Hongkongin kuoppaaman luovutuslain uhka uusiutuu – Kiinan suunnittelema laki voi mahdollistaa rikoksesta epäiltyjen luovuttamisen Manner-Kiinaan

Viime vuonna tekeillä ollut luovutuslaki keräsi suuret määrät kansaa kaduille Hongkongissa. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Hongkongin kertaalleen kuoppaama luovutuslaki saattaa olla vaarassa toteutua, kun Kiinan suunnittelema uusi turvallisuuslaki voi mahdollistaa tietyistä rikoksista epäiltyjen luovuttamisen Hongkongista Manner-Kiinaan.

Uutta lakia arvioi RTHK -radiokanavalle Kiina-myönteinen hongkongilaispoliitikko Tam Yiu-chung.

Tam kertoi radiokanavalle, että Manner-Kiinan hallinnolla voisi olla auktoriteetti tietyissä tapauksissa. Hän uskoo edellä mainittuihin kuuluvan muun muassa diplomatiaan liittyvät tapaukset sekä tapaukset, joissa epäillään ulkomaista vaikuttamista.

Kun häneltä kysyttiin siitä, voisiko tämä johtaa hongkongilaisten luovuttamiseen Manner-Kiinaan oikeudenkäyntiä varten, hän vastasi sen olevan mahdollista. Hän kertoi tämän olevan vaihtoehto, jos keskushallinto kokee tarpeelliseksi, ettei asiaa tulisi käsitellä hongkongilaisissa tuomioistuimissa.

Hongkongissa paikallishallinto suunnitteli viime vuonna yhtä lailla rikoksista epäiltyjen luovuttamisen mahdollistavaa lakia, mutta veti lakiesityksen pois kuukausia kestäneiden mielenosoitusten jälkeen. Suunniteltu luovutuslaki oli kipinä, joka käynnisti erityishallintoaluetta ravisuttaneen laajan liikehdinnän, kun mielenosoittajat jalkautuivat kaupungin kaduille vastustamaan lakiesitystä viikko toisensa jälkeen.

Lakiesityksen perumisen jälkeen tilanne ehti jokseenkin rauhoittua erityishallintoalueella. Tilanne on kuitenkin kiristynyt jälleen kevään ja alkukesän aikana, kun Kiinan parlamentti hyväksyi keväällä uuden turvallisuuslain.

Arvostelijat pelkäävät uuden lain käytännössä lopettavan Hongkongin aseman erityishallintoalueena.

"Kiinalla toimivalta erittäin harvoissa tapauksissa"

Tamin kommentit ovat jatkoa aiemmin viikolla laista annetuille lisätiedoille.

Maanantaina Kiinan Hongkongin ja Macaon asioista vastaavan toimiston apulaisjohtaja Deng Zhonghua kertoi, että Manner-Kiinalla on toimivalta joissain "erittäin harvoissa" kansalliseen turvallisuuteen liittyvissä tapauksissa sen jälkeen, kun laki tulee voimaan.

Hongkongilaislehti South China Morning Postin mukaan Deng kertoi paikallisten viranomaisten vastaavan muista tapauksista kuin edellä mainituista turvallisuusasioista. Myös Dengin mainitsemat kansalliseen turvallisuuteen liittyvät tapaukset käsiteltäisiin hänen mukaansa Hongkongin lakien mukaisesti.

Lehden mukaan Deng mainitsi lainsäädäntöjen eroista, mutta vakuutteli niissä olevan perustavanlaatuisia yhtäläisyyksiä, kuten syyttömyysolettama.

South China Morning Postin mukaan Dengin kommentit herättivät kriitikoissa pelkoja muun muassa siitä, voitaisiinko lain avulla jahdata keskushallintoa kritisoivia henkilöitä ja jopa viedä heidät oikeuden eteen mantereen puolelle.

Deng myös painotti lehden mukaan sitä, että Hongkongiin tulee perustaa Manner-Kiinan kansallisen turvallisuuden virasto. Tämä on hänen mukaansa yksiselitteinen vaatimus, joka esitettiin laista päätettäessä.

