvaltain ja Venäjän neuvottelijat tapaavat Uuden Startin tiimoilta Genevessä 22. kesäkuuta. Presidentti Donald Trumpin hallinto on kuitenkin edellyttänyt ratkaisuun pääsemiseltä sitä, että myös ydinasearsenaaliaan kasvattava Kiina saadaan mukaan neuvonpitoon. Kiina on torjunut suoralta kädeltä tällaisen ajatuksen.

Venäjän varaulkoministeri Sergei Rjabkov vahvisti vajaa viikko sitten suostuvan tapaamaan Yhdysvaltain edustajat. Hänen mukaansa pallo on nyt Yhdysvalloilla sen suhteen, voidaanko asiassa edistyä ilman Kiinan mukanaoloa.

Rjabkov vihjasi samalla, että myös Ranska ja Britannia voitaisiin ottaa ydinaseineen mukaan neuvotteluihin.

Siprin arvioiden mukaan Kiinalla on hallussa noin 320 ydinkärkeä, Ranskalla 290 ja Britannialla 215. Määrät kalpenevat kahden suurimman ydinasevallan rinnalla: Venäjän ydinkärkien määräksi Sipri arvioi vajaat 6 400 ja Yhdysvaltain noin 5 800.

Sirpin arvioissa ovat mukana YK:n turvallisuusneuvoston viiden pysyvän jäsenen lisäksi myös muut tunnetut ydinasevaltiot. Niistä arkkivihollisilla Intialla ja Pakistanilla arvioidaan olevan kummallakin noin 150 ydinkärkeä ja Pohjois-Korealla muutama kymmenen. Israel, joka ei virallisesti myönnä tai kiellä olevansa ydinasevaltio, pitää Siprin arvion mukaan hallussaan noin 90:tä ydinkärkeä.

Kaikki lukumäärät ovat arvioita, sillä valtiot eivät paljasta ydinasearsenaaliensa kokoa ja tilaa kuin osittain – jos ollenkaan.

-----

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Kahden auton nokkakolari Raaseporissa
 2. Vuoden Lauri Seija Virolainen: "Lohja on kaikki!"
 3. Virossa järjestetyssä tilaisuudessa altistui koronavirukselle kymmeniä suomalaisia, joista yli puolet helsinkiläisiä – näillä laivavuoroille he palasivat
 4. Kilpavene ja huvivene törmäsivät Hangon edustalla – turmassa vakavasti loukkaantunut kuoli saamiinsa vammoihin, toinen loukkaantunut on sairaalahoidossa
 5. Länsi-Uudenmaan asuntomurtojen suma selvisi – Poliisi: "Miesjoukko kiinni tarkkasilmäisten ansiosta"
 6. Päätoimittaja Päivi Kallo: Maski kasvoille opastuksen kera
 7. Lohduton näky palopaikalta: Kuusi asuntoa tuhoutui tulipalossa Vihdin kirkonkylässä
 8. Kolmasosa Bukarestin-lennon matkustajista kieltäytyi vapaaehtoisesta koronatestistä Helsinki-Vantaalla – testin muuttamista pakolliseksi pohditaan
 9. Pienkone putosi nousun yhteydessä Imatran lentokentällä – kuusi ihmistä viety sairaalaan
 10. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 11. Yrittäjä Olli Muurainen kertoo saaneensa koronatartunnan – Karjaalla suljettiin ravintola altistuksen takia
 12. Sunnuntaina ei nähdä perinteistä autojonoa Upinniemeen – Rannikkoprikaatin valatilaisuutta voi seurata etänä netistä
 13. Juuri nyt: Truckersin toinen tuleminen Billnäsissä – raskaita autoja ja hyvää fiilistä
 14. Koiria ja kissoja yhä paljon ilman mikrosirua – Lohjan eläinsuojeluyhdistyksen Sonja Tossavainen: ''Melkein soisin, että sirutus tulisi lakisääteiseksi''
 15. STM:n päällikkö suomalaisille: "Onko välttämätöntä lähteä ulkomaille tai osallistua suureen yleisötapahtumaan?"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.