Kansantalouden työpäiväkorjattu tuotanto syöksyi huhtikuussa lähes 8 prosenttia, ekonomisti pitää silti lukuja ennakoitua parempina.

Kansantalouden työpäiväkorjattu tuotanto romahti huhtikuussa 7,9 prosenttia vuoden takaisesta, Tilastokeskus kertoo. -KOIVISTO ANTTI AIMO-KOIVISTO / LEHTIKUVA

STT

Kansantalouden työpäiväkorjattu tuotanto romahti huhtikuussa 7,9 prosenttia vuoden takaisesta, kertoo Tilastokeskus. Koronakriisi iski huhtikuussa täydellä voimalla talouteen.

Danske Bankin ekonomistin Jukka Appelqvistin mukaan Suomen talouskehitys oli huhtikuussa kuitenkin vahvempaa kuin ennusteissa.

– Suomessa koronaepidemia ei ehtinyt missään vaiheessa kiihtyä kovin laajaksi, mikä mahdollisti ensimmäisen tautiaallon nujertamisen ilman, että koko talouden toimintaa olisi tarvinnut sulkea samassa laajuudessa kuin monissa Euroopan maissa, Appelqvist kirjoittaa kommentissaan.

Tappiot rajoittuvat lähinnä kulutuskysynnän supistumiseen rajoitetuilla toimialoilla, kuten ravintoloissa ja erikoiskaupassa.

Tilastokeskuksen mukaan palvelut supistuivat huhtikuussa noin 10 prosenttia vuoden takaisesta.

– Sen sijaan teollisuudessa ja rakentamisessa huhtikuu meni vielä siedettävästi, eikä laajoihin tehtaiden tai työmaiden sulkemisiin jouduttu turvautumaan, Appelqvist kertoo.

Jalostuksessa eli teollisuudessa ja rakentamisessa miinusta kertyi noin 3 prosenttia. Alkutuotanto laski noin 5 prosenttia.

– Myöskään matkailun supistuminen ei vaikuta Suomeen yhtä kielteisesti kuin Etelä-Euroopan verrokkimaihin, Appelqvist huomauttaa.

Huhtikuun luvut saattavat vielä tarkentua alaspäin

Tilastokeskus tarkensi myös maaliskuun lukuja. Tarkennettujen tietojen mukaan tuotanto putosi 5,7 prosenttia, kun aiempi luku oli –2,7 prosenttia.

Koronakriisi löi talouteen jo maaliskuun jälkipuoliskolla erilaisten rajoitusten vuoksi.

Helmikuussa kansantalouden tuotanto oli vielä prosentin ja tammikuussa 1,5 prosentin nousussa.

Kausitasoitettuna tuotanto laski huhtikuussa 2,1 prosenttia maaliskuusta.

Appelqvist varoittaa, että suhdannekäänteissä tilastoilla on usein vaikeuksia pysyä tahdissa. Saattaa hyvinkin olla, että myös huhtikuun tiputus jyrkkenee vielä tulevissa julkistuksissa, hän arvioi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Ruokavirasto varoittaa terveysvaarasta: Suomessa on myyty nigerialaisia papuja, vaikka tuonti on kielletty myrkyllisen kasvinsuojeluaineen takia
 2. Heinäkuussa ollut jo yli 7 000 matkustajan päiviä – Normaalina lomakautena Helsinki–Vantaan läpi kulkee 70 000 matkustajaa päivässä
 3. Olitko Tallinnan-laivalla? Risteilylaivoilla on ollut useita koronan kantajia, varoittaa THL
 4. Rajut sateet tuntuvat Lohjalla eri tavoin terasseilla ja pelloilla – Porlan sademäärä heinäkuun alkupäivinä kolmanneksi suurin 62 vuoteen
 5. Jokainen Lohjan aluetoimikunta on saanut kaupungilta 2 500 euroa avustusta: Kauken tavoitteena piristää Lohjan keskustan ilmettä
 6. Lammastilan pitäjä tuomittiin pysyvään eläintenpitokieltoon ja vuodeksi ehdolliseen vankeuteen
 7. Lohjan asuntomessuille rankentava Storbjörkin perhe: "Tässä rakennetaan loppuelämän kotia"
 8. VR lopettaa lipunmyynnin palvelupisteensä Jyväskylässä, Lahdessa, Oulussa, Tikkurilassa ja Turussa
 9. Kesä on erinomaista aikaa hakea töitä – Näillä 10 alalla on nyt eniten paikkoja auki
 10. Lumilautailun kaksinkertainen maailmanmestari Pullin kuoli kalastusonnettomuudessa
 11. Annamari Juvonen-Eskola aloittaa syksyllä Lohjan uutena museonjohtajana
 12. Poliisi lopetti Riina Mäkisen, 20, etsinnät – rikosepäily leijuu silti ilmassa
 13. Avoin päiväkoti jatkuu ulkona kesän loppuun Lohjalla – Koronan lisäksi osallistujamääriin on vaikuttanut vaihteleva sää
 14. Lohjalaismiehille elinkautiset Virkkalan erityisen raa'asta murhasta – uhriin ainakin 70 teräaseiskua
 15. Kuivausrumpu syttyi palamaan Nummelassa – kotona olleet asukkaat hoitivat alkusammutuksen

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.