Korkeakoulut palaavat syksyllä asteittain lähiopetukseen – "Varmasti on opiskelijoita, joille tämä etäopiskelu ei ole sopinut"

Valtaosa luento-opetuksesta järjestetään edelleen etänä syksyllä. MARKKU ULANDER / LEHTIKUVA

STT

Korkeakoulut siirtyvät syksyllä asteittain lähiopetukseen. Lähiopetusta järjestetään pienryhmissä, turvallisuus ja hygienia huomioiden. Valtaosa luento-opetuksesta järjestetään edelleen etänä. Useat yliopistot ja ammattikorkeakoulut tekevät nyt päätöksiä syksyn opintojen toteutustavoista. Linjauksia tehdään periodikohtaisesti tai koko syyslukukaudelle.

– Uskomme ja toivomme, että pystymme lähiopetusta toteuttamaan jo syksyllä, sanoo ammattikorkeakoulu Haaga-Helian rehtori Teemu Kokko.

Hänen mukaansa viranomaisten ohjeistuksia seurataan, ja suunnitelmat muuttuvat, jos epidemiatilanne sitä vaatii.

Asteittain kohti normaalia

Etusijalla ovat opintonsa aloittavat opiskelijat, jotka otetaan vastaan kampuksilla. Suuret orientaatiotilaisuudet järjestetään etänä, mutta uusille opiskelijoille halutaan tarjota myös ohjausta pienissä ryhmissä. Opintojaan aloittavia kannustetaankin muuttamaan opiskelupaikkakunnilleen, jotta opintojen alku sujuu normaalisti.

– Tärkeä asia tässä vaiheessa on se, että opiskelijat löytävät ryhmänsä ja kiinnittyvät opiskeluun, kertoo Tampereen ammattikorkeakoulun koulutuksesta vastaava vararehtori Päivi Karttunen.

Vanhojen opiskelijoiden opinnot suoritetaan syksyllä pääosin edelleen verkossa. Lähiopetusta vaativia harjoituksia ja suorituksia voidaan kuitenkin järjestää kokoontumisrajoituksia, turvavälejä ja muita suosituksia noudattaen.

Ammattikorkeakoulu Savonian kehittämispäällikkö Esa Viklund kertoo, että kampuksien ruuhkaisuutta vähennetään merkittävästi niin, että kampuksilla on kerralla enintään 40 prosenttia opiskelijoista. Opiskelijan viikkorytmiin tämä vaikuttaa hänen mukaansa siten, että lähiopetusta olisi noin kahtena päivänä ja etäopetusta kolmena päivänä viikossa.

– Olemme hyvin työelämälähtöinen kouluttaja. Moni ala vaatii laboratorio-olosuhteita, simulaatioharjoituksia tai taitopajoja, musiikin ja tanssin puolella tarvitaan yhteisharjoituksia, kertoo Viklund.

Vaihto-opiskelu epävarmaa

Syksyn vaihto-opiskelu on useissa korkeakouluissa peruttu. Helsingin yliopisto seuraa opiskelijavaihtoa tapauskohtaisesti, kertoo kehitysjohtaja Susanna Niinistö-Sivuranta.

Hänen mukaansa yliopisto ei halua linjata, että mitään vaihtoa ei olisi, sillä joihinkin kohteisiin vaihto saattaa olla mahdollinen. Kohdemaassa saattavat kuitenkin odottaa karanteenia muistuttavat olosuhteet.

– Vaihtoon hakijoita on kyllä ensi syksyksi, mutta huomattavasti vähemmän kuin normaalisti.

Itä-Suomen yliopiston akateemisen rehtorin Tapio Määtän mukaan kaikki opiskelijavaihdot on syksyn osalta peruttu. Määttä kertoo, että yliopisto on tehnyt säännöt sellaisiksi, että opiskelijoiden ja henkilökunnan on mahdollisimman helppo toteuttaa niitä.

Opinnot edistyvät myös etänä, mutta jaksaminen huolettaa

Opintopisteitä ja tutkintoja on kertynyt erikoisen kevään aikana korkeakoulujen arvioiden mukaan normaaliin tahtiin. Lapin yliopiston rehtori Antti Syväjärvi kertoo, että vaikutusta opintojen etenemiseen on ollut, mutta opiskelijat ovat yliopiston seurannan mukaan selvinneet hyvin poikkeuksellisesta keväästä.

Sen sijaan yliopiston edustajat ovat huolissaan etäopiskelun pitkäaikaisista vaikutuksista opiskelijoiden ja opettajien hyvinvointiin ja jaksamiseen. Itä-Suomen yliopiston Tapio Määtän mukaan opetuksen väliaikainen etätoteutus käy pidemmän päälle stressaavaksi.

– Opinnäytetöitä on valmistunut hyvin, mutta on varmasti opiskelijoita, joille tämä etäopiskelu ei ole sopinut, kertoo Tampereen yliopiston vararehtori Marja Sutela.

Verkko-opetuksessa on koettu onnistumisen tunteita, ja siihen on saatu uudenlaista itsevarmuutta, kertoo Susanna Niinistö-Sivuranta Helsingin yliopistosta.

Uutta osaamista halutaan hyödyntää myös jatkossa. Nyt mietitäänkin, mitä etätyöskentelystä otetaan mukaan "uuteen normaaliin", ja miten se rikastaa ja monipuolistaa opetusta.

