THL: Ravintoloiden aukiolo ei ole kiihdyttänyt koronatartuntoja – vuorokaudessa viisi uutta tartuntaa

THL:n mukaan ravintoloiden aukiolo ei ole kiihdyttänyt koronaepidemiaa. Kuva: Mikko Stig / LEHTIKUVA

STT

Ravintoloiden aukiolo ei ole Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan kiihdyttänyt koronaepidemiaa. THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen kommentoi asiaa tänään sosiaali- ja terveysministeriön kanssa pidetyssä katsauksessa.

Hän korosti, että Suomessa tilanne on pysynyt erittäin rauhallisena.

– On hyvä, että testejä tehdään edelleen matalalla kynnyksellä. R0-arvo on tällä hetkellä alle yhden, eli ihmisiä parantuu nopeammin kun uusia tapauksia tulee, Puumalainen totesi.

– Kuten seurantaraporttien tiedot osoittavat, tilanne on hyvin rauhallinen ja tapausmäärä on erittäin pieni. Meillä ei ole myöskään tiedossa, että mikään ravintolaympäristö olisi viime viikkojen aikana osoittautunut virusta laajalti levittäväksi.

Viruksen tartuttavuusluku, eli R0-arvo on tällä hetkellä 0,40-0,74. Luku on laskenut kesäkuun alusta, jolloin se oli 2,6.

Suomessa on todettu vuorokaudessa viisi uutta koronavirustartuntaa, kertoo THL. Tartuntoja on todettu nyt yhteensä 7172.

Hoitovelka voi kasvaa

Koronaan liittyviä kuolemantapauksia on todettu yhteensä 327. Sairaanhoitopiirit raportoivat toistaiseksi kuolemien määrän sekä sairaala- ja tehohoidossa olevien potilaiden määrän kolmesti viikossa. THL päivittää tietojaan maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin.

Suomessa koronavirukseen liittyvissä kuolemissa mediaani-ikä on 84 vuotta. Menehtyneistä 90 prosenttia on sairastanut yhtä tai useampaa perussairautta. Kuolemista 45 prosenttia on tapahtunut sosiaalihuollon yksiköissä.

Sosiaali- ja terveysministeriön strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki kertoi STM:n ja THL:n katsauksessa perusterveydenhuollon käyntimäärien laskusta. Voipio-Pulkin mukaan nämä hoitojen vähentyminen lisää vaaraa hoitovelan kasvuun.

– Äitiys- ja lastenneuvoloiden käynnit ovat laskeneet koronapandemian aikana, mikä on erityisen huolestuttavaa. Myös etenkin pitkäaikaissairaudet, joihin ei ole haettu hoitoa, voivat kasvattaa hoitovelkaa, hän kommentoi.

Toiseen aaltoon varaudutaan yhä

Suomessa on tavoitteena testata edelleen kaikki, joilla epäillään akuutin vaiheen koronavirustartuntaa. Valmistautuminen mahdolliseen toiseen aaltoon tapahtuu myös joka tapauksessa.

– Toiseen aaltoon varautuminen on tehtävä, vaikka tapauksia ei Suomessa tulisi samalla tavalla. Epidemiologista seurantaa ja arviointia jatketaan kesän yli, Voipio-Pulkki totesi.

THL:n ylilääkäri Puumalainen kertoi, ettei nykytilanne nosta mitään erityistä tartuntaketjuista esiin.

– Mitään erityisen huomionarvoista ei ole tällä hetkellä. On todettu esimerkiksi perhepiirissä tapahtuneita jatkotartuntoja, mutta ei selittäviä tekijöitä tartuntoihin, hän avasi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Juuri nyt: Rivitalo tulessa Vihdissä – yksi asukas toimitettu sairaalaan, sammutustyöt jatkuivat iltakymmeneltä
 2. Fokus-talon purku alkaa lokakuussa: Karjaan kirjasto on jo nyt suljettu - väistötilat Grabbegårdeniin
 3. Tulevaisuuden kapellimestarit johtavat Lohjan kaupunginorkesteria torstain konserteissa
 4. Faces onnistui epäilyksistä huolimatta – Järjestäjän mukaan kävijöitä monta sataa
 5. Raamattukylässä jo yli 130000 kävijää
 6. Huntington paransi 100 metrin ennätystään kertarysäyksellä – Kalevan kisoissa tähtäimessä on seitsenottelun Suomen ennätys
 7. Luksian vastaanottotilaisuudet uusille opiskelijoille tällä viikolla porrastetusti Lohjalla ja Nummelassa – opetus aloitetaan lähiopetuksena
 8. Keskiaikaiset Markkinat Siuntiossa lauantaina – työnäytöksiä, eläimiä ja vaakunoiden suunnittelua
 9. Asuntomessut Tuusulassa: Japandi-tyylissä skandinaavinen harmonia kohtaa japanilaisen askeettisuuden ja tyylipuhtauden
 10. Tekstiviestit: "Kyllä siellä olisi useampikin tankkauspiste jos se olisi kannattavaa"
 11. Pääkirjoitus: Lähde rohkeasti keväällä ehdolle
 12. Lohjalaiselle kuskilupaukselle Tuukka Taposelle upea voitto EM-osakilpailusta
 13. Trump: TikTokilla aikaa syyskuun puoleenväliin myydä USA:n toimintonsa yhdysvaltalaiselle yhtiölle
 14. Kuka varasti lohjalaiskoulujen jumppakärryn? ­­ ­– Kuomullinen peräkärry vietiin Tennarin parkkipaikalta kolme viikkoa sitten. Voimisteluvälineet ovat yhä kadoksissa.
 15. Kirjoittajavieras Pirjo-Leena Forsström: Laatua – vaadimmeko sitä?

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.