Otkes on aloittanut tutkinnan merivartioston partioveneen onnettomuudesta

Onnettomuudessa kuoli yksi merivartija, kun vartiolaiva Turvan partiovene upposi karilleajon jälkeen. HEIKKI SAUKKOMAA / LEHTIKUVA

STT

Onnettomuustutkintakeskus (Otkes) on aloittanut varsinaisen tutkinnan juhannuspäivänä Loviisan edustalla uponneen merivartioston partioveneen onnettomuudesta, Otkesista kerrotaan.

Onnettomuudessa kuoli yksi merivartija, kun vartiolaiva Turvan partiovene upposi karilleajon jälkeen.

Uponnut partiovene on tarkoitus nostaa tällä viikolla, mutta operaation aikataulusta ei vielä ole tarkempaa tietoa. Nosto-operaatio on Otkesin mukaan iso ja tapahtumapaikka hankala sekä kivikkoinen.

Otkes ilmoitti jo sunnuntaina aloittavansa alustavan tutkinnan onnettomuudesta.Onnettomuustutkintakeskus (Otkes) on aloittanut tutkinnan juhannuspäivänä Loviisan edustalla uponneen merivartioston partioveneen onnettomuudesta, Otkesista kerrotaan.

Sunnuntain ja maanantain aikana tutkijat ovat kuulleet tapahtuman osallisia tapahtumien kulusta.

– Että saadaan riittävästi varmennettua tietoa, jotta meillä sitten tapahtumien kulku on selvitettynä. Mitkä tekivät vaikuttivat veneen karilleajoon ja toisaalta se, että mitkä tekijät vaikuttivat siihen, että vene upposi ja kuinka se upposi, ja minkä takia se henkilöiden pelastautuminen sitten osittain onnistui ja yhden osalta epäonnistui, sanoo Onnettomuustutkintakeskuksen tutkinnanjohtaja Risto Haimila.

Onnettomuudessa kuoli yksi merivartija, kun vartiolaiva Turvan partiovene upposi karilleajon jälkeen. Partioveneessä oli kolmen hengen miehistö.

Uponnut partiovene on tarkoitus nostaa tällä viikolla, mutta operaation aikataulusta ei vielä ole tarkempaa tietoa. Nosto-operaatio on Otkesin mukaan iso ja tapahtumapaikka hankala sekä kivikkoinen.

Otkes toivoo, että sivulliset kunnioittaisivat toivetta olla menemättä hylyn uppoamispaikalle tai sen lähistölle. Syynä on tavoite saada vene nostettua turvallisesti.

Ainutlaatuinen venetyyppi

Otkes on pyytäyt hylyn nostamiseen virka-apua Rajavartiolaitokselta. Hylyn nostamisen jälkeen voidaan aloittaa tekninen tutkinta onnettomuuden syistä. Lisäksi Otkes kerää tausta-aineistoa, josta voidaan saada lisätietoa tapahtumien kulusta.

– Tässä myös katsotaan nämä pelastustoimet ja viranomaistoiminta, nämä selvitellään sitten ajan mittaan, Haimila kertoo.

Otkesin mukaan vartiolaiva Turvan uponnut partiovene PV183 on ainoa laatuaan. Tutkinnassa ei ole mahdollisuutta käyttää verrokkivenettä, eikä uponneen partioveneen tyypille löydy aiempia onnettomuustilastoja. Tutkinnan aikana pyritään selvittämään, oliko veneessä mahdollisesti joitakin yleiseen turvallisuuteen vaikuttavia tekijöitä.

– Meille tämä on nyt tällainen ehkä tavallaan ainutlaatuinen keissi ja yllättävyydeltään aika erikoinen, Haimila sanoo.

Veneen reittivalinta, uppoamistapa, veneen täyttyminen vedellä ja miehistön pelastautumiseen liittyvät yksityiskohdat tekevät tapauksesta poikkeuksellisen.

Julkisuudessa olleisiin tietoihin takaa-ajotilanteesta tai kulkuväylältä poikkeamisesta ennen partioveneen uppoamista Otkes ei ota tutkinnan tässä vaiheessa kantaa.

– Aina tietysti mitä kovempaa vesialueilla liikutaan, sen tarkempana täytyy olla, Haimila toteaa.

Tutkinta kestää kuukausia

Merivartioston vartiolaiva Turvan partiovene ajoi juhannuspäivänä karille. Vene upposi siten, että vain sen keula jäi pinnalle. Kolmen hengen miehistöstä yksi jäi sisään vedellä täyttyneeseen veneeseen.

Merivartija todettiin myöhemmin kuolleeksi sairaalassa.

Otkes ilmoitti jo sunnuntaina aloittavansa alustavan tutkinnan onnettomuudesta. Otkes kertoo pyrkivänsä saamaan onnettomuustutkinnan valmiiksi noin kahdeksassa kuukaudessa.

Otkes on turvallisuustutkintaa tekevä oikeusministeriön yhteydessä toimiva viranomainen. Se selvittää muun muassa, onko turvallisuus otettu riittävästi huomioon onnettomuuteen johtaneessa toiminnassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lohduton näky palopaikalta: Kuusi asuntoa tuhoutui tulipalossa Vihdin kirkonkylässä
 2. Ensi viikolla koulujen alkaessa 5 775 lasta ja nuorta palaa lähiopetukseen Lohjalla – "Keskustelemalla voimme lievittää pelkoa"
 3. Rivitalo tulessa Vihdissä – yksi asukas toimitettu sairaalaan, sammutustyöt jatkuivat iltakymmeneltä
 4. Fokus-talon purku alkaa lokakuussa: Karjaan kirjasto on jo nyt suljettu - väistötilat Grabbegårdeniin
 5. Tulevaisuuden kapellimestarit johtavat Lohjan kaupunginorkesteria torstain konserteissa
 6. USU: Kolme pankkia tarjoaa yhä maksuttomia lainanlyhennysvapaita
 7. Peruskouluverkko harvenee seuraavien 20 vuoden aikana entisestään, arvioi Opetushallitus – jyrkimmässä laskelmassa nykykouluista voitaisiin sulkea lähes puolet
 8. Australian Victoriassa jopa yli 12 000:ta euroa vastaavat sakot koronarikkomuksesta
 9. Tänään rapsahti rahaa monen tilille verottajalta – mitä jos et saanutkaan, vaikka piti?
 10. Koronakriisi lisäsi selvästi lemmikkien määrää, ja se näkyy Musti Groupin hyvässä tuloksessa
 11. Kävelystä saa pienten muutosten avulla tavallista tehokkaampaa – katso personal trainerin vinkit
 12. Chilen kaivosturma 10 vuotta sitten johti poikkeukselliseen pelastusoperaatioon
 13. Kertaalleen heikentynyt Isaias-hurrikaani iski Pohjois-Carolinaan
 14. Suomen Vuokranantajat ennustaa vuokrien jatkavan hiipivää nousuaan – koronakriisin hidastamaa arvonnousua kurotaan nopeimmin kiinni kasvukeskuksissa
 15. Siniset osallistuu kevään kuntavaaleihin – Puoluesihteeri ei tiedä, mitä viisi ex-ministeriä aikovat tehdä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.