Syyttäjä: Nelikymppinen mies esiintyi teinipoikana Momio-palvelussa ja houkutteli lapsia lähettämään seksuaalisia kuvia

Asian käsittely alkoi maanantaina Keski-Suomen käräjäoikeudessa. HANNU RAINAMO / LEHTIKUVA

STT

Nelikymppinen jyväskyläläismies houkutteli ja hyväksikäytti seksuaalisesti yli 20:tä lasta sosiaalisessa mediassa vuosina 2018–2020, katsoo syyttäjä. Syyttäjän mukaan mies esiintyi 11–14-vuotiaana poikana 7–13-vuotiaiden suosimassa Momio-palvelussa ja lähestyi siellä tyttöjä.

Keskusteluissa mies muun muassa kyseli tyttöjen asuinpaikkaa ja kehui näitä kauniiksi sekä ehdotti keskustelun siirtämistä sähköpostiin, syytteessä sanotaan. Osalta lapsista mies pyysi kuvia, joissa esimerkiksi näkyisivät alushousut.

Ainakin kahdessa tapauksessa groomaus oli astetta vakavampaa. Syyttäjän mukaan mies kysyi 11-vuotiaalta tytöltä tämän rinnoista, karvoituksesta ja kertoi tyttöön kohdistuvista seksuaalisista toiveistaan. Tytön lähetettyä pyynnöstä itsestään intiimejä kuvia, mies alkoi syyttäjän mukaan kiristää tätä.

– Mies on saatuaan asianomistajalta kuvia uhannut julkaista näitä kuvia ja yrittänyt painostaa asianomistajaa lähettämään lisää kuvia, haastehakemuksessa sanotaan.

Toisessa tapauksessa uhri oli yhdeksänvuotias. Ensin mies kirjoitti syyttäjän mukaan tytölle rakastavansa tätä, ja sen jälkeen uhkasi levittää tältä saatuja kuvia tämän kavereille ja isälle.

Yhden lapsen kanssa mies sopi syyttäjän mukaan tapaamisen tämän kodin läheiseen metsään, mutta ainakaan haastehakemuksesta ei käy ilmi, että tapaaminen olisi järjestynyt.

Haastehakemuksen mukaan mies käytti viestittelyissä Tor-verkkoa ja anonyymiä sähköpostipalvelua. Mies on esitutkinnassa kiistänyt käyneensä kyseiset keskustelut.

Syyttäjän mukaan miehellä oli noin kahden vuoden aikana yhteensä yli 20 uhria, jotka olivat 9–14-vuotiaita.

Keskisuomalainen kertoo, että mies tuomittiin maanantaina kahden vuoden ehdolliseen vankeusrangaistukseen ja 120 tunnin yhdyskuntapalveluun yli 20 rikoksesta. Tuomio tuli lehden mukaan lapsen seksuaalisista hyväksikäytöistä, houkutteluista seksuaaliseen tekoon sekä hyväksikäyttömateriaalin hallussapidoista ja levittämisistä.

STT ei ole vielä saanut käräjäoikeudelta tuomiolauselmaa.

Todisteena keskusteluja peitepoliisin kanssa

Miehen koneelta löytyi yli 400 seksuaalista kuvaa lapsesta. Niistä reilussa puolessa lapseen kohdistetaan seksuaalista väkivaltaa. 17 kuvassa lasta raiskataan, pakotetaan tai sidotaan, tai lapsi vaikuttaa olevan alle kuusivuotias, syytteessä sanotaan. Lisäksi miehen koneelta löytyi yli 30 kuvaa yhdestä tytöstä, jonka kanssa hän oli keskustellut Momiossa. Mies on esitutkinnassa tunnustanut pitäneensä kyseistä materiaalia hallussaan.

Syyttäjän mukaan mies myös levitti hyväksikäyttömateriaalia eteenpäin. Mies on esitutkinnassa kiistänyt lähettäneensä kuvat.

