Pekingissä perutaan lentoja ja suljettiin koulut uusien koronatartuntojen takia

Kaupungissa on viime päivien aikana todettu yhteensä ainakin 137 uutta tartuntaa. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Kiinan pääkaupungissa Pekingissä lentoasemilla on peruttu toista tuhatta lentoa uusien koronavirustartuntojen vuoksi, kertoo valtiollinen Kansan päivälehti. Sen mukaan noin 1 250 peruttua saapuvaa ja lähtevää lentoa vastaa noin 70:tä prosenttia kaupungin keskeisten lentoasemien kaikista lennoista.

Kaupungissa on kuuden viime päivän aikana todettu yhteensä ainakin 137 uutta tartuntaa. Uutistoimisto AFP:n mukaan uusia tartuntoja ilmoitettiin keskiviikkona olevan 31. Todettujen tartuntojen on kerrottu olevan kytköksissä pekingiläiseen Xinfadin liha- ja vihannestoriin.

Kaupungin viranomaiset ovat määränneet riskialueilla asuvia ihmisiä olemaan poistumatta Pekingistä. Osa maakunnista puolestaan on asettanut karanteeneja Pekingistä tuleville. Pääkaupungissa asuu yli 20 miljoonaa ihmistä.

Keskiviikosta alkaen suljettiin kaupungin koulut. Hongkongissa ilmestyvän South China Morning Post -lehden mukaan koulujen oppilaat siirtyivät etäopetukseen. Yliopistot on suljettu.

Suljettuja ruokatoreja on ainakin 11. Tuhansien elintarvikealan yritysten tilat on desinfioitu.

Helsingin yliopiston zoonoosivirologian professori Olli Vapalahti arvioi tiistaina STT:lle, että Kiinan viranomaisilla on hyvät valmiudet saada tilanne hallintaan.

Lohen tuonnille piste

South China Morning Postin mukaan Kiina on ennättänyt esimerkiksi kieltämään lohen tuonnin eurooppalaisilta toimittajilta, sillä koronavirusta on kerrottu löydetyn lohen paloittelussa käytetyiltä leikkuulaudoilta. Asiantuntijoiden mukaan on kuitenkin epätodennäköistä, että lohessa olisi virusta.

Uusi koronavirus lähti leviämään alun perin Kiinan Wuhanissa viime vuoden lopulla. Maa sai viruksen leviämisen kuriin ankarilla rajoitustoimilla, ja parin viime kuukauden aikana Kiinassa on todettu vain pieniä määriä uusia tartuntoja. Suurin osa niistä on tullut maahan ulkomailta palaavien kiinalaisten mukana.

Kiinassa on raportoitu yhteensä runsaat 4 600 koronavirukseen liittyvää kuolemaa ja hieman alle 85 000 tartuntaa. Väkilukuun suhteutettuna maassa on kuollut kolme ihmistä miljoonaa asukasta kohti, kun esimerkiksi Suomessa vastaava luku on 59.

Kiinan ilmoittamia lukuja pidetäänkin yleisesti aivan liian alhaisina.

Intiassa kerralla yli 2 000 vainajaa lisää

Intian viralliset koronavirustilastot synkkenivät keskiviikkona kertaheitolla, kun tilastoihin tuli yli 2 000 koronavirukseen liitettyä kuolemaa lisää. Heti ei kuitenkaan ollut selvää, kuinka paljon tapauksista oli peräisin menneen vuorokauden ajalta ja kuinka paljon liittyi nyt tilastoihin vietyihin, vanhoihin kuolemiin.

Saksan ulkoministeriö kehotti maan kansalaisia harkitsemaan vakavasti väliaikaista poistumista Intiasta koronapandemian pahenemisen vuoksi.

– Toisin kuin Euroopassa, tapausten määrä on edelleen kasvussa. Tämä lisää merkittävästi tartuntavaaraa, ulkoministeriön tiedotteessa sanottiin.

Ulkoministeriön mukaan Intiassa on myös erittäin vaikeaa päästä sairaalaan, jos tarvitsee hoitoa koronatartunnan jälkeen.

Intian sairaalat ovat täynnä koronapotilaita. Muun muassa messukeskuksia ja hotelleja on nopeaan tahtiin otettu käyttöön tilapäissairaaloiksi potilaille.

Intiassa on raportoitu runsaat 350 000 koronavirustartuntaa, mikä on neljänneksi eniten maailmassa. Virukseen liittyviä kuolemia on kirjattu vajaat 12 000. Väkilukuun suhteutettuna Intiassa on kuollut yhdeksän ihmistä miljoonaa asukasta kohti. Suomessa vastaava luku oli tiistaina 59.

Intian luvut ovat asiantuntijoiden mukaan aivan liian pienet, koska muun muassa koronavirustestejä tehdään väkilukuun nähden vähän.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Juuri nyt: Rivitalo tulessa Vihdissä – yksi asukas toimitettu sairaalaan, sammutustyöt jatkuivat iltakymmeneltä
 2. Fokus-talon purku alkaa lokakuussa: Karjaan kirjasto on jo nyt suljettu - väistötilat Grabbegårdeniin
 3. Tulevaisuuden kapellimestarit johtavat Lohjan kaupunginorkesteria torstain konserteissa
 4. Faces onnistui epäilyksistä huolimatta – Järjestäjän mukaan kävijöitä monta sataa
 5. Raamattukylässä jo yli 130000 kävijää
 6. Syyttäjät: Trumpin rikostutkinta ei rajoitu vain aikuisviihdetähden hyssyttelyrahoihin
 7. Syyttäjän mukaan United Brotherhoodin johtajaksi epäilty mies valvoi jäsenten huumeidenkäyttöä virtsatestein: "Pyrki varmistamaan jäsenten kuuliaisuuden ja paremman rikollisen toimintakyvyn"
 8. Teknologiaindeksi Nasdaq kipusi ennätyskorkeuksiin New Yorkin pörssissä
 9. Syyria aktivoi ilmatorjuntajärjestelmiään myöhään maanantaina – Israel kertoo tehneensä ilmaiskuja syyrialaiskohteisiin
 10. Huntington paransi 100 metrin ennätystään kertarysäyksellä – Kalevan kisoissa tähtäimessä on seitsenottelun Suomen ennätys
 11. Luksian vastaanottotilaisuudet uusille opiskelijoille tällä viikolla porrastetusti Lohjalla ja Nummelassa – opetus aloitetaan lähiopetuksena
 12. Keskiaikaiset Markkinat Siuntiossa lauantaina – työnäytöksiä, eläimiä ja vaakunoiden suunnittelua
 13. Asuntomessut Tuusulassa: Japandi-tyylissä skandinaavinen harmonia kohtaa japanilaisen askeettisuuden ja tyylipuhtauden
 14. Tekstiviestit: "Kyllä siellä olisi useampikin tankkauspiste jos se olisi kannattavaa"
 15. Pääkirjoitus: Lähde rohkeasti keväällä ehdolle

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.