Moni haluaa rahapeliautomaatit erillisiin pelisaleihin

Erillisten pelisalien kannatus on noussut. VESA MOILANEN / LEHTIKUVA

STT

Rahapeliautomaattien sijoittamista erillisiin pelisaleihin kannatetaan aiempaa enemmän. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n selvityksessä hieman useampi kuin joka toinen vastaaja kannatti erillisiä pelisaleja ja noin joka viides vastusti.

Erillisten pelisalien kannatus on noussut, sillä edellisessä, vuonna 2015 toteutetussa tutkimuksessa kannattajia oli runsas kolmannes vastaajista.

Pakollinen tunnistautuminen rahapeliautomaatteja käytettäessä saa niin ikään suosiota. Tätä kannattaa 66 prosenttia vastaajista ja vain 15 prosenttia vastustaa. Pakollinen tunnistautuminen vaikeuttaisi muun muassa alaikäisten pelaamista. Se auttaisi myös erilaisten pelirajoitusten ja estojen hyödyntämistä.

Arpajaislain mukaan tunnistautuminen tulee pakolliseksi muun muassa kauppojen ja huoltoasemien peliautomaateilla viimeistään vuoden 2022 alussa.

THL:n erikoistutkija Anne Salonen kertoo tiedotteessa, että erityisesti nuorten aikuisten suhtautuminen rahapelaamiseen on muuttunut:

– Samalla kun he pelaavat vähemmän, he suhtautuvat aiempaa myönteisemmin rahapeliautomaattien sijoittamiseen erikseen ja pakolliseen tunnistautumiseen.

Liikaa mahdollisuuksia

Viime vuonna toteutetussa tutkimuksessa yhdeksän kymmenestä vastaajasta katsoi, ettei rahapelien pelaamiseen pitäisi kannustaa. Seitsemän kymmenestä arvioi, että rahapelaamiseen on liikaa mahdollisuuksia. Kuusi vastaajaa kymmenestä oli sieltä mieltä, että pelaaminen on vaaraksi perhe-elämälle.

Selvä enemmistö, noin kahdeksan kymmenestä vastaajasta, oli kuitenkin sitä mieltä, että pelaamista ei ole syytä kieltää.

Veikkauksella on yksinoikeus rahapelien toimeenpanoon Manner-Suomessa. Tutkimuksen perusteella yksinoikeusjärjestelmällä on yhä vankka suosio. Vastaajista yli 70 prosenttia piti sitä hyvänä keinona rajoittaa rahapelien haittoja. Joka viides vastaaja oli toista mieltä.

– Haittojen ehkäisy ja vähentäminen ovat yksinoikeusjärjestelmän keskeinen oikeutus EU:ssa. Yksinoikeusjärjestelmän vahvistaminen on kirjattu Sanna Marinin (sd.) hallituksen ohjelmaan, sanoo THL:n Salonen.

Vuoden 2019 rahapelitutkimukseen osallistui lähes 4 000 suomalaista. Tilastokeskus teki haastattelut puhelinhaastatteluina. THL on selvittänyt suomalaisten rahapelaamista ja asenteita vuodesta 2007 lähtien neljän vuoden välein.

Nuorten asennemuutos

Viime vuodet ovat olleet poikkeuksellisia, kertoo THL:n erikoistutkija Salonen kertoo STT:lle. Pelaamisesta on tullut entistä satunnaisempaa ja riskipelaaminen on vähentynyt. Rahapeliteemat ovat olleet hyvin näkyvillä julkisuudessa, ja rahapeliongelmien kokemusasiantuntijoiden esilläolo mediassa on hänen mukaansa johtanut kriittiseen keskusteluun aiheen ympärillä. Tietoisuus rahapelaamisen kielteisistä seurauksista on myös kasvanut.

Huomattavin asennemuutos on tapahtunut 18–24-vuotiailla miehillä. Salosen mukaan kulttuuri pelaamisen ympärillä on muuttunut.

– Tämä porukka on kasvanut hieman erilaiseen maailmaan, koska ikärajamuutos on ollut jo voimassa, kun he ovat olleet alaikäisiä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lohduton näky palopaikalta: Kuusi asuntoa tuhoutui tulipalossa Vihdin kirkonkylässä
 2. Ensi viikolla koulujen alkaessa 5 775 lasta ja nuorta palaa lähiopetukseen Lohjalla – "Keskustelemalla voimme lievittää pelkoa"
 3. Rivitalo tulessa Vihdissä – yksi asukas toimitettu sairaalaan, sammutustyöt jatkuivat iltakymmeneltä
 4. Fokus-talon purku alkaa lokakuussa: Karjaan kirjasto on jo nyt suljettu - väistötilat Grabbegårdeniin
 5. Tulevaisuuden kapellimestarit johtavat Lohjan kaupunginorkesteria torstain konserteissa
 6. Uudet etätyöohjeet: Lohjan kaupungintalo avattu asiakkaille – etätöitä esimiehen kanssa sopien
 7. Ennätysmäärä osallistujia juoksi kilpaa Vihdin Jokikunnalla - Jyrki ja Mervi Kataiselle pitkä ja raskas sikalanmäki on tuttu haaste
 8. Real Madridin ja Espanjan maalivahtisuuruus Iker Casillas lopetti pelaajauransa
 9. Poliisi vaitonainen miehen epäiltyyn murhaan liittyvistä tutkimuksista Helsingissä – 12 epäiltyä pidätetty: 10 miestä, 2 naista
 10. Interpol: Kyberrikollisuus kasvanut korona-aikana huolestuttavasti
 11. "Mukavaa kesän jatkoa: elokuu toimii aina" – J. Karjalainen joutui jälleen siirtämään jättikonserttiaan
 12. Siksak-radat sekoittivat Länsi-Uusimaa-rasteilla
 13. Valko-Venäjän Lukashenko vihjailee "verilöylystä"
 14. Nokian renkaiden liikevoitto romahti reilusti tappiolliseksi – liikevaihtokin supistui yli kolmanneksella
 15. Kuluttajille tarkoitetut kasvomaskit käyvät kaupaksi kuin vessapaperi keväällä – useissa Prismoissa ja Citymarketeissa tarjolla vain tyhjiä hyllyjä

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.