Otkes: Nykyinen ultrakevytlentokoulutus ei takaa riittäviä valmiuksia turvalliseen lentoharrastukseen

Otkesin kannanoton taustalla on kaksi viime vuonna ultrakevyille lentokoneille tapahtunutta onnettomuutta. MIKKO STIG / LEHTIKUVA

STT

Ultrakevytlentokoulutuksen on annettava nykyistä paremmat valmiudet turvalliseen lentoharrastukseen, katsoo Onnettomuustutkintakeskus (Otkes).

Koulutuksessa käytetään yleisesti Suomen Ilmailuliiton julkaisemaa ja Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin hyväksymää koulutusohjelmaa.

Vaikka koulutusohjelma on velvoittava, käytännön toteutuksessa on eroja koulutusorganisaatioiden välillä, sanoo tiedotteessa Onnettomuustutkintakeskuksen johtaja, professori Veli-Pekka Nurmi. Koulutusta annetaan lentokerhoissa eri puolilla Suomea.

Harrasteilmailun parissa toimivilta tahoilta edellytetään Nurmen mukaan käytännössä paljon omavalvontaa.

– Nykyinen ultrakevytlentokoulutus ei yksinkertaisesti takaa riittäviä valmiuksia turvalliseen lentoharrastukseen, sanoo tutkinnanjohtaja Janne Kotiranta tiedotteessa.

Kansalliset koulutusvaatimukset eivät Otkesin mukaan ole ajan tasalla, sillä ultrakevytkoneiden rakenne ja lentonopeus ovat kehittyneet 2000-luvulla huomattavasti.

Otkes huolissaan pitkistä koulutuspäivistä

Kannanoton taustalla ovat viimevuotiset Tampere-Pirkkalan ja Euran ultrakevyiden lentokoneiden onnettomuudet, joiden tutkinnat Otkes on nyt saanut valmiiksi.

Tampere-Pirkkalan onnettomuudessa viime heinäkuussa kuoli lento-oppilas. Otkesin mukaan sivuperäsinpolkimien virheellinen käyttö luultavasti aiheutti ilma-aluksen hallinnan menetyksen.

Euran onnettomuudessa viime syyskuussa lento-oppilas sai lieviä vammoja, kun kone putosi epäonnistuneen laskeutumisen yhteydessä metsään. Lento-oppilaalla oli takanaan pitkä koulutuspäivä.

Onnettomuuksien seurauksena Otkes suosittaa Traficomille muun muassa pitkien koulutuspäivien rajoittamista. Otkesin mukaan myös työnjakoa harrasteilmailun turvallisuustyössä olisi selkeytettävä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Vuoden Lauri Seija Virolainen: "Lohja on kaikki!"
 2. Kahden auton nokkakolari Raaseporissa
 3. Päätoimittaja Päivi Kallo: Maski kasvoille opastuksen kera
 4. Kilpavene ja huvivene törmäsivät Hangon edustalla – turmassa vakavasti loukkaantunut kuoli saamiinsa vammoihin, toinen loukkaantunut on sairaalahoidossa
 5. Virossa järjestetyssä tilaisuudessa altistui koronavirukselle kymmeniä suomalaisia, joista yli puolet helsinkiläisiä – näillä laivavuoroille he palasivat
 6. Pienkone putosi nousun yhteydessä Imatran lentokentällä – kuusi ihmistä viety sairaalaan
 7. Kolmasosa Bukarestin-lennon matkustajista kieltäytyi vapaaehtoisesta koronatestistä Helsinki-Vantaalla – testin muuttamista pakolliseksi pohditaan
 8. Liput ensimmäistä kertaa salkoihin Tove Janssonin ja suomalaisen taiteen kunniaksi
 9. Lohduton näky palopaikalta: Kuusi asuntoa tuhoutui tulipalossa Vihdin kirkonkylässä
 10. Apuomenan toiminta jatkuu Lohjalla pääosin etänä, mutta jotkin lähitoiminnot käynnistyvät jälleen – "Nyt asiakkailla on varaa valita eri toiminnoista"
 11. Hangon veneturmassa kuoli alakouluikäinen lapsi – poliisi tutkii tapahtunutta muun muassa kuolemantuottamuksena
 12. Syksyn kouluruokailut suunnitellaan Lohjalla koulukohtaisesti – ruokailujen järjestämiseen saattaa kohdistua uusia haasteita
 13. Sunnuntaina ei nähdä perinteistä autojonoa Upinniemeen – Rannikkoprikaatin valatilaisuutta voi seurata etänä netistä
 14. STM:n päällikkö suomalaisille: "Onko välttämätöntä lähteä ulkomaille tai osallistua suureen yleisötapahtumaan?"
 15. Lohja avasi omat sivut koronavirusinformaatiolle

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.