– Siitä on oltu huolissaan, että tarkoittaako tämä nyt sitä, että koskaan ei enää kohdata. Sitähän se ei tarkoita. Tarvitsemme myös läsnäoloa ja vuorovaikutusta.

Valintakokeiden erikoiset järjestelyt

Poikkeusajat ovat tuoneet korkeakouluille uusia haasteita myös valintakokeiden järjestämiseen. Suomen yliopistojen rehtorineuvosto Unifi kertoi huhtikuussa, että perinteisiä valintakokeita korvattaisiin yliopistoissa muun muassa sähköisillä etänä suoritettavilla valintakokeilla, suullisilla kokeilla, palautettavilla tehtävillä ja todistusvalinnan laajentamisella. Pääsykokeet toteutettiin pääosin kaksivaiheisesti sekä yliopistoissa että ammattikorkeakouluissa.

Pääsykokeiden ensimmäiset tulokset on nyt julkaistu. Korkeakoulujen valintatulokset julkaistaan heinäkuun puoleenväliin mennessä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Apuomenan toiminta jatkuu Lohjalla pääosin etänä, mutta jotkin lähitoiminnot käynnistyvät jälleen – "Nyt asiakkailla on varaa valita eri toiminnoista"
 2. Kahden auton nokkakolari Raaseporissa
 3. Koiria ja kissoja yhä paljon ilman mikrosirua – Lohjan eläinsuojeluyhdistyksen Sonja Tossavainen: ''Melkein soisin, että sirutus tulisi lakisääteiseksi''
 4. Lohjalaisten lukuinto kasvoi alkukesästä
 5. Kauniiden asioiden äärellä: Terttu Aholan spontaani luonne näkyy hänen teoksissaan
 6. Eduskuntaryhmien puheenjohtajat Uutissuomalaisen kyselyssä: Aluekehitysrahoja jaettava nykyistä tasaisemmin koko Suomeen
 7. Kahdeksan ihmistä kuollut asemiesten iskussa Nigerissä – joukossa ranskalaisia avustustyöntekijöitä
 8. Mediamoguli Jimmy Lai on pidätetty Hongkongissa uuden turvallisuuslain nojalla – epäillään juonitelleen ulkovaltojen kanssa
 9. Työelämässä menestyminen on nuorille tärkeää – alavalinnoissa kriteereiksi nousevat palkkaus ja kiinnostavat työtehtävät
 10. Metsästyskausi alkaa tänään sepelkyyhkyillä ja peltohanhilla
 11. Perussa on kuollut ainakin kolme alkuperäisväestön edustajaa koronapandemiaan liittyvässä yhteenotossa
 12. Poliisi ja mielenosoittajat ottivat yhteen Valko-Venäjällä presidentinvaaliäänestyksen jälkeen
 13. Atletico Madrid kertoi kahdesta koronatartunnasta – vain neljä päivää ennen Mestarien liigan peliä
 14. Washington otti kolmossijan itälohkossa – Raskin Boston kohtaa Carolinan
 15. Kallio ajoi ranne paketissa pohjoismaisen rallicrossin kakkoseksi Ruotsissa

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Vuoden Lauri Seija Virolainen: "Lohja on kaikki!"
 2. Kahden auton nokkakolari Raaseporissa
 3. Päätoimittaja Päivi Kallo: Maski kasvoille opastuksen kera
 4. Kilpavene ja huvivene törmäsivät Hangon edustalla – turmassa vakavasti loukkaantunut kuoli saamiinsa vammoihin, toinen loukkaantunut on sairaalahoidossa
 5. Virossa järjestetyssä tilaisuudessa altistui koronavirukselle kymmeniä suomalaisia, joista yli puolet helsinkiläisiä – näillä laivavuoroille he palasivat
 6. Pienkone putosi nousun yhteydessä Imatran lentokentällä – kuusi ihmistä viety sairaalaan
 7. Kolmasosa Bukarestin-lennon matkustajista kieltäytyi vapaaehtoisesta koronatestistä Helsinki-Vantaalla – testin muuttamista pakolliseksi pohditaan
 8. Liput ensimmäistä kertaa salkoihin Tove Janssonin ja suomalaisen taiteen kunniaksi
 9. Apuomenan toiminta jatkuu Lohjalla pääosin etänä, mutta jotkin lähitoiminnot käynnistyvät jälleen – "Nyt asiakkailla on varaa valita eri toiminnoista"
 10. Lohduton näky palopaikalta: Kuusi asuntoa tuhoutui tulipalossa Vihdin kirkonkylässä
 11. Hangon veneturmassa kuoli alakouluikäinen lapsi – poliisi tutkii tapahtunutta muun muassa kuolemantuottamuksena
 12. Sunnuntaina ei nähdä perinteistä autojonoa Upinniemeen – Rannikkoprikaatin valatilaisuutta voi seurata etänä netistä
 13. Syksyn kouluruokailut suunnitellaan Lohjalla koulukohtaisesti – ruokailujen järjestämiseen saattaa kohdistua uusia haasteita
 14. STM:n päällikkö suomalaisille: "Onko välttämätöntä lähteä ulkomaille tai osallistua suureen yleisötapahtumaan?"
 15. Lohja avasi omat sivut koronavirusinformaatiolle

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.