Haastehakemuksesta käy ilmi, että poliisitutkinnassa hyödynnettiin peitepoliisitoimintaa. Todisteina oikeudessa on muun muassa miehen ja peitepoliisin välisiä sähköpostikeskusteluja. Syyttäjä katsoo niiden todistavan muun muassa miehen seksuaalisesta kiinnostuksesta lapsia kohtaan. Lisäksi niissä on puhuttu salakuvaamiseen soveltuvasta minikamerasta, jollaista mies selaustietojensa perusteella etsi syyttäjän mukaan verkkokaupasta.

Groomaus voi vahingoittaa lasta monin tavoin

Groomingilla tarkoitetaan tapahtumaa, jossa aikuinen tietoisesti pyrkii seksuaaliseen kontaktiin lapsen kanssa tai houkuttelee lasta toimimaan seksuaalisella tavalla. Tavallisesti tekijä rakentaa uhriin luottamussuhteen, pyytää asioita manipuloimalla ja hivuttaa keskustelua seksuaalisempaan suuntaan.

Groomingia voi tapahtua esimerkiksi netin keskustelupalstoilla, sosiaalisessa mediassa tai pikaviestisovelluksissa.

Toiminta voi vaurioittaa lapsen tai nuoren seksuaalista kehitystä monilla tavoin. Lapsen turvallisuuden kokemus, itsetunto, luottamus muihin ihmisiin ja usko omaan toimintakykyyn ja pärjäämiseen voivat heikentyä.

Groomatuksi joutuminen voi myös haitata seksuaalisuuden rakentumista, kykyä nauttia läheisyydestä ja kykyä solmia myöhemmin luottamuksellisia seksuaalisia suhteita tai tunnesuhteita.

Vaikutusten vakavuuteen vaikuttaa se, mitä vahvemmin nuori kokee osallistuneensa tapahtumiin ja mitä nöyryyttävämpiä tekoja on tapahtunut.

Asiantuntijoiden mukaan paras keino suojata lasta seksuaaliselta houkuttelulta on lisätä tietoa ja varustaa lapset kohtaamaan hyväksikäytön vaaroja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lohduton näky palopaikalta: Kuusi asuntoa tuhoutui tulipalossa Vihdin kirkonkylässä
 2. Ensi viikolla koulujen alkaessa 5 775 lasta ja nuorta palaa lähiopetukseen Lohjalla – "Keskustelemalla voimme lievittää pelkoa"
 3. Rivitalo tulessa Vihdissä – yksi asukas toimitettu sairaalaan, sammutustyöt jatkuivat iltakymmeneltä
 4. Fokus-talon purku alkaa lokakuussa: Karjaan kirjasto on jo nyt suljettu - väistötilat Grabbegårdeniin
 5. Tulevaisuuden kapellimestarit johtavat Lohjan kaupunginorkesteria torstain konserteissa
 6. USU: Kolme pankkia tarjoaa yhä maksuttomia lainanlyhennysvapaita
 7. Peruskouluverkko harvenee seuraavien 20 vuoden aikana entisestään, arvioi Opetushallitus – jyrkimmässä laskelmassa nykykouluista voitaisiin sulkea lähes puolet
 8. Australian Victoriassa jopa yli 12 000:ta euroa vastaavat sakot koronarikkomuksesta
 9. Tänään rapsahti rahaa monen tilille verottajalta – mitä jos et saanutkaan, vaikka piti?
 10. Koronakriisi lisäsi selvästi lemmikkien määrää, ja se näkyy Musti Groupin hyvässä tuloksessa
 11. Kävelystä saa pienten muutosten avulla tavallista tehokkaampaa – katso personal trainerin vinkit
 12. Chilen kaivosturma 10 vuotta sitten johti poikkeukselliseen pelastusoperaatioon
 13. Kertaalleen heikentynyt Isaias-hurrikaani iski Pohjois-Carolinaan
 14. Suomen Vuokranantajat ennustaa vuokrien jatkavan hiipivää nousuaan – koronakriisin hidastamaa arvonnousua kurotaan nopeimmin kiinni kasvukeskuksissa
 15. Siniset osallistuu kevään kuntavaaleihin – Puoluesihteeri ei tiedä, mitä viisi ex-ministeriä aikovat tehdä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.