THL: Koronakevät supisti voimakkaasti neuvolan ja kouluterveydenhuollon palveluja

THL:n mukaan äitiys- ja lastenneuvolan käyntimäärät laskivat kevään aikana 10–40 prosenttia. -Koivisto Antti Aimo-Koivisto / LEHTIKUVA

STT

Neuvolan ja kouluterveydenhuollon palveluja karsittiin rajusti koronakevään aikana, kertoo Terveyden- ja hyvinvoinninlaitos THL. Lasten, nuorten ja perheiden palveluja vähennettiin huolimatta samanaikaisesta huolesta heidän hyvinvoinnistaan.

THL:n mukaan äitiys- ja lastenneuvolan käyntimäärät laskivat kevään aikana 10–40 prosenttia. Etäopetuksen aikana kouluterveydenhuollon käyntejä oli 60–80 prosenttia vähemmän verrattuna vuoden takaiseen tilanteeseen.

Neuvolakäyntien harventaminen, toisen vanhemman osallistumisen rajoittaminen ja tauot perhevalmennuksessa heikensivät lasta odottavien perheiden tukea. Lasta odottaviin osuivat lisäksi synnytyssairaaloiden vierailurajoitukset ja nopeat kotiutukset.

– Lastenneuvolassa imeväisikäisten terveystarkastukset järjestettiin pääosin, mutta leikki-ikäisten terveystarkastuksia karsittiin kovalla kädellä, sanoo tutkimuspäällikkö Tuovi Hakulinen tiedotteessa.

Kouluterveydenhuollon yhteistyö esimerkiksi opettajien kanssa heikkeni, samoin kuin yhteistyö koulun ulkopuolisten toimijoiden, kuten esimerkiksi lastensuojelun, kanssa.

Paikallista tilannetta ei huomioitu

THL:n keräämien tietojen perusteella vaikuttaa siltä, että muualla maassa palveluja supistettiin enemmän kuin Uudellamaalla, jossa epidemiatilanne oli pahin. Palveluja on palautettu ennalleen hitaasti.

– Lasten, nuorten ja perheiden palveluja alettiin purkaa liian varhain ja turhan laajasti huomioimatta alueen todellista epidemiatilannetta, sanoo ylilääkäri Marke Hietanen-Peltola tiedotteessa.

Koronakevään aikana alueet järjestivät kouluterveydenhuollon ja perhekeskuksen palveluita hyvin eri tavoin. Ohjeistus turhien sosiaalisten kontaktien välttämisestä supisti palveluita voimakkaasti. Koronaviruksen pelko aiheutti myös sen, että koululaiset ja perheet peruivat vastaanottoaikojaan itse.

Tiedot selviävät THL:n kouluterveydenhuollon verkostolle ja perhekeskusverkostolle kevään aikana tehdyistä tiedonkeruista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Juuri nyt: Rivitalo tulessa Vihdissä – yksi asukas toimitettu sairaalaan, sammutustyöt jatkuivat iltakymmeneltä
 2. Fokus-talon purku alkaa lokakuussa: Karjaan kirjasto on jo nyt suljettu - väistötilat Grabbegårdeniin
 3. Tulevaisuuden kapellimestarit johtavat Lohjan kaupunginorkesteria torstain konserteissa
 4. Faces onnistui epäilyksistä huolimatta – Järjestäjän mukaan kävijöitä monta sataa
 5. Raamattukylässä jo yli 130000 kävijää
 6. Huntington paransi 100 metrin ennätystään kertarysäyksellä – Kalevan kisoissa tähtäimessä on seitsenottelun Suomen ennätys
 7. Luksian vastaanottotilaisuudet uusille opiskelijoille tällä viikolla porrastetusti Lohjalla ja Nummelassa – opetus aloitetaan lähiopetuksena
 8. Keskiaikaiset Markkinat Siuntiossa lauantaina – työnäytöksiä, eläimiä ja vaakunoiden suunnittelua
 9. Asuntomessut Tuusulassa: Japandi-tyylissä skandinaavinen harmonia kohtaa japanilaisen askeettisuuden ja tyylipuhtauden
 10. Tekstiviestit: "Kyllä siellä olisi useampikin tankkauspiste jos se olisi kannattavaa"
 11. Pääkirjoitus: Lähde rohkeasti keväällä ehdolle
 12. Lohjalaiselle kuskilupaukselle Tuukka Taposelle upea voitto EM-osakilpailusta
 13. Trump: TikTokilla aikaa syyskuun puoleenväliin myydä USA:n toimintonsa yhdysvaltalaiselle yhtiölle
 14. Kuka varasti lohjalaiskoulujen jumppakärryn? ­­ ­– Kuomullinen peräkärry vietiin Tennarin parkkipaikalta kolme viikkoa sitten. Voimisteluvälineet ovat yhä kadoksissa.
 15. Kirjoittajavieras Pirjo-Leena Forsström: Laatua – vaadimmeko sitä?

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.