Julkinen houkuttelu terrorismirikoksen tekemiseen tai terroristiryhmään värväytymiseen tulisi kriminalisoida, ehdottaa oikeusministeriön työryhmä

Turussa muistettiin viime elokuussa vuoden 2017 terrori-iskun vuosipäivää. Paikalla oli runsaasti poliiseja. Roni Lehti / LEHTIKUVA

STT

Oikeusministeriön työryhmä ehdottaa, että Suomen terrorismirikoslakeihin lisättäisiin uusi rikosnimike terrorismirikoksiin liittyvästä julkisesta kehottamisesta. Sen myötä kehottaminen terroristiryhmään värväytymiseen tai houkuttelu terrorismirikoksen tekemiseen olisi rangaistavaa.

Oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin (r.) mukaan rangaistava kehottaminen voisi tapahtua esimerkiksi joukkotiedotusvälineiden tai sosiaalisen median välityksellä tai väkijoukoissa.

Lisäksi työryhmä laajentaisi nykyistä sääntelyä terroristiryhmään tai -järjestöön kuulumisen tai sen toimintaan osallistumisen osalta. Rangaistavaa olisi jatkossa hoitaa tehtävää, joka on olennainen ryhmän terroristisen rikollisen toiminnan kannalta.

Terrorismirikoslakien arviointi liittyy hallituksen joulukuiseen päätökseen kotiuttaa suomalaisia al-Holin leiriltä Syyriasta. Työryhmän tehtävänä oli arvioida Suomen terrorismirikosten sääntelyn ajanmukaisuutta ja sen vastaavuutta etenkin muiden Pohjoismaiden lainsäädännön kanssa.

Työryhmän mukaan lainsäädännön vertailu muiden maiden kanssa on hankalaa, mutta siitä huolimatta Suomen terrorismirikoslainsäädäntöä pidetään kattavana.

Mietinnön mukaan myös Ruotsissa terrorismirikoksia koskevaa lainsäädäntöä ollaan parhaillaan uudistamassa. Ruotsissa tarkoitus on mietinnön mukaan koota terrorismirikossäännökset terrorismirikoslakiin, joka tulisi voimaan ensi kesänä.

On rikos kouluttautua ja matkustaa terrorismia varten

Suomessa on tällä hetkellä kriminalisoitu terroristisessa tarkoituksessa tehdyn väkivallan ja aseistuksen hankinnan sekä terrorismirikoksen valmistelun lisäksi useita muita terroristisia tekoja. Rangaistavaa on muun muassa terroristiryhmän johtaminen, terrorismin rahoittaminen ja terroristiryhmän toiminnan edistäminen. Toiminnan edistämiseksi voidaan katsoa esimerkiksi aseiden, toimitilojen tai kulkuvälineiden hankkiminen ryhmälle, ja siitä voidaan tuomita enintään kahdeksaksi vuodeksi vankeuteen.

Lisäksi rikollista on värvääminen, koulutuksen antaminen ja kouluttautuminen terrorismirikosta varten. Myös matkustaminen ja matkustamisen edistäminen terrorismirikoksen tekemiseksi on kriminalisoitu.

Laissa terroristiseksi tarkoitukseksi katsotaan esimerkiksi pyrkimys aiheuttaa vakavaa pelkoa väestön keskuudessa. Terroristiryhmällä taas tarkoitetaan nykylaissa vähintään kolmen ihmisen muodostamaa jäsentäytynyttä yhteenliittymää, joka yhteistuumin pyrkii tekemään rikoksia, joilla on terroristinen tarkoitus.

Järjestöön kuulumista yritetty aiemmin kriminalisoida

Ainakin kokoomus on tällä hallituskaudella vaatinut, että terroristijärjestöön kuuluminen kriminalisoidaan. Sitä yritettiin jo viime vaalikaudella oikeusministeri Antti Häkkäsen (kok.) johdolla, mutta yritys kaatui vaikeuteen määritellä, mikä on terroristijärjestöön kuulumista.

Kokoomus ehdotti alkuvuodesta, että määriteltäisiin päivitettävä lista terroristijärjestöistä, joihin kuuluminen olisi rikollista.

Myös presidentti Sauli Niinistö kommentoi asiaa joulun alla sanomalla, että terroristijärjestöön kuulumisen tulisi olla rangaistavaa. Niinistö sanoi, että Suomessa turvallisuusriskien kohtelu ei voi olla lievempää ja lainsäädäntö väljempää kuin verrokkimaissa.

---

Korjattu aiempaa uutista klo 12.42: Rangaistavaa olisi ehdotuksen mukaan kehottaminen terroristiryhmään värväytymiseen tai houkuttelu terrorismirikoksen tekemiseen, ei terroristiryhmään värväytyminen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Kahden auton nokkakolari Raaseporissa
 2. Vuoden Lauri Seija Virolainen: "Lohja on kaikki!"
 3. Virossa järjestetyssä tilaisuudessa altistui koronavirukselle kymmeniä suomalaisia, joista yli puolet helsinkiläisiä – näillä laivavuoroille he palasivat
 4. Kilpavene ja huvivene törmäsivät Hangon edustalla – turmassa vakavasti loukkaantunut kuoli saamiinsa vammoihin, toinen loukkaantunut on sairaalahoidossa
 5. Länsi-Uudenmaan asuntomurtojen suma selvisi – Poliisi: "Miesjoukko kiinni tarkkasilmäisten ansiosta"
 6. Pienkone putosi nousun yhteydessä Imatran lentokentällä – kuusi ihmistä viety sairaalaan
 7. Päätoimittaja Päivi Kallo: Maski kasvoille opastuksen kera
 8. Kolmasosa Bukarestin-lennon matkustajista kieltäytyi vapaaehtoisesta koronatestistä Helsinki-Vantaalla – testin muuttamista pakolliseksi pohditaan
 9. Lohduton näky palopaikalta: Kuusi asuntoa tuhoutui tulipalossa Vihdin kirkonkylässä
 10. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 11. Yrittäjä Olli Muurainen kertoo saaneensa koronatartunnan – Karjaalla suljettiin ravintola altistuksen takia
 12. Sunnuntaina ei nähdä perinteistä autojonoa Upinniemeen – Rannikkoprikaatin valatilaisuutta voi seurata etänä netistä
 13. Koiria ja kissoja yhä paljon ilman mikrosirua – Lohjan eläinsuojeluyhdistyksen Sonja Tossavainen: ''Melkein soisin, että sirutus tulisi lakisääteiseksi''
 14. Juuri nyt: Truckersin toinen tuleminen Billnäsissä – raskaita autoja ja hyvää fiilistä
 15. Metelöivätkö naapurit tahallaan, vainoavatko sukulaiset vanhojen riitojen takia? Ikäihmisten elämää rajoittavan epäluulon syitä kannattaa selvittää

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.