Järjestöt: Uhkaa hongkongilaisten perusoikeuksia

Kiinassa pysyvän komitean on määrä laatia suunniteltu turvallisuuslaki. South China Morning Postin mukaan laki saattaisi läpäistä komitean mahdollisesti jo tällä viikolla. Uutistoimisto AFP:n mukaan komitealla on istuntoja tällä viikolla torstaina ja perjantaina.

Keskiviikkona 86 kansalaisjärjestöä ja ihmisoikeusryhmää julkaisi yhdessä komitealle osoitetun kirjeen. Kirjeessä muun muassa Amnesty International, Human Rights Watch ja Freedom House vaativat komiteaa vetämään suunnitellun lain pois.

– Kaikki, mitä tiedämme siitä (laista) tähän mennessä, viittaa siihen, että se uhkaa hongkongilaisten perusoikeuksia ja vapauksia, kirjeessä sanottiin.

Kirjeen mukaan laki tekee rikollisiksi toimia, joita on kuvailtu ainakin tähän mennessä hyvin leväperäisesti. Myös hallinnon kritisointi voi kirjeen mukaan lukeutua näihin "rikkomuksiin".

Lakia voidaan järjestöjen mukaan käyttää ihmisoikeuksiaan rauhanomaisesti puolustavia hongkongilaisia vastaan.

Erityishallintoalueella on nähty taas rauhanomaisia protesteja sen jälkeen, kun Kiina ilmoitti suunnittelevansa turvallisuuslakia. Mielenosoitukset ovat kuitenkin olleet pienempiä kuin viime vuonna.

Mellakkapoliisi on puuttunut mielenilmauksiin usein pikaisesti ja perustellut toimia koronaviruksen vuoksi asetetuilla kokoontumisrajoituksilla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Juuri nyt: Rivitalo tulessa Vihdissä – yksi asukas toimitettu sairaalaan, sammutustyöt jatkuivat iltakymmeneltä
 2. Fokus-talon purku alkaa lokakuussa: Karjaan kirjasto on jo nyt suljettu - väistötilat Grabbegårdeniin
 3. Tulevaisuuden kapellimestarit johtavat Lohjan kaupunginorkesteria torstain konserteissa
 4. Faces onnistui epäilyksistä huolimatta – Järjestäjän mukaan kävijöitä monta sataa
 5. Raamattukylässä jo yli 130000 kävijää
 6. Syyttäjän mukaan United Brotherhoodin johtajaksi epäilty mies valvoi jäsenten huumeidenkäyttöä virtsatestein: "Pyrki varmistamaan jäsenten kuuliaisuuden ja paremman rikollisen toimintakyvyn"
 7. Teknologiaindeksi Nasdaq kipusi ennätyskorkeuksiin New Yorkin pörssissä
 8. Syyria aktivoi ilmatorjuntajärjestelmiään myöhään maanantaina – Israel kertoo tehneensä ilmaiskuja syyrialaiskohteisiin
 9. Huntington paransi 100 metrin ennätystään kertarysäyksellä – Kalevan kisoissa tähtäimessä on seitsenottelun Suomen ennätys
 10. Luksian vastaanottotilaisuudet uusille opiskelijoille tällä viikolla porrastetusti Lohjalla ja Nummelassa – opetus aloitetaan lähiopetuksena
 11. Keskiaikaiset Markkinat Siuntiossa lauantaina – työnäytöksiä, eläimiä ja vaakunoiden suunnittelua
 12. Asuntomessut Tuusulassa: Japandi-tyylissä skandinaavinen harmonia kohtaa japanilaisen askeettisuuden ja tyylipuhtauden
 13. Tekstiviestit: "Kyllä siellä olisi useampikin tankkauspiste jos se olisi kannattavaa"
 14. Pääkirjoitus: Lähde rohkeasti keväällä ehdolle
 15. Lohjalaiselle kuskilupaukselle Tuukka Taposelle upea voitto EM-osakilpailusta

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.