Steroidilääkekokeilua suitsutetaan "merkittävänä läpimurtona" koronan vastaisessa taistelussa – vähensi koronakuolemia jopa kolmanneksella

Alustavien tutkimusten mukaan deksametasoni-steroidihoito vähensi hengityskoneissa olevien koronapotilaiden kuolemia 35 prosentilla. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Steroidihoidon on havaittu vähentävän kuolemia jopa kolmanneksella kaikkein vakavimmin koronaan sairastuneiden keskuudessa. Oxfordin yliopiston lääkekokeilun tuloksia on suitsutettu "merkittäväksi läpimurroksi" koronan vastaisessa taistelussa.

Hengityskonehoidossa olevien osalta deksametasoni-steroidihoito vähensi kuolemia 35 prosentilla alustavien tulosten mukaan. Happea saavien osalta kuolemien määrä väheni noin viidenneksellä.

Oxfordin yliopiston tutkijat antoivat laajalti saatavilla olevaa lääkettä yli 2 000:lle vakavasti sairastuneelle koronapotilaalle. Tämän lisäksi kokeilussa oli mukana 4 000 potilaan kontrolliryhmä, joka ei saanut deksametasonihoitoa.

Deksametasoni on Maailman terveysjärjestö WHO:n laatimalla tärkeimpien lääkeaineiden listalla . Sitä käytetään muun muassa allergisten oireiden hoitoon.

Edullinen ja löytyy hyllystä

BBC :n mukaan tutkijat arvioivat, että noin 5 000 ihmisen kuolema oltaisiin voitu estää, jos lääkettä olisi käytetty koronapotilaiden hoitamiseen Britanniassa heti pandemian alusta alkaen.

BBC:n mukaan noin 19 koronaviruspotilasta 20:stä toipuu ilman, että heidän täytyy saada sairaalahoitoa. Myös sairaalahoitoa saavista valtaosa toipuu. Osa kuitenkin voi tarvita lisähappea tai hengityskoneen apua. Nämä ovat ne korkean riskin potilaat, jotka voivat hyötyä deksametasonihoidosta.

Yksi tutkimusta johtaneista tutkijoista, professori Peter Horby sanoi BBC:n mukaan, että kyseessä on ensimmäinen lääke, jonka on tähän mennessä havaittu vähentävän kuolleisuutta ja lääke vähentää sitä hänen mukaansa merkittävästi.

– Deksametasoni on edullinen, se löytyy hyllystä ja sitä voidaan käyttää välittömästi henkien pelastamiseen ympäri maailman, Horby kertoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

BBC:n mukaan lääkekokeilu on ollut käynnissä maaliskuulta lähtien. Kokeilun yhteydessä on testattu myös muun muassa Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin aiemmin hehkuttamaa hydroksiklorokiinia.

Kesäkuun alussa kyseisen lääkkeen tutkiminen osana ohjelmaa kuitenkin lopetettiin. Hydroksiklorokiinistä ei ollut Oxfordin yliopiston tutkimuksen mukaan hyötyä koronaviruksen aiheuttaman covid-19-taudin sairaalahoidossa.

Hydroksiklorokiinin osalta on noussut myös huolta siitä, että kyseinen lääke jopa lisäisi kuolemia.

Britannia varautunut 200 000 lääkekuurilla

Britannia aikoo välittömästi alkaa antaa deksametasonia koronaviruspotilaille, kertoi Britannian terveysministeri Matt Hancock tiistaina.

Hancockin mukaan Britannia alkoi kerätä kyseistä lääkettä varastoihin noin kolme kuukautta sitten.

– Koska havaitsimme varhaiset merkit deksametasonin potentiaalista, me olemme keränneet varastoja maaliskuulta lähtien, hän kertoi videolausunnossa.

Hancockin mukaan Britannialla on valmiina yhteensä 200 000 kuuria ja tällä hetkellä pyritään siihen, että deksametasoni kuuluisi Britannian terveydenhuoltojärjestelmä NHS:n tavallisiin koronahoitotoimenpiteisiin tiistai-iltapäivästä lähtien.

Oxfordin tutkijoiden tekemä lääkekokeilu oli osittain Britannian hallinnon rahoittama.

Britanniassa on kirjattu koronaan liittyviä kuolemia sekä Johns Hopkinsin -yliopiston että Worldometer -tarkkailusivuston seurantojen mukaan yli 41 000.

Worldometerin mukaan Britanniassa on ollut väkilukuun suhteutettuna 615 koronakuolemaa miljoonaa asukasta kohden. Suomessa vastaava suhdeluku on 59.

---

Lähteenä myös AFP.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Vuoden Lauri Seija Virolainen: "Lohja on kaikki!"
 2. Kahden auton nokkakolari Raaseporissa
 3. Päätoimittaja Päivi Kallo: Maski kasvoille opastuksen kera
 4. Kilpavene ja huvivene törmäsivät Hangon edustalla – turmassa vakavasti loukkaantunut kuoli saamiinsa vammoihin, toinen loukkaantunut on sairaalahoidossa
 5. Virossa järjestetyssä tilaisuudessa altistui koronavirukselle kymmeniä suomalaisia, joista yli puolet helsinkiläisiä – näillä laivavuoroille he palasivat
 6. Pienkone putosi nousun yhteydessä Imatran lentokentällä – kuusi ihmistä viety sairaalaan
 7. Kolmasosa Bukarestin-lennon matkustajista kieltäytyi vapaaehtoisesta koronatestistä Helsinki-Vantaalla – testin muuttamista pakolliseksi pohditaan
 8. Liput ensimmäistä kertaa salkoihin Tove Janssonin ja suomalaisen taiteen kunniaksi
 9. Apuomenan toiminta jatkuu Lohjalla pääosin etänä, mutta jotkin lähitoiminnot käynnistyvät jälleen – "Nyt asiakkailla on varaa valita eri toiminnoista"
 10. Lohduton näky palopaikalta: Kuusi asuntoa tuhoutui tulipalossa Vihdin kirkonkylässä
 11. Hangon veneturmassa kuoli alakouluikäinen lapsi – poliisi tutkii tapahtunutta muun muassa kuolemantuottamuksena
 12. Syksyn kouluruokailut suunnitellaan Lohjalla koulukohtaisesti – ruokailujen järjestämiseen saattaa kohdistua uusia haasteita
 13. Sunnuntaina ei nähdä perinteistä autojonoa Upinniemeen – Rannikkoprikaatin valatilaisuutta voi seurata etänä netistä
 14. STM:n päällikkö suomalaisille: "Onko välttämätöntä lähteä ulkomaille tai osallistua suureen yleisötapahtumaan?"
 15. Lohja avasi omat sivut koronavirusinformaatiolle